Itt a bizonyíték: így manipulálják az emberek gondolkodását

Itt a bizonyíték: így manipulálják az emberek gondolkodását

Becsicskult a jobbikos média is. Nem tudnak mit lépni a Fidesz menekültes gyűlöletkampányára. Vona Gábor tördeli a kezét és véres szemekkel mered Elődkére: hiába a cuki vizslák, meg az óvodásoknak a meseolvasás, nem használ, bazmeg. A Fidesz elvitt mindent a kurva kampányával a menekültekkel. Erre kéne lépni. 

Hagyjuk Elődkét, van neki elég baja. Vizsgáljuk meg a kérdést.

Ki foglalkozott a menekültekkel két-három hónappal ezelőtt Magyarországon?

Elárulom: szinte senki. Néhány, a menekülteket istápoló civil szervezeten kívül senki. Még a Jobbik se igazán. 

A Policy Agenda elemzése mutatja be a folyamatot (az elemzést ismerteti a nem igazán ellenzékinek nevezhető Origo is), ahogy az emberek agyában a fideszes spindoctorok elvetik a magot és aztán addig öntözik a gyűlölete lángját olajjal, míg végül kreálnak egy mesterséges társadalmi problémát.

Amit ugyan nem oldanak meg sehogyan sem, de remekül lehet foglalkozni vele. (Lásd például a Comment:com vagy a 444.hu cikkét, hogyan uralja el a közmédiát a menekültkérdés és mennyire nem vezet sehova – csak gyűlöletet kelt.)

tomegmedia_manipulacio.jpg

Az uszítás és a manipuláció annyira kézenfekvő, hogy nem is értjük: ilyenkor a magukat függetlennek nevező szélsőjobbosok, akik eddig nagyban verték a nyálukat a saját kis privát médiavalóságukra, hogyhogy bedőlnek ennek az egésznek? Hogyhogy a Fidesz kottájából játszik már a kurucinfó is? Nem ciki ez, zsebnácikák?

A magyarázat egyszerű: gyűlölni könnyebb, mint gondolkodni.

A magyar társadalmat gyűlöletre nevelik. 

  1. Addig se foglalkoznak az emberek azzal, hova lett a Quaestorból a pénz és mi köze ennek a Fideszhez. 
  2. Addig se foglalkoznak az emberek azzal, hogy az államadósság mennyivel nőtt. 

Hogy a Fidesznek hány korrupciós botránya volt az utóbbi években: elárulom, havonta legalább kettő. 

  1. Nem foglalkoznak azzal, hogy lopják el a földeket a fideszes arcok, a dohánykoncesszióból hogyan gazdagodnak meg a haverok, hogy Paks2 hogyan fogja szétcseszni Magyarország jövőjét az energiallátás szempontjából. 
  2. Hogy mi van az egészségüggyel, az oktatással, hogy megszűntették a KSH-nál a szegénységet mérő statisztikát – jobb, ha nem látszik a szegénység, hiszen akkor nem kell vele foglalkozni. 

Ez nyilván nem fontos. A fontos az, hogy

  1. minden sarkon, minden kocsmában egy olyan problémáról beszéljenek az emberek, amelyet a Fidesz kreált, ural és a Fidesz vezethesse végig a témát, mint egy jófajta sorozatban;
  2. az ellenzéknek lehetőleg ne lehessen beleszólása, ne is látszódjon, ne is jelenjen meg, 
  3. a Jobbik képtelen legyen köpni-nyelni, hiszen ez az ő témája (lett volna – csak nem tudta kihasználni)
  4. tűnjön a Fidesz megint cselekvőképes pártnak, amit nem feszít szét, hogy egymás után három választáson verték meg,
  5. ne tűnjön fel a választóknak, hogy egyre durvábbak a korrupciós botrányok,
  6. ne gondolkozzanak a választók azon, milyen valós problémái vannak Magyarországnak – amikre a Fidesznek semmilyen válasza nincs már hat éve.

Hány ember gondolta pár hónappal ezelőtt, hogy a menekültkérdés fontos társadalmi probléma Magyarországon? – ezt a kérdést tettem fel a cikk elején. A válasz megint csak az: alig páran; főleg azok, akik ezzel foglalkoztak, vagy azok a szélsőjobbosok, akiknek már a sima cigányozás / zsidózás / libsizés kevés volt. 

Bejött a kampány. Magát, kedves Olvasó,

akár tetszik, akár nem, manipulálják. 

Emlékszik még a Kedves Olvasó, mit írtunk arról, hogyan marad Orbán Viktor hatalmon, milyen az ún. új típusú diktatúra, amelyben az információáramlással befolyásolják Önt és maradnak hatalmon, eltakarva a valóságot? Olvassa el újra. Gondolkozzon el rajta.

Vagy olvassa el, mit ír az Index, illetve a Helsinki Bizottság a menekült-kérdésről. Azok ott a száraz tények és statisztikák.  

Facebook Comments