A hülye rövidítések kormányának újabb világmegváltó ötlete

A hülye rövidítések kormányának újabb világmegváltó ötlete

A mai harmincasok jó része átélte azt a traumát, amikor szülei megvallották, hogy bár nagyon szeretik, de csak azért vállalták őt (is) a báty vagy nővér mellé, mert kellett a pénz a lakásvásárlásra- vagy felújításra. Azaz, hogy felvehessék a szocpolt a szülők.

Ennek leporolt, aktualizált változata gyakorlatilag a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK. Egy lefutott, és most reneszánszát élő intézmény – amely annyira jó, hogy a tegnapi hírek szerint kiterjesztik a programot. A hülye rövidítések kormányának egy újabb világmegváltó ötlete.

varga-mihaly-e1445939973725.jpg

Mire jó a CSOK a kormány szerint?

  1. Támogatja a fiatalokat. Bár ha a fiataloknak lennének igazi lehetőségei a határokon belül (is), akkor nem kellene megbéklyózniuk magukat egy kis alamizsnáért.
  2. Segíti az otthonteremtést. Elnézve az igényelhető összegeket, ez a mai lakásárak mellett egy nettó hülyeség. Mert akinek csak ennyi hiányozna a lakásvásárláshoz, az már rég megvette, a többiek pedig a közelében sincsenek.
  3. Növeli a gyermekvállalási kedvet. Növeli a népességet. Ugyan a jelenlegi népesség nagy része munkanélküli, segélyen él vagy feketén dolgozik, azért hajrá.
  4. Ha én dolgoztam volna ki ezt a programot, biztosan beleírom a tudatos családtervezés fontosságát. Másrészt jó, hogy ehhez nem volt pofájuk, mert a tudatosság és az érdek nem egymás szinonimái. Viszont az “érdekből tervezz családot” elv nem összeegyeztethető a jó keresztény gondolkodással.
  5. S legfőképpen, támogatja és erősíti a családbarát kormányzás mítoszát. Melyben a jó Fidesz-kormány megteremti a kedvező feltételeket a gyermekvállaláshoz.

Ha ennyire jó a CSOK, akkor miért nem vág bele minden fiatal pár azonnal?

Mert némelyiknek még van esze. Az iróniát félretéve:

  • Van arra esély, hogy a „vállalj gyermeket és kapsz lakásra 500.000-3.250.000 Ft-ot” ajánlat, az a mélyszegénységben élő gyermekek és emberek számát fogja megnövelni.
  • Egyébként mi ma 500.000 Ft? Ennyi támogatás jár egy gyerekre. A magyarok egy része még nem is látott ennyi pénzt egyben. A szűkebb réteg pedig eltapsol ennyit egy jó kis partin.
  • A legnagyobb összeg 3.250.000 Ft, ez már jobban hangzik, de ehhez 4 gyereknek kell a családban élni. A 4 gyerek minimális szükségleteinek kielégítéséhez és iskoláztatásához ez is elenyészően kevés. Egy gyerek felnevelése maga több milliót kóstál. Ja, de hát ez a pénz, ez a hárommillió nincs is, elköltötték lakásra korábban. Azt egyszer megvették, de a gyerek ott maradt és évről-évre kiadásokkal jár. Egyébként a legszerényebb számítások szerint is négy gyerek éves költsége ezen összeg fölé rúg.
  • Hol lakjon és milyen támogatásért folyamodjon az a fiatal pár, aki nem akar négy éven belül gyereket? Mert tanulni szeretnének, karriert építeni, ilyesmi… Őket ki támogatja?
  • Azok sem biztos, hogy belevágnak a CSOK-ba, akik egyébként pár éven belül gondolkodnának a gyerekvállaláson. Ma, Magyarországon olyanok a gazdasági és társadalmi körülmények, hogy nagyon nehéz 1 évnél hosszabb távra tervezni. Vannak, szerencsére, akik nem ígérgetnek felelőtlenül.

1434531752-nk3527.jpgAki nem örül a CSOK-nak, az így járt. Nem muszáj igénybe venni. Nem muszáj 500.000-3.250.000 Ft-ért élethosszig tartó felelősséget vállalni.

Nem muszáj ám másokat még a születésük előtt eladni, aztán majd lesz velük valami, majd csak felnevelődnek valahogy.

És nem valami szép, keresztény dolog a fiatalságot erre buzdítani. És még ünnepelni is magunkat a nagyszerűségünk miatt.

(Kép: 24.hu,fidesz.hu )

Facebook Comments