A budapesti hidak legszomorúbb pillanatai

A budapesti hidak legszomorúbb pillanatai

Ma tömegével készülnek fotók a gyönyörűen kivilágított Lánchídról, a kecsesen ívelő Margit hídról és szelfik a Szabadság híd korlátjáról. Ám ez nem volt mindig így.

Megmutatjuk a háború alatt felrobbantott budapesti hidak legszívszorítóbb képeit.

2a19b976b3a07bb8cf923a58195060c9_1.jpgFotó: Köztérkép – Ády kép

Hidaink legszomorúbb korszaka egyértelműen a II. világháború pusztításaihoz köthető. Hiába úszták meg a bombázásokat, a visszavonuló német haderő csapása ezeket az építményeket is elérte. Az 1944-1945-ös események során felrobbantották mind a hét addig felépült budapesti hidat.

Íme hídjaink legelkeserítőbb pillanatai.

Margit hid

1944. november 4-én robbantották fel.

margit_1.jpg

A Margit híd a délutáni csúcsforgalom idején robbant fel, és sok áldozatot követelt. A németek által elhelyezett töltet robbanását az indította be, hogy a villamos kerekén lévő áramszedő hozzáért a sín alatt futó alsóvezetékre kötött gyújtózsinórokhoz.

margit1.jpg

Horthy Miklós híd – ma Petőfi híd

1945. január 14-én robbantották fel.

petofi45.jpg

A Petőfi hidat is a visszavonuló németek robbantották fel. Feltételezhető, hogy a budai hídnyílás robbantása röviddel előbb következett be. Emiatt a középső hídnyílás Buda felé tolódott. A szerkezet alsó öve ekkor becsuklott a pillér mindkét oldalán és ráfeküdt arra a hídroncsra, amely előzőleg a Dunába hullott.

60160.jpg

Ferenc József híd – ma Szabadság híd

1945. január 16-án a középső részét felrobbantották.

szabadsag46.jpg

A visszavonuló németek a robbanótölteteket a középső hídnyílásban helyezték el. Szerencsére a parti nyílásokat áthidaló szerkezetek sérülten, de a helyükön maradtak. Egy hónappal később a szovjet csapatok pontonhíddal egészítették ki, ami elsőként kapcsolta össze az ostrom után Budát és Pestet.

szabadsag2.jpg

Lánchíd

1945. január 18-án robbantották fel.

lanc5.jpg

Az egyik utolsóként felrobbantott híd a Lánchíd volt. Az összes lánckamrában elhelyezték a robbanóanyagot, de csak a pesti oldalon lévők robbantak fel. A függesztőrudak egymás után szakadtak el, és először a híd pesti, majd a középső nyílása is a Dunába zuhant. A budai nyílás pályája csak kettétört és belecsúszott a vízbe. Bár a pesti horgonykamra teljesen elpusztult, a budai csodával határos módon ép maradt.

lanc3.jpg

lanc2.jpg

lanc.jpg

Erzsébet híd

Szintén 1945. január 18-án robbantották fel.

erzsi6.jpg

Az Erzsébet hidat a reggeli órákban robbantotta fel a visszavonuló német haderő. Nem tudni pontosan miért, de a négyből csak egy töltet robbant fel. Az elszakadó déli lánc így nem tartotta tovább, az útpálya súlya dél felé csavarta, és rántotta magával a budai oldalon álló pilont a Dunába. Érdekesség, hogy az északi lánc, bár megsérült, nem szakadt el. Pesten a hídfő állva maradt.

erzsi.jpg

erzsi4.jpg

A visszavonuló német csapatok a két összekötő vasúti hidat sem kímélték.

Déli és Északi összekötő vasúti híd

1944. december 29. robbantották fel.

deli_vasuti_osszekotohid_bombazasa.jpgDéli Vasúti Összekötőhíd bombázása

A vasúti híd két légitámadást is átvészelt kisebb sérülésekkel. Vesztét a visszavonuló német csapatok jelentették, akik robbanótölteteket helyeztek a hídnyílások közepére. A robbanás következtében a híd teljes szerkezete a Dunába zuhant. A hídfők és a pillérek közelében is robbanóanyagot helyeztek, így a hídfőket is teljesen szétvitte a robbanás ereje.

ujpesti_eszaki_osszekoto_vasuti_hid_ujjaepitese.jpgÚjpesti (északi összekötő) vasúti híd újjáépítése

Az Északi összekötő hidat is több súlyos légitámadás érte. Ám a végső csapást itt is a visszavonuló német haderő mérte. Helyére 1945-ben a szovjet hadsereg ideiglenes pontonhidat épített.

Fotók forrása: Fortepan

Pilar

Facebook Comments