Miért nem mosolygott senki a régi fotókon?

Miért nem mosolygott senki a régi fotókon?

Ha láttatok már igazán régi portréfotókat, biztos nektek is feltűnt, hogy ezeken a képeken soha sem mosolyognak az emberek. De vajon miért? Kizárt, hogy a múltban mindenki rosszkedvű lett volna. De akkor miért nem mosolyognak a képeken?

lab-fam_1.jpg

Utánajártunk, és több magyarázatot is találtunk.

1. Hosszú exponálási idő

A mosolyok hiányára az egyik gyakori magyarázat a hosszú exponálási idő. A fényképezés kezdeti szakaszában ugyanis elég sokáig kellett mozdulatlanul állni a kamera előtt, mire az elkészítette a fotót. Ha valaki megmozdult, a fénykép homályos lett. Egy semleges arckifejezést pedig könnyebb volt hosszú ideig mozdulatlanul fenntartani, mint egy vigyort.

Ez az elmélet azonban csak a fényképezés legelső szakaszában állná meg a helyét. Az 1900-as évektől már voltak olyan kamerák, amelyek, igaz, még mindig lassúak voltak, de nem annyira, hogy ne lehetett volna mosolyogni.

sadmen_0.jpg

2. Mint egy festmény

Egy másik elmélet szerint a korai fotózást erősen befolyásolta a festészet – ahol ugye szintén nem volt jellemző a mosolygás. Ma a fotózás lényege legtöbbször az, hogy életünk egy pillanatát örökítsük meg.

Régen azonban nem a pillanat elkapása, hanem egy személy szinte időbe fagyott bemutatása volt a lényeg.

4yearoldgirl_0.jpg

3. A halottak halhatatlansága

Ma egy fénykép (például Facebook-profilkép) célja általában az, hogy mindenkinek megmutassuk, milyen jól nézünk ki. Régen azonban a fénykép nem erre szolgált, sokkal inkább emlék volt. Ezért is terjedt el a halál utáni fényképezés szokása. A családok sok esetben csak egy szerettük halála után készíttettek közös képet, hogy így őrizzék meg emlékét.

Az pedig evidens, hogy miért nem mosolygott senki egy ilyen fotón.

postmortemphotograph_0.jpg

4. Rohadó fogak

Egy további feltételezés szerint a rothadó, hiányos fogsorok is okozhatták a fénykép-mosolyok hiányát. Simán előfordulhatott, hogy a portréalanynak nem voltak a legjobb fogai, ám ez valószínűleg senkit nem riasztott volna vissza a mosolygástól, hiszen akkoriban szinte mindenkinek hiányos és ápolatlan volt a fogsora.

Arról nem is beszélve, hogy mosolyogni csukott szájjal is lehetett volna.

5. Lenézett mosolyok

A legvalószínűbb elméletnek az tűnik, hogy régen a mosolygásról egészen más véleménnyel voltak mint manapság. A viktoriánus korban tényként kezelték, hogy csak a szegények, az erkölcstelenek vagy a részegek vigyorognak (az életben és képen egyaránt). Az 1800-as években tehát elképzelhetetlen volt, hogy a felsőbb társadalmi osztályok tagjairól mosolygós fénykép készüljön.

oldphotofrowning_0.jpg

Jó példa erre a humorista Mark Twain is, aki szintén nem engedhette meg magának, hogy igazi személyiségét felfedje a fényképezőgép előtt:

„A fénykép a legfontosabb dokumentum, és hát így nincs annál rosszabb, mint egy ostoba, bolondos vigyorral a szánkon lekapva, megörökítve megmaradni az utókornak.”

marktwainfunnyguy_0.jpg

Facebook Comments