Mit fognak ehhez szólni a KDNP-szavazók hatalmas tömegei?

Mit fognak ehhez szólni a KDNP-szavazók hatalmas tömegei?

semjen.jpgKözeleg az idő, és már látható távolságban van a KDNP újabb bukása. A kormány azt fontolgatja, hogy eltörli a kötelező erkölcs- és hittant is. Azaz azt tervezik, hogy

felszántják Hoffmann Rózsa lába nyomát, és a barázdákat behintik sóval.

Értelme a dolognak (már a kötelező hit- és erkölcstannak, nem Hoffmannak, de Hoffmannak se) nem volt sok:

  • az indoktrináció nem működött, nem teltek meg a templomok gyerekek tömegeivel,
  • erkölcsöt nem lehet könyvből tanítani.

A hittanról szó se essék, a babonáit mindenki intézze el odahaza, azzal nem kell terhelni az iskolarendszert. A vallások történetisége persze részét kell, hogy képezze a történelemóráknak.

Beszélgetni az erkölcsről mint viselkedési kódexről szintén nem ártalmas, de a magyar iskolákban működő frontális, adatközlő oktatással tanítani az egyetlen igaznak vélt és elvárt viselkedést, nemcsak káros, de fölösleges is.

Az erkölcs eléggé köztudottan magatartási szabályok gyűjteménye, elsajátítása mintakövetéssel működik. Ezt korábban elég sokan és elég nagy nevek (mint a Szókratész utáni görög filozófusok, vagy Descartes és Kant például) még máshogy gondolták, de elég hamar és elég alaposan bebizonyosodott, hogy ebben nem volt igazuk.

Tessék csak Mandeville-t, és még inkább Hume-ot olvasni: az etikai elvek nem igazolhatók, az erkölcsi ítéletek meghozatalához az ész nem elegendő, nem is rá tartozik.

Ezt kb. mindenki tudja ma már a világon, leszámítva néhány bigott moralistát. Külön pechünk, hogy ezek egy része KDNP néven tagja a magyar kormánytöbbségnek.

A létezésüknek tulajdonképpen semmi más értelme nincs, mint hogy Orbán miniszterelnök saját vallásos-tradicionalista népnevelő vágyait velük tudja álcázni.

Azon őszintén meg vagyunk döbbenve, hogy a felvilágosodás (legalább egy része) máris elért az Orbán-kormányhoz.

A vasárnapi boltzár szabadságkorlátozó agyrémének visszavonása után ez már a második komoly bukása a kisebbik kormánypártnak 2016-ban. Továbbá elbukott Hoffmann (még a Facebookról is törölte magát), Mayer Aranka és Czunyiné is. És még az abortuszt se tiltották be, hiába járt elől jó példával Lengyelország.

A kérdés most már csak az, hogy mit fognak ehhez szólni a KDNP-szavazók hatalmas tömegei?

Hiszen ők köztudottan azért küldték be pártjukat a Házba, meg a kormányba, hogy

  • megszenteltessék az Úr Napja,
  • megtéríttessenek a nebulók,
  • meg hogy Semjén Zsoltnak nagy, fekete autója legyen.

Ha még azt is elveszik, akkor az Isten nevében biztosan kitör majd a forradalom a sekrestyében .

Facebook Comments