A szegények meg dögöljenek meg valahol másutt

A szegények meg dögöljenek meg valahol másutt

[…] a legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, az a szolidaritás

– írta annak idején Örkény István.

Kriza Ákos (és Miskolc város vezetése) vagy buta, vagy gonosz. Nyilván, buta nem lehet, ha felküzdötte magát a polgármesteri székig. A másik jelző sem túl hízelgő. (Vagy a Bibiliát nem olvasta, vagy Örkényt nem olvasott. Az is lehet, hogy olvasta őket, csak nem értette meg.)

Mindezekből egyértelműen kiolvasható, hogy Kriza – és Magyarország többsége, élén a miskolci polgárokkal – úgy gondolja, hogy a szegénységet, a társadalmi feszültségeket erőszakszervezet felállításával és gettósítással lehet eltüntetni. Megszüntetni nem akarják, enyhíteni nem akarják. A szegények dögöljenek meg valahol máshol, szép csendben. Fagyjanak meg otthon. Ne álljanak sorban a Blahán kajáért. Zavarják el őket a rendőrök. A sheriffek. Bárki, csak ne nekem kelljen őket szagolni.

etel.jpg

A fenti, nyilvánvalóan nem keresztényi cselekedeteket Miskolc első embere két dolog miatt teheti meg: mert a miskolci szavazópolgárok egyik része – a szegényebbik – hagyja, hogy bármi történjen vele, és nem szavaz a választásokon, vagyis politikailag passzív; a másik része – a kevésbé szegényebbik – pedig boldogan tapsol Kriza Ákos gonoszságához.

Magyarország szegényebbik felével – mivel politikailag passzív – bárki bármit megtehet, hiszen nem képesek fellármázni a médiát, az önkormányzatból elzavarják őket a biztonsági őrök, párt pedig nincsen, aki ezeket a szavazókat aktivizálni tudná. Megszervezni magukat, a saját érdekeiket képviselni nem képesek: se eszközeik, se tudásuk nincs hozzá.

Magyarország gazdagabbik fele persze nem azért baszik ki még jobban a szegényebbikkel, mert igazából ők gonoszak lennének. De nekik se jutott sok, és ami jutott, azt is irigylik másoktól. Kicsi ez az ország és elég sok a baj. Kell a pénz a stadionra. Ráadásul a szegények lopnak. A cigányok lopnak. A szegények általában cigányok. Vagy műveletlenek. Koszosak. Büdösek. Mindegy, csak ne üljenek mellénk a misén, vagy a villamoson.

Így ahelyett, hogy a város vezetése (vagy akár: az ország vezetése) képviselné a város (ország) minden polgárának – igen, a szegényeknek, hajléktalanoknak, cigányoknak, sőt: zsidóknak és a melegnek is – az érdekeit, inkább sheriffeket küld rájuk és igazi, kósalajosi értelemben vett módon igyekszik eltüntetni a szegénység jeleit: Nem tudna valami olyan kérdést feltenni, amire pozitívan lehet válaszolni?

Nem lehetne, hogy inkább ne legyetek itt? – teszi fel a kérdést Kriza Ákos a szegényeknek (romáknak, stb.) és vele együtt Magyarország azon része, aki még nem teljesen szegényedett el, vagyis még van valamije, amit félthet. (Ezek az emberek biztosan hallottak már a Közgépről. Összehasonlítva a két paradicsom ellopását a kertből és a Közgép milliárdos nyereségét, nyilvánvaló, hogy kitől kellene inkább vagyont félteni. Mellékszál.)

Aztán a gondolatot tettek követik és láss csodát: a budapesti belváros szintén elveti a keresztény értékeket, milliókért inkább rácsot húznak fel a hajléktalanok alvóhelye körül, mintsem jutna az eszükbe ugyanebből a milliókból segíteni nekik. Csak a szándékon, a jóindulaton múlott volna. Mert láthatóan pénz lenne rá. Csak (jó)szándék nincs.

Pedig sheriffek és rácsok helyett gondolhatnának rájuk úgy, mint felebarátaikra. Vagy lehetnének velük szolidárisak.

Csák Gergely

Facebook Comments