Országos napilapok a tegnap estéről

Országos napilapok a tegnap estéről

Reggeli gyors lapszemlénkben átnéztük, hogy az országos politikai napilapok online felületei hogyan tájékoztatnak (vagy éppen nem tájékoztatnak) a tegnap esti demonstrációról. Az eredmény nem meglepő: balról nagy tömeget, jobbról pedig csak erőszakot láttak. A Magyar Hírlap pedig semmit sem látott, de nem habozik az EU-s zászlót “feles”-nek titulálni. Íme néhány jellemző részlet a beszámolókból:

felhab.jpg

A Népszava beszámolója: Nem csillapul a népharag

Csaknem teljesen megtelt hétfő este a Kossuth tér, vagyis ismét több tízezer ember tüntetett az Orbán-kormány politikája ellen. A felfokozott hangulatú demonstráción szinte folyamatosan zúgott a “Mocskos Fidesz!” és a “Viktátor!” rigmus, felváltva az “Orbán takarodj!” skandálásával. A transzparenseken a “Nem tudunk annyi adót fizetni, amennyit loptok”, “A nép a korrupció ellen, ennyit a kétharmadról” feliratok voltak olvashatók, ezen kívül több tábla is utalt a NAV elnökének, Vida Ildikónak az Egyesült Államokból való kitiltására. A tiltakozás délután hat órakor kezdődött és hivatalosan fél nyolc előtt véget ért, bár utána, a nagy rendőri készültség ellenére, néhányan megbontották a parlament főbejáratánál a kordont, miközben azt kiabálták: “Hazaárulók!”.

A Magyar Hírlap beszámolója: A házelnök eltávolíttatta a “feles” számú zászlókat

Az MSZP elnöke, Tóbiás József azt mondta a kormánypárti képviselőknek: ne csodálkozzanak, hogy a közfelháborodás miatt a fővárosban és további 20 városban tüntetést szerveztek hétfőre az elégedetlenek. Arról is beszélt, hogy még a mindig nem tisztázták az adóhivatal vezetőjének esetleges érintettségét egy korrupciós ügyben. 
Tállai András szerint a népnek igaza volt április 6-án, május 25-én és október 12-én is, a nap folyamán tartandó tüntetéseket pedig a kormány tiszteletben tartja, az ott elhangzó véleményeket figyelembe veszik.

A Magyar Nemzet beszámolója: Tüntetők próbáltak bejutni a Parlamentbe

A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek hétfő este Budapesten, a Kossuth Lajos téren, ahol a felszólalók összefogásra, szerveződésre és új politikai rendszer létrehozására szólították fel a jelenlévőket. A rendezvény erőszakba torkollott, a demonstráció véget érte után a kemény mag áttörte a parlamentet védő kordont. A Hír TV stábját ezúttal sem kímélték. Országszerte és a határon túl is voltak megmozdulások.

A Népszabadság beszámolója: Temetni jöttek, nem dicsérni – tényleg ez volt a Közfelháborodás napja

– Megint iszonyú sokan vagyunk!
Eképpen adott helyzetjelentést hétfőn, nem sokkal fél hat után után a Parlament elől egy telefonáló fiatalember, és megállapítása még visszafogottnak is tetszett. Egyfelől azért, mert már ekkor, azaz jóval a hatra meghirdetett rendezvény kezdete előtt voltak vagy kétezren a Kossuth téren, másfelől pedig azért: folyamatosan özönlöttek az emberek az Országház elé. Az Erzsébet tér és a Nyugati tér irányából is tömött oszlopokban érkeztek a tüntetők „A közfelháborodás napjára”, hogy folytassák a netadó elleni demonstrációval indult, a sarc visszavonását megünneplő, majd az áfabotrányban és a kitiltási ügyben érintett NAV-elnök miatt szervezett 5-10 ezres korrupció-, kormány- és Fidesz-ellenes megmozdulások sorát.

Facebook Comments