És azt tudtad, hogy veszel egy tévét Palácsik Timinek?

És azt tudtad, hogy veszel egy tévét Palácsik Timinek?

De csak mert már nem kapott tavaly se.

Pedig Simon és Dederick, a strómanok már tavaly októberben átjátszották a TV2 tulajdonjogát maguktól maguknak, úgyhogy a férje, a Hollywoodból kikopott másodosztályú filmgyáros megígérhette a feleségének, hogy ezután nemcsak újgazdag lesz, valamint közepesen híres, hanem lesz neki egy saját tévéje is.

vajna1.jpgDe valahol légy került a levesbe, mert idén májusban már büntetésekkel kellett megfenyegetni a strómanokat, nehogy el merjék vinni külföldre Timike tévéjét. (Ti. a Fidesz törvénymódosítással akarta elérni, hogy a nem Magyarországon bejegyzett, jelentős piaci részesedést elérő műsorelőállítók se szedhessenek programdíjat a kábelszolgáltatóktól.)

Mert ne legyenek kétségeink:

a TV2 már két éve a Simicskáéké.

Mert nem az történt, hogy Andy, a másodvonalbeli filmcézár akart venni egy tévét, és a Lajos (illetve a Károly) beleköpött a levesébe. Nem. Szó sincs róla. Ez a tévé, a TV2 már két éve a Lajosé. Illetve a Károlyé. Illetve az övék volt eddig.

De mert a választás előtti hónapokban nem vállalták be hivatalosan (a cégbíróság előtt) a tulajdonlást, ezzel lehetőséget teremtettek arra, hogy saját strómanjaik kigolyózzák őket a cégből. Mellékszál, de az szintén igaz, hogy a céget a Fidesz törvényhozó hatalmával (lásd még reklámadó és programdíj-tilalom) zsarolták ki a németektől. De a zsét a Lajos tette le érte.

Andy meg jött, és elveszi tőle.

Mostanra ez már gyakorlatilag eldőlt: a Simicskáék se a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét nem kérték ki az átvételhez, és a Pro7Sat1 se járult hozzá, hogy átírják a Megalopolisra a zálogjogot.

Illetve dehogy Andy jött.

Andy szintén csak egy stróman.

Pedig egy pillanatig akár arra is gondolhatnánk, hogy a jó kaszinós így hálálja meg Orbánnak, hogy 4 éve kormánybiztosként gyakorlatilag a kezébe adta (és ami még rosszabb, az ízlésére bízta) a magyar filmgyártást, valamint azt a kevés néminemű kaszinókoncessziót.

  1. Tavaly egyetlen kaszinón 3 milliárdos nyeresége volt
  2. Öt kaszinója van.
  3. Alsó becslés szerint összesen 7 milliárdos profitja lesz.
  4. Egy törvénymódosítással lehetővé tették, hogy a koncessziós díj levonható legyen a játékadóból, ami további 3 milliárdot jelent.

Az visszafogott kifejezés, hogy

a Fidesz, illetve az Orbán-kormány tömi a pénzt a filmiparról kaszinóbizniszre váltó mágnás zsebébe.

És mindezért csak annyit várnak el tőle, hogy ügyesen ossza el azt az évi ötmilliárdocskát, amit a filmalap költségvetése jelent.

vajna2.jpgValamint, hogy vegye a nevére a TV2-t.

Pénzt beletolnia nem kell, az nem az ő dolga. Arra ott van az Eximbank, a Külügyminisztérium saját bankja. Hogy is várhatná el bárki is Vajnától, hogy az ingyen átengedett több tízmilliárdos szerencsejáték-bevételekből vegyen magának egy tévét. Vagy vegyen a Fidesznek egy tévét.

Azt a 20 milliárdocskát, amit a német P7S1-nek ki kell csengetni, azt majd meghitelezi a magyar állam. Tehát majd mi, mindannyian odaadjuk, hogy legyen a Fidesznek mit fölhasználni a választási kampányban.

Addig maradjon csak valahogyan egyben, de az nem baj, ha nem nagyon marad. Addig le lehet nyúlni a minden bizonnyal beömlő állami hirdetések árát.

És lehet műsora Palácsik Tímeának is.

Mi fizetjük a tévé vételárát az állami bank által folyósított kedvezményes hitellel (amelynek még a léte is titok), mi fizetjük a fenntartási költségeket a tévé-előfizetésen keresztül, és végül mi fizetjük a belőle kinyerhető profitot is az állami hirdetésekkel.

Ilyen strómannak azért megéri lenni. Zéró költség, hatalmas profit, és a végén mesés vagyon. Ha újjászülethetnénk, akkor fideszes újgazdagok szeretnénk lenni. Az se lenne baj, ha előtte megbuknánk Hollywoodban.

(Kép: napi.hu, nol.hu)

Facebook Comments