Büntet a NAV, mert használhatatlan a honlapja?

Büntet a NAV, mert használhatatlan a honlapja?

Az ember azt hinné, egy évben csak egyszer kell megküzdenie a NAV-val, az adóbevallás elkészítésekor. Nemrég azonban ismét arra kényszerültem, hogy meglátogassam honlapjukat, mivel be kell jelentenem egy adatváltozást. Konkrétan azt, hogy mostantól egyénileg, csekken szeretném fizetni a TB-met.

Naivan azt hittem, hogy nem gördülnek akadályok az utamba, pláne, hogy nem kapni, hanem adni akarok nekik pénzt. Nem így lett.

A NAV elavult honlapja olyan használhatatlan, hogy végül feladtam. 

file-9.jpg

Alapból nem értettem, hogy miért kell külön bejelentenem a szándékot, hogy mostantól én fizetek. Pláne, hogy korábbról maradtak is a nevemre kiállított NAV-os csekkek.

Miért nem elég nekik, hogy a továbbiakban is fizetve van a TB-m?

Mindegy, ez a szabály.

  1. Felmentem a NAV honlapjára – amit csak azért nem linkelek be, mert azon sem lepődnék meg, ha vírusos lenne. Nem vagyok hülyegyerek, számtalan adatbázisban és honlapon kiigazodtam már. A NAV honlapjával viszont azért megküzdöttem. Már azt is furcsának tartom, hogy egy ilyen viszonylag gyakran használt űrlapra nem villogó piros betűk mutatnak a kezdőlapon. Ehelyett egy teljesen más almenü almenüjének az almenüjében találtam meg, miután kikerestem a többszázas listából a betűkódja alapján. (Ne kérdezzétek, hogy a betűkódot honnan derítettem ki, annyit mondok, hogy nem a NAV honlapjáról).
  2. Sima kinyomtatható, kézzel kitölthető PDF viszont nem volt. Csak egy nyomtatvány-kitöltő program, amit le kellett töltenem, amihez viszont le kellett töltenem a nyomtatványkitöltő keretprogramot is, amihez le kellett töltenem a JAVA-t. Mert a keretprogram csak JAVA-ban fut. Mindent megtettem, hogy elinduljon, de teljesen szétfagyott tőle a laptopom. Folyton elakadt, újraindult. És nem azért mert elavult (vadiúj Asus laptopom van Win 8-cal). Egy egész délelőttös makacs harc után itt feladtam.
  3. Nagy nehezen töröltem az összes NAV-os, JAVA-s programot, és felhívtam a NAV ügyfélszolgálatát. Megkérdeztem, lehet-e postán igényelni nyomtatványt. Nem, nem lehet. Viszont minden NAV-irodában ki vannak rakva, nyugodtan lehet venni belőle. Szóval létezik a kézzel kitöltős verzió, csak éppen a honlapra nem teszik fel.

De miért nem teszik fel a PDF-et, ha a programok nem működnek? Gondolom azért, hogy mindenki szépen befáradjon a NAV-hoz, és ne feleslegesen üljön az ügyfélszolgálaton az a sok-sok alkalmazott. De akkor legalább lennének dupla annyian, hogy ne egy félnapos procedúra legyen a személyes ügyintézés.

El vagyok keseredve, hogy a 21. században, képtelenség megugrani az online ügyintézést a Nemzeti Adóhivatalnál. Azóta még nem voltam benn a NAV-nál, valószínűleg le is telt a 15 napos bejelentési határidő.

Még az is lehet, hogy megbüntetnek.

Facebook Comments