3 tévhit a boszorkányüldözésekről

3 tévhit a boszorkányüldözésekről

Minden boszorkány ártó bájitalokat főzött és rontást küldött a keresztényekre, amiért büntetésül máglyán megégették őket. Vagy mégsem? Összeszedtünk három tévhitet a boszorkányüldözésekkel kapcsolatban, amit nem biztos, hogy jól tudtál.

boszi.jpg

1. Azt hitték, tényleg boszorkányokat üldöznek?

francisco_de_goya_y_lucientes_witches_sabbath_the_great_he-goat.jpg

A középkori keresztények nagy része

pontosan tudta,

hogy csak a mesében léteznek boszorkányok. Éppen ezért nagy részük egyáltalán nem hitt abban, hogy a szomszédasszony küld rá rontásokat.

A vallási viták hatására azonban egy idő után

ellentmondtak a józan észnek

és a keresztény felfogásnak. Kijelentették, hogy az eretnekség és az istenkáromlás egyenlő a boszorkánysággal – és fordítva. Ez odáig fajult, hogy 1484-ben VIII. Ince pápa engedélyt adott a boszorkányüldözésre. 

Ám ez jóval kiterjedtebb csoportok ellen irányult, mint a hagyományos értelemben vett boszorkányok ellen. Nem csak a csúnyán néző szomszédasszonyokat kiáltották ki boszorkánynak. Üldözték a zsidókat és muszlimokat, és minden olyan csoportot, amelyet az egyház eretneknek tartott.

Ráadásul az emberek gyakran kiáltottak ki valakit boszorkánynak csupán azért, hogy ezzel oldják meg személyes konfliktusaikat.

2. Bájitalok rémítő hozzávalókból?

xse4plo.jpg

Macskafarok és varjúháj… A legenda szerint a boszorkányok mindenféle rémes hozzávalóból kotyvasztottak bájitalokat. Ezek a komponensek azonban kevésbé undorító dolgokat jelentenek, mint a nevük alapján elsőre gondolnád. 

Régen gyakran találtak ki ezekhez hasonló különös álneveket a gyógyfüveknek. A mások számára ismeretlen elnevezésekkel meg tudták őrizni receptjeik titkát. A titkos hozzávalók furcsa elnevezései miatt senki sem tudta ellopni ötleteiket. 

A főzetek pedig általában nem bájitalok és mérgek voltak, hanem

egyszerű gyógyfőzetek,

például sérülésekre vagy megfázásra.

3. Máglyán égették meg a boszorkányokat?

wickiana3.jpg

Általánosan elterjedt nézet, hogy a boszorkányokat máglyán égették meg. A képeken is legtöbbször oszlophoz kötözve, hatalmas lángcsóvák közt ábrázolják a kivégzésüket. A népszerű közhiedelemmel ellentétben ez azonban viszonylag

ritkán fordult elő.

A fa összehordása és a máglya felépítése ugyanis elég nagy erőfeszítést és sok időt vett igénybe. Ráadásul egyáltalán nem lett volna praktikus hosszú órák munkáját néhány perc alatt porig égetni.

A boszorkányság vádjával elítélt személyeket így

jobbára akasztották,

a kötél ugyanis a máglyával szemben újrahasznosítható volt. Salemben összesen 19 embert ítéltek halálra boszorkányság miatt, de egyiküket sem égették meg. A nőket felakasztották, a férfit pedig megkövezték.

Facebook Comments