Már menekítik a gyerekeket a PÖCS-ölés elől

Már menekítik a gyerekeket a PÖCS-ölés elől

Hétfőn a gyerekek nem mennek iskolába. Fontos értekezlete lesz a tanároknak. Pöcsölni fognak. Egészen pontosan PÖCS-ölni. A PÖCS a Pedagógusi Önértékelő Csoportnak vagy mifenének a rövidítése. A lényeg, hogy a megnyomorított és szétzilált iskolákban robotoló pedagógusokat már nemcsak szak- és tanfelügyelők ellenőrzik, hanem ők is egymást, mert

a legfontosabb az éberség.

Kétségtelen, az egyáltalán nem boldog kádári pangás éveiben nekem rengeteg rossz tanár jutott, nem ártott volna valamiféle minőségbiztosítási rendszer, amely keretében eltanácsolták volna őket jó messzire a gyerekektől. Pedig volt akkor is szak-és tanfelügyelő, óralátogatás, amelyre napokig készültünk, és Tibinek és Zsuzsinak megmondták, hogy jobb lenne ha otthon maradnának a nevezetes napon, ők ugyanis annyira hülyék voltak, hogy még arra sem lehetett betanítani őket, hogy egy unott szakfelügyelőt megtévesszenek.

ko.jpgMindenesetre természetesen lehet értelme a szakmai minőségbiztosításnak.

Kérdem hát, hogy ha lesz az a nagy értekezlet hétfőn – az elmúlt hetekben tucatnyi kisebb volt e tárgyban délutánonként – esetleg szó lesz-e arról, hogy minden nemzetközi felmérés szerint a magyar oktatás botrányosan működik. Szövegértésből vagy éppen az internet, a számítógép felhasználásból általában az utolsó helyeken végzünk a PISA-felméréseken. Ahogy természettudományokból is, hiszen a természettudományos oktatás egy jelentős része szintén megszűnt.

– Haha – jön a szakmailag kiérlelt válasz kedves pedagógusomtól. – Efféle dolgokra nem jut már idő. Merthogy arról kell beszélni, miként kell teleírni azt a rengeteg papírt, jelentést és beszámolót, amit az elkövetkezendő időkben a tanároknak ki kell egymásról tölteniük. S bár a felsőbb hatóság képviselője, ki a minap egy hosszú délután értekezletet tartott a pedagógusoknak kifejtette, hogy

ennyi papírt úgysem olvas el senki,

de azért ettől ne komolytalankodják el a dolgot. Mert majd a statuálás végett egy-egy ki lesz emelve, és ha az nincs szépen, az előírásoknak, úgy formailag, mint tartalmilag, zsinórírással, sormintával, megcsinálva stb., akkor lesz nemulass. Lesz nemulass. Csak, hogy mindenki megtanulja hol a helye. És igen, ő is tudja, hogy ennek semmi értelme, de ettől még ez így lesz, és kész. Ez már döntés. Czunyiné is megmondta.

Világos beszéd ez. Tényleg jó lesz az egész hétfőt erre áldozni. Legalább addig sem hülyítik marhaságokkal a gyerekeket.

  1. Itt jegyzem meg, hogy nevezett iskolában, mint oly sok másikban, megszűnt a számítástechnika oktatása. Ugyanis kell a hely a mindennapos testnevelésre, a hit- és erkölcstanra, rövidesen a mindennapos énekelésre és a többi. Második általános iskolásoknak simám van hetente négyszer nyolc órájuk, na, most hogy férne ide be még a számítástechnika is?
  2. És különben is, számítógépe ebben a viszonylag jobb budapesti kerületben lévő iskolában használható nem nagyon akad.
  3. 10-15 éves matuzsálemek akadnak, amelyek alkalmasak arra, hogy a krétát a tetején tartsák, más komolyabb feladatra nem.
  4. És különben is, a tornaórához – amelyek egy részét a folyosón tartják meg, miközben a tornateremben egyszerre három osztály tanulói lökdösik egymást, öltözés az osztályteremben,d e legalább lehet kukkolni a csajokat – teljességgel szükségtelen számítógép.

Negyedikre a gyerekek egy része már úgyis magabiztosan leli meg az érdeklődésére számottartó pornóoldalakat, minek ehhez segítség?

Ráadásul, negyedik után az igényesebb szülők, főleg, ha van némi pénzük is,

szélsebesen próbálják kimenteni a gyermekeiket az állami oktatásból,

vagy legalább egy rendesebb nyolc osztályos elitgimnáziumba dugni, ahonnan majd mehet külföldre  egyetemre. Elvégre Európának szüksége van a kiművelt emberfőkre.

Nálunk meg lehet bóbiskolni tovább a PÖCS-ön, Mert nekünk annyink van, amennyit megérdemlünk.

Dési János

(Kép: sulihalo.hu)

Facebook Comments