Rászámoltak Orbánra Strasbourgban

Rászámoltak Orbánra Strasbourgban

Orbán Viktor Strasbourgban már nem sallert és kokit kapott, hanem súlyos mélyütést. A rászámolás megkezdődött.

premier-ministre-hongrois-viktor-orban.jpg

Az Európai Parlament jelentős többséggel fogadott el egy határozatot, amely ugyan elsősorban a bevándorlással és a halálbüntetés vitájával kapcsolatban mond véleményt Magyarországról,

de ennél sokkal, de sokkal többről van szó.

A Magyar Távirati Iroda nem túl információgazdag tudósításában ugyanis megbúvik egy kis mondatocska, csak úgy, szerényen:

„az elmúlt egy év magyarországi eseményei összességükben azt jelenthetik, hogy kialakulóban van annak veszélye, hogy a jogállamiságot rendszerszintű fenyegetés éri.”

Rendszerszintű!!

– ez a szó az EU-s szlengben azt jelenti, ha a jogállamiságot rendszerszintű fenyegetés éri – akkor aztán lesz haddelhadd.

Ugyanis ebben az esetben szankciók sorát indíthatják el egy ország ellen. Amelyik állam „rendszerszintűen fenyegeti a jogállamot”, azt bizony

egy pillanat alatt kizárhatják az ún. döntéshozatali  mechanizmusból.

Magyarán, többet nem szavazhat például, nem vehet részt a közös döntésekben, mehet a levesbe. Ilyen szégyen valószínűleg még senkivel sem esett meg az EU történetében, már csak ezért is felettébb kellemetlen a dolog. Nem beszélve arról, hogy ez aztán valóban pária létre kényszerít.

Bár kétségtelen, nagyszerű alkalmat teremtene a kitűnő CÖF-nek, hogy megint az EU ellen uszítgasson egy kicsit, diktatúrát óhajtó további félhülye barátaival egyetemben. (Hibajavítás: miért fél? Egészen az.)

Mint az meglehetősen közismert, 2014 márciusában éppen a magyar viszonyok miatt alakították ki ezt az új formulát. Akkor a Tavares jelentés után vált nyilvánvalóvá, hogy

kell valamilyen lehetőség azon európai államok  figyelmeztetésére, amelyek éppen a vadkeletre vágynak.

Korábban maximum csak a hetes pontra való hivatkozás és a döntésekből való kizárás volt erre. Ezt nevezték arrafelé „atombombának” – azaz túl erős dolognak. Ezért általában szép csendben nézték, ahogy Magyarország letér a demokrácia sárga köves (you know: yellow bricks) útjáról.

Ám ebben az új rendszerben marad helye a fokozatosságnak, hogy ne már bunkósbottal győzködjék a mi kis vezetőnket. Vagyis, ha az Európai Bizottság rendszerszintű jogállami sérelmeket tapasztal,

  1. előbb párbeszédet fog kezdeményezni,
  2. ha pedig ez esetleg nem járna eredménnyel, akkor ajánlást ad majd ki, amely szerint egy megszabott határidőn belül a tagállamnak rendeznie kell a kifogásolt ügyeket.
  3. Ha ekkor sem történik érdemi előrelépés, jöhet a hetedik cikkely alkalmazása, azaz mehetünk a fenébe.

Most azon el lehet morfondírozni, hogy Orbánt mennyire ijeszti meg, ha párbeszédet kezdeményeznek vele, vagy

mennyire lenne tele a gatyája egy jól irányzott ajánlástól.

A Fidesz első reakciója persze az volt, hogy minderről Gyurcsány tehet természetesen. Vagyis összefogtak a derék hazafi magyarok ellen komcsik, libsik, bolsik, és csak ezért szavazódott meg valahogy ez a cucc.

Természetesen egy ifj. Lomniczi (CÖF-szóvivő) ilyesmire elégedetten bólint és azt feleli: No, ez a Viktor már megint jól megmondta nekik. Most aztán nem lennék a helyükben. De aztán itt vége. Azért sok ilyen okos fickó még arrafele sincs.

A szavazati arányokból az derül ki, hogy

néppárti barátai – akik eddig felettébb elnézőek voltak a mini Ducéval szemben – sem akarták olyan rettentő harcosan megvédeni.

Ha jól látjuk, akkor az ímmel-ámmal kifejezéssel írhatjuk le az eseményeket.

Ugyan lehet komcsizni meg gyurcsányozni, és különben is, nyomják Krahácsot – de a rászámolás megkezdődött. Persze bedobható a pávatánc következő sasszéja, egy kicsit vissza, de már egyre nehezebb. Ez lassan már annyira bonyolult figura lesz, hogy összeakad benne a lábunk.

Most már csak az a kérdés, hogy a Kétfarkú Kutya Párton kívül, akad-e komoly demokrata erő az országban, amelyik képes elmagyarázni, mit is kockáztatunk most éppen.

 Dési János

(Kép: Le Monde)

Facebook Comments