Ne szemeteljen, szavazzon!

Ne szemeteljen, szavazzon!

Talán neveltetésemből adódik, de sosem értettem, miért szemetelnek az emberek. Van, aki simán kihajítja az autójából a kólás flakont, vagy eldobja az utcán a mekis hamburger papírját. Számomra talán mégis az a legidegesítőbb, amikor ismerőseim a szemem láttára pöckölik el a csikket, vagy köpik ki a földre a rágójukat, mondván

“mindenki eldobja, ez az egy már nem számít.” 

csikk.jpg

Holott dehogynem számít. Az is szemét. Sőt, ha mindenki ellenkezőleg gondolkodna, nem is lenne ilyen koszos Budapest.

De hagyjuk is a prédikációt, mert úgy tűnik, a városlakókat ilyen szentbeszédekkel már nem lehet meggyőzni arról, hogy ne tegyék tönkre környezetüket. Ugyanakkor

vannak cseles alternatívák arra, hogy a szemetelés mérsékelésére ösztönözzük őket.

Ilyen irigylésre méltó ötlettel rukkolt elő a Hubbub. Sőt, Londonban már ki is helyezték figyelemfelkeltő alkotásaikat a cigicsikkek és rágók eldobálásának visszaszorítása érdekében. A speciális gyűjtőedények lényege, hogy a cigizők csikkjeik bedobásával különféle témákban szavazhatnak.

asp_620_szemet1.jpg

Gondoljatok bele milyen jó ötlet lenne, ha nálunk is bevezetnék ezeket a csikkel szavazásokat.

Szerintetek hány perc alatt telne meg egy a menekültügyre vonatkozó kérdés csikkgyűjtő doboza?

De hasonlóan jó ötlet lenne fővárosunkban például egy Rendőrök kontra Ultrák; Buda kontra Pest; Bor kontra Sör csikkszavazat-gyűjtő is.

11986403_892750650779603_465157616667075275_n.jpg

Angliában van olyan gyűjtőedény is, ami a csikk bedobása után cserébe zenélni kezd. Na, most képzeljétek el, ahogyan a ti nem-eldobott csikketek tiszteletére szólal meg a Blahán a kedvenc Avicii számotok.

A másik nagy gond a rágógumi, hiszen ezeknek a takarítása sem olcsó és egyszerű feladat. Az Egyesült Királyságban már erre is különleges plakátok és “ragasztófalak” hívják fel a figyelmet. 

asp_620_szemet2.jpg

Persze a legjobb az lenne, ha semmi szükség nem lenne ilyen trükkökre, és az emberek a szemetet a szemetesbe tennék. De amíg ez naiv ábránd marad, addig is milyen jó lenne már, ha legalább ezeket a cseles kezdeményezéseket Magyarország is leutánozná.

Facebook Comments