Nem szólna valaki Kövérnek, hogy már mindjárt 2016 van?

Nem szólna valaki Kövérnek, hogy már mindjárt 2016 van?

Emlékeznek még arra, hogy bő egy hónapja megkérdezték a kanadai miniszterelnököt, frissen megalakított kormányában miért van ugyanannyi nő, mint férfi?

Justin Trudeau akkor azt mondta, azért

mert 2015 van.

Persze nem biztos, hogy igaza van: a történelem nem a folytonos fejlődés és emancipáció folyamata; az, hogy

  1. valakinek tompa szögben nőtt a gégeporca, nem okvetlenül teszi kompetens vezetővé;
  2. mert alacsony a tesztoszteronszintje, még nem lesz egy terület szakértője;
  3. mert nincs heréje, még nem lesz alkalmas vezető politikai posztra.

Persze az sem, ha valakinek van. Attól nem, hogy van. Vagy nem attól, hogy van.

Azért Kanadát, a világ egyik legelmaradottabb, legszegényebb, mindenféle életkilátás nélküli országát ternészetesen nem érdemes összevetni Magyarországgal, 

amit mindenki irigyel, ami nem lesz alattvalója senkinek, soha nem kuncsorog másoknál, nem kéri mások pénzét; ami csodálatos gazdasági fellendülést él át, stb., stb.

És amely kormányának egyetlen női tagja sincs. Egyetlen egy sem. Ez nem feltétlenül baj, lehet, hogy csak nem akarnak ebben a kormányban pozíciót vállalni. Ez megérthető.

Néhány hónapja Orbán elárulta, azért nem enged nőket a politika csúcsára, mert 

a nők nem bírják.

Lehetne ez ellen Hillary Clintonnal, Madeleine Albrighttal, Condoleeza Rice-szal, Angela Merkellel, Margaret Thatcherrel érvelni. Vagy Dávid Ibolyával és Lamperth Mónikával. De minek? Nyilvánvaló, hogy úgy hülyeség ez, ahogy van.

fat.jpeg(Kép: MTI)

Kövér László most viszont kimaxolta a Fidesz minden korlátoltságát:

Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.

Az önmegvalósítás legmagasabb minősége. Atyaég.

Legyen minden nő tenyészállat.

Mert ők azt szeretnék. Nem szólna valaki ennek az embernek, hogy már nemcsak 2015 van, de mindjárt 2016?

Ez a barom összekeveri a genderőrületet, meg a férfigyűlölő feministákat a szabad identitásválasztással, ahol NEM a hasonló sötét tahók mondhatják meg a többieknek, hogy miként rendezzék be az életüket.

Ez persze érthető, első munkahelyén, az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetében bizonyára nem az olyan ún. polgári filozófusok tanulmányozása volt a fő irány, mint Karl R. Popper, akitől a nyílt társadalom ideája származik, és akinek Soros a tanítványa volt.

A nyílt társadalomnak az egyének tekintetében az a lényege, hogy a csizmadia gyerekének nem okvetlenül az apja foglalkozását kell követnie, a paraszt fiából nem feltétlenül paraszt lesz, az arisztokratáéból meg nem arisztokrata.

Nincs társadalmi cél: az identitásválasztás szabad.

Nem köt apáink (és anyáink) hite, foglalkozása, származása, elkötelezettsége, korábbi esetleges bűne, még nemi preferenciája sem. A magunk urai vagyunk. Lennénk. Szeretnénk lenni. Ahol valakinek lehet életcélja, hogy gyerekeket szüljön, másnak meg esetleg nem az, hanem teljesen más.

Persze egy ilyen rendszerben nem is lehetne, hogy a saját láb közköltségen izmosodjon meg, mint az Orbán-Tiborcz házaspár esetében, akik nyilvánvalóan nem a saját érdemükből, hanem apuci befolyását felhasználva szereztek előnyt és gazdagodtak meg.

Popper a nyílt társadalom és a szabad identitásválasztás legfőbb ellenfeleinek a totalitárius rezsimeket, a nácikat, fasisztákat és a kommunistákat nevezte. És mivel a Fidesz egyik (valamint az általa uralt törvényhozás legfőbb) vezetője nyíltan szembefordult az egyéni önrendelkezéssel, és kijelölte másoknak, hogy milyen célt kövessenek, nyilván ők is ehhez a vonulathoz tartoznak. (Ez még a Fidesznek is annyira kínos volt, hogy a pártlap kihúzta ezt a részt az MTI-tudósításából.)

Így fér össze a szociális demagógia és a szélsőjobboldali szimbolika. Mindegy, csak szabadság ne legyen. Már másoknak ne legyen, nekik persze igen, hiszen a célt számunkra ők jelölik ki.

Innen nézve érthető, hogy miért mondta Orbán néhány éve, hogy ők nem a kommunizmus, hanem a kommunisták ellen küzdöttek:

nekik simán megfelelt volna a Kádár-rendszer, ha Orbán-rendszernek hívják, és ők vannak a hatalom csúcsán.

Az a szomorú, hogy a nyílt társadalom 2015-ben szitokszó lehet, hogy a szabad identitásválasztás és egyéni önrendelkezés előnyeit magyarázni kell. És még ennél is elkeserítőbb, hogy ezt 2016-ban se fogják megérteni.

Facebook Comments