Rogán, a nagy túlélő – A Pasa park ifjútörökje

Rogán, a nagy túlélő – A Pasa park ifjútörökje

Rogán Antal elérte eddigi politikai karrierjének a csúcsát. Miniszter. Persze, hogy lesz-e belőle valaha miniszterelnök, amiről minden bizonnyal gyakran álmodik, az azért nem egészen biztos. De mindenesetre, ez az újabb előrelépés jó alkalom arra, hogy áttekintsük a Pasa parki ifjú török eddigi karrierjének néhány állomását, alapvetően a Magyar szürke 48 árnyalata című kötetben megjelentek alapján. 

Sokan tekintenek Rogánra úgy, mint aki sikerről-sikerre, lépésről-lépésre halad elő a ranglétrán. Csakhogy

Rogán inkább afféle teflonpolitikus,

aki – persze Orbán kegyéből, de – hibái sorozata ellenére mégsem került süllyesztőbe.

raov.jpgAz eddigi bukásokból most csak példálózó jelleggel néhány.

  1. 2006-ban ott volt a nevezetes Magyar Vizsla-botrány. Egy magát függetlennek nevező állítólagos civil szervezet egy meglehetősen primitíven gyalázkodó lapot adott ki Magyar Vizsla címen. Ebben ekézték a szocialistákat és a szabaddemokratákat. Ugyan sokan éltek a gyanúperrel, hogy egy ismeretlen, a semmiből előbukkanó civil szervezet és annak kefebolt-tulajdonos vezetője nem képes finanszírozni egy 3,5 milliós példányszámban terjesztett lapot, s a lejárató kiadvány mögött a Fideszt sejtették. A Fidesz persze tagadott. Aztán egyszercsak kiderült, hogy a Magyar Vizsla levonatait a Fidesztől Rogán titkárságáról faxolta tovább valaki – úgyhogy Rogán végülis bevallotta érintettségét.
  2. Aztán jött a szerver ügy. A Fidesz szerveréről behatoltak az MSZP kampányanyagait tervező. reklámügynökség informatikai rendszerébe, és amit találtak azt elloptak. Majd a lopott anyagot nagy büszkén közzé is tették. E kínos malőr – malőr alatt értsd a lebukást – szintén Rogánhoz volt köthető.
  3. Aztán 2006-ban a Fidesz ismét elbukta a választásokat, újabb csúnya rossz pont Rogán kampányfőnök neve mellett.

Többen, már korábban célozgattak rá, Orbán azért Rogánt nevezte ki kampányfőnöknek, hogy egy esetleges vereség esetére semlegesítse azt a törekvő fiatalembert, akiről sokan gondolták – talán ő maga is –, hogy egyszer a kis vezető örökébe léphet. Még szerencse, hogy Rogán

idejében előkészítette a visszavonulását a fővárosi ötödik kerületi önkormányzat élére, ahol meghúzhatta magát, amíg elmúlik a vihar.

Aztán 2010 után újra feltámadt, 2012-től már mint a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, miközben a bulvársajtó ügyes felhasználásával újraépítette imázsát.

rc_1.jpgDe ne szaladjunk ennyire előre, ugorjunk vissza a történet elejére.

Rogán, aki sokáig úgy beszélt magáról, mint „fiatal” politikusról, 1972-ben született. Azaz, alig 9 évvel később, mint Orbán, mégsem nemzedéknyi a távolság. S hogy az idő múlékony voltát igazoljuk Rogán 6 hosszú évvel idősebb, mint Orbán új lieblingje, Szijjártó Péter. Rogán a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban kóstolt bele a politizálás örömeibe. Természetesen, hol máshol, mint a KISZ-ben. Gondos kezek még azt is kikutatták, hogy

  1. a helyi lapban cikkeket írt a KISZ megújításának a szükségességéről,
  2. vagy értekezett az akkoriban már meglehetősen mulatságosnak tűnő „Ki tud többet a Szovjetunióról?” vetélkedő hasznosságáról.

A magát első generációs értelmiséginek nevező Rogán a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakára járt, 1995-ben diplomázott. Az egyetemi évek alatt 1992-től a Ráday utcai Széchenyi István Szakkollégium tagja volt. Saját visszaemlékezései szerint itt ismerkedett meg a Fidesszel, mert a szakkollégiumba gyakran jártak fideszesek előadásokat tartani. A végzés után rövid ideig a kollégiumban nevelőtanár, óraadó az egyetem pénzügyi tanszékén, a Magyar Nemzeti Bank munkatársa, majd a Batthyány Lajos Alapítvány titkára volt. Az alapítvány még 1991-ben jött létre Antall József kezdeményezésére és nem titkolt célja az volt, hogy többek között értelmiségi támogatást szervezzen az akkori MDF kormánynak. Aztán, ahogy az MDF eljelentéktelenedett, az alapítvány fokozatosan a Fidesz felé fordult.

ra.jpgRogán útja innen már egyenes volt a politikába. 1997-ben a Fidesz ifjúsági szervezete,a  Fidelitas egyik alapítója, alelnöke, majd a Fidelitas kvótáján 1998-ban már a Fidesz parlamenti frakciójában találja magát. Hamar úgy beszélnek róla, mint Orbán kiszemelt utódjáról, sőt, egy 2000-es interjújában maga is meglehetős fiatalos könnyelműséggel úgy fogalmaz, el tudja képzelni, hogy tíz év múlva már ő lesz a párt elnöke.

Mindenesetre, ekkor még rakétázik felfelé, a Fidesz egyik ökle, megmondóembere, egy ifjú, akinek szemmel láthatóan semmi sem drága a karrierért. Emlékezetes parlamenti megszólalásában „múmiáknak” nevezte Horn Gyulát, Medgyessy Pétert, Kovács Lászlót. Sokkal többet már nem tudnánk felidézni tőle. Azt is fel szokták e korból hozni, hogy egy bulvárlap közönségszavazatán

elnyeri a „legirritálóbb politikus” címet.

Aztán, már 2006-ban, a nagy bukások után nekikezd figurája átfazonírozásának. Polgármesterré választása után az egyik első lépése volt, hogy eladta a polgármesteri hivatal autóját, és a pénzt – majd saját 13. havi fizetését és jutalmát is – szétosztotta a „szegények”, azaz a kerület szociális segélyezettjei és a kevésbé tehetős iskolások között. Mindezek után kampányt indított azért, hogy a közintézmények előtt is kelljen parkolási díjat fizetni, és – Demszky Gábor és Szili Katalin jelenlétében – parkolóórákat szerelt fel a képviselői irodaház előtt. Kész volt a másik oldalon álló politikusokkal is mutatkozni, és ha nagyon óvatosan is, de ellentmondani még Orbán Viktornak is.

Az átpozícionálás nem csak azt jelentette, hogy a szemüveget kontaktlencsére cserélte, és elhagyta a nyakkendőt, hanem azt is, hogy tudatosan törekedett arra, a bulvársajtó állandó szereplője legyen.

„A celebszerű szerep a polgármesterséggel együtt jár. Az pedig önmagában újdonság, hogy egy fiatalember tölti be ezt a posztot. Az V. kerület korábbi polgármestere is elment bálozni, csak kevésbé vonta magára a sajtó figyelmét. (…) Az a véleményem, hogy a politikusok magánélete a modern politizálásban már nem magánügy; nem szabad titkolni. A modern politizáláshoz ez hozzátartozik, Nyugat-Európában már évtizedek óta így van.

(…) Én is sok embertől kaptam kritikát amiatt, hogy bementem a Szulák-show-ba. Szerintem viszont Nyugat-Európában a politikusok jelentős része, főleg az utóbbi tíz-tizenöt évben, már volt ilyen műsorban. Ez Magyarországon is így normális. Aki ezt nem fogadja el, afölött – bármennyire tisztelem is –, azt kell mondjam, eljárt az idő” – fogalmazza meg a Magyar Narancsban.

S lőn. Egy városi legenda szerint, amikor második feleségével, a bulvárhírek szintén gyakori szereplőjével, egy drága magánkórházban megjelentek, akkor csak annyit kérdeztek, a szülés után hol tarthatják majd meg a sajtótájékoztatót. A történet valóságtartalmáért most nem kezeskedünk, az azonban tény, több lap is beszámolt az örömteli eseményről, a Blikkben megjelent lelkesült hangú, fényképekkel alaposan dokumentált beszámolójának szalagcíme emígyen harsant: Rogán: Könnyezve vágtam el a köldökzsinórt. A képen a mosolygó politikus, egy csecsemő, és az érthetően kicsit megtört feleség látható.

blikk_1.jpgS ha már Blikk. Az ötödik kerületi önkormányzat közpénzből felállíttatott egy szobrot, amely a harmincas évek Pestjének a rikkancsát ábrázolja. Bár az eredeti terven a harmincas évekre jellemző Az Est lapok fejlécét vésték fel, Rogán polgármester úgy döntött, hogy korhűség ide-oda, a Blikket öntsék a bronzrikkancs bronzkezébe. Volt mit meghálálnia Rogánnak. Hiszen a szobor avatását megelőző egy évben 66 cikkben (átlag 5 naponta) említették meg a nevét.

A cikkek között ugyanis jó néhány nemcsak politikai megnyilvánulásairól, hanem a magánéletéről is szólt. Többek között tudósítottak Rogán Áron megszületéséről és megkereszteléséről, a budapesti Hard Rock Cafe megnyitásáról, amikor a polgármester is gitárt tört. D e arról is hírt adtak, amikor bringával ment a Sándor-palotába, vagy amikor Provence-ban nyaraltak, de a családi fagyizásról is olvashattak a lapot kézbevevők.

De Rogán és neje megjelent egy népszerű szappanopera egy részletében is és még arról is gondoskodtak, hogy fotóriporterek megörökítsék a jelentős alakítást. Nem untatjuk az olvasókat a bulvárszereplések hosszú sorával. Csak még azt idéznénk fel, hogy amikor Rogán felesége egy úgynevezett celebekkel terhelt divatbemutatón vett részt, akkor a jelentős társadalmi eseményről bőséges terjedelemben tartotta fontosnak beszámolni a Rogán vezette kerület ingyenes újságja. Igaz, a szorgos olvasókat nem érte mindez váratlanul, hiszen Rogán és családja rendszeres szereplője a rogáni önkormányzat lapjának. Találtak olyan számot is, ahol, igaz egy dupla, oldalon, négy fényképet is sikerült elhelyezni róla. Az egyikből megtudjuk, hogyan udvarolt a feleségének, a másik cikkben kutyájával láthatjuk, de akad olyan is, ahol elmélyülten dolgozik. 

Rogán azzal is sikerrel bejutott az erre érzékeny lapokra, internetes oldalakra, hogy

a parlamentben egy Louis Vutton táskával jelent rendszeresen meg, és csuklóján a hivalkodó újgazdagok közkedvelt Hublot-óráját viselte.

loui.pngBár Rogánt a polgármesteri székért folyatott kampányában a Jobbik is támogatta, az kétségtelen, Rogán az egyik kijelölt fideszes, aki rendszeresen felszólalt egyes antiszemita jelenségek ellen, ő volt a fideszes szónoka annak a tüntetésnek, amit a parlament előtt tartottak Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő parlamenti antiszemita akciója után.

Ha komolyabb vizekre evezünk, akkor talán értékelnünk kellene 2012 utáni frakcióvezetői tevékenységét is.

  1. Egyrészt visszatért a kedves vezető bizalma belé.
  2. Másrészt, ismét igazolva látjuk a régi tételt, hogy ahol zsarnokság van, ott mindenki szem a láncban.

Rogán vezetésével honosodott meg az a gyakorlat, amely szerint pénteken délután egyéni képviselői indítványként be lehet adni olyan alapvető, gyakran kétharmadot igénylő, jogszabályokat, amelyeket aztán, nem is nagy költői túlzással már hétfőn el is fogadnak.

Közben, főleg Juhász Péter munkássága nyomán,

sorra derültek ki a zavaros, korrupciósgyanús ügyek a korábban általa irányított ötödik kerületben.

Talán ezekkel szolgálta meg, hogy most egy hellyel előléphetett.

Dési János

Facebook Comments