Rogán adócsalónak is adott áron alul ingatlant

Rogán adócsalónak is adott áron alul ingatlant

Csak Kelet-Magyarországon kapható panellakás olyan áron, amennyiért négyzetméterenként eladott a belvárosi önkormányzat egy Károly körúti ingatlant – tudta meg az Egyenlítő blog. Az L.V.L.S.H. Kft. a Portik élettársának elpasszolt ingatlan melletti épületben mindössze 177 ezer forintot fizetett négyzetméterenként, ráadásul a vevő ebben az esetben is csupán 2 hónapig volt bérlő. Ám ez nem volt akadálya annak, hogy 60 milliós kedvezményt kapjon.

rogan_1.jpg

A belvárosi önkormányzat 2010 szeptemberében bérbe adott egy 792 négyzetméteres  Károly körúti ingatlant az L.V.L.S.H. Kft-nek, amely a Fehérvár Fc korábbi ügyvezetőjének, Maráczy Endrének a cége volt. A társaság azóta beolvadt egy másik Maráczy-cégbe. (Maráczyt a bíróság 2011-ben adócsalásért elítélte.) A Rogán Antal vezette önkormányzat nem habozott, a 2010-es önkormányzati választás utáni második rendes testületi ülésen kijelölte a Károly körúti ingatlant eladásra. Az ilyen előterjesztéseket rendre a költségvetés egyensúlyának megőrzésével indokolták. 

Viszont az önkormányzat vagyonrendelete a bérlőknek jelentős, 30 százalékos kedvezményt biztosít arra az esetre, ha élnek elővásárlási jogukkal, és megveszik az ingatlant. A rendelet ugyan nem tiltja, hogy 2 hónap bérlői jogvoiszony után is járjon ez a kedvezmény, de a rendelet szellemiségével ugyanakkor teljességgel ellentétes ez a gyakorlat. Az ugyanis igen problémás, hogy bérlőként kéthavi bérleti díj leszurkolása után több tízmilliós kedvezményt biztosítsanak a szerencsésnek. Márpedig e fura nevű kft-vel is éppen ez történt: az eredetileg 201 millió forintra értékelt ingatlant, mindössze 140 millió forintért vásárolhatta meg a cég. Ez 177 ezer forintos négyzetméterárat jelent, amennyiért csak Kelet-Magyarországon lehetséges panellakást vásárolni.  

Nem első alkalommal derül ki, hogy áron alul kótyavetyélte el Rogán Antal a belvárosi önkormányzat ingatlanait. Nemrég a Blikk számolt be arról, hogy Portik Tamás élettársa, Pápa Marianne szintén a Károly körúton vásárolt nagyon hasonló körülmények között üzlethelyiséget. Az egykori Négytigris kínai piacot üzemeltető Pápa 2011 szeptemberében vehette bérbe az ingatlant, és még annak az évnek a végén már alá is írták az adásvételi szerződést. Ott még 200 ezer forint feletti négyzetméterárat kértek el a vevőtől, noha manapság egy utcafronti üzlet a Károly körúton 600-700 ezer forintra rúg négyzetméterenként.

Hasonlóan jó üzletet kötött Rogán Antallal egy Leisztinger Tamáshoz köthető vállalkozás, amelyik az egykori Parlament Café-t vásárolta meg, illetve a mellette lévő házasságkötő termet. Szintén Rogánék ingatlaneladási módszerei kerültek szóba Giró-Szász András szállodaberuházása kapcsán. A Dorottya utcában hotelt fejlesztő cég ugyanis szintén áron alul jutott hozzá az egykor az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanhoz.

Az ügy érdekessége, hogy az akkori szocialista képviselők is rendre megszavazták Rogán előterjesztéseit, és nem kürtölték tele a sajtót az áron aluli ingatlaneladásokkal. Igaz ugyanakkor az is, hogy igen jól teljesítettek a Rogán-érában a szocialistákhoz köthető civil szervezetek: a 444 korábbi cikke szerint százmilliós támogatást kaptak az önkormányzattól.

Juhász Péter, az Együtt belvárosi képviselője kivizsgálná az elmúlt 8 év belvárosi ingatlanügyleteit, de javaslatát egyelőre még napirendre sem tűzte a képviselő-testület. E helyett az elmúlt 12 évet Rogánékkal végigüzletelő MSZP-s Steiner Pál vezette pénzügyi bizottság veheti górcső alá az ingatlaneladásokat.

Facebook Comments