Rogán csak addig maradhat szabadlábon, amíg Orbán Viktor megengedi

Rogán csak addig maradhat szabadlábon, amíg Orbán Viktor megengedi

rog_1.jpegHa feltesszük, hogy Polt Péter csak a miniszterelnök tenyeréből eszik, akkor Orbán Viktornak nem kell tartania attól, hogy Rogán propagandaminiszter szembeszáll vele, megpróbálja megpuccsolni, szövetséget köt a meggyengítésére.

Rogánt bátran ki lehet nevezni mindenféle kabinetekbe, hogy ott Orbánt képviselje, rá lehet bízni a miniszterelnöki titkárságot, ő nem fog visszaélni a vezéri bizalommal.

Rogán ugyanis csak addig van szabadlábon, amíg parírozik.

Rogán csak addig van szabadlábon, amíg Orbán Viktor azt akarja, hogy szabadlábon legyen.

Rogán megszűnt önálló politikai tényezőnek lenni. Pedig már 2000-ben deklarálta, hogy egyszer majd szeretne a Fidesz elnöke lenni. Alig 28 évesen. Ehhez képest most már nem több egy egyszerű végrehajtónál. Ő a vezéri akarat képviselője, de sajátja nincs. Már nem lehet. Ő csak a transzmissziós szíj.

Más ennyiért már börtönben ülne. Ha politikai ellenfél volna, akkor régesrég előzetesben lenne. De bárki ellen, aki nem a Fidesz belső köréhez tartozik, legalábbis nyomoznának, ha ennyi utalás (csaknem bizonyíték) volna arra, hogy bűncselekmény-sorozatot követett el.

Az ügyészség nyomozást megszüntető, a feljelentést elutasító határozatából világosan látszik, hogy politikai döntésről van szó.

  • Indítottak már nyomozást egy megosztott Facebook-poszt miatt is, ehhez képest most egy bíróság előtt elhangzó vallomás se volt nekik elég.
  • Simon Gábor őrizetbe, aztán előzetesbe került a számláján lévő tisztázatlan összegek miatt a Rogán jövedelmét meghaladó vagyonosodása és életszínvonala miatt még csak nyomozni sem akarnak.

Pedig a Portik-vallomás után után lenne nyom, amin el lehet indulni. De az ügyészség nem akar, mert a vallomással szemben ésszerű kételyek támaszthatók. Nézzük, mik ezek.

  • Tényleg nem mindegy, hogy az Aulich és a Cukor utcai Fidesz-iroda volt-e a bűncselekmény helyszíne. Viszont az ügyészek fejében meg sem fordult, hogy Portik itt is, ott is találkozott Rogánnal, esetleg mindkétszer pénzt adhatott át, de a vonatkozó 10 milliós összeg csak az egyik esetben szerepelt.
  • Komolyan gondolják az ügyészek, hogy Portiknak tudnia kellett volna, pontosan milyen címletekben szállította a pénzt és az honnan származott? Nem életszerűbb az, hogy a jogerősen is gengszterfőnöknek minősített elítélt utasította valamelyik sameszát, könyvelőjét, hogy szedjen elő pénz, majd a borítékot – amit meg se nézett, mert úgy se merik átverni – egyben odaadta Rogánnak.

A másik alvilági figura, Vizovicki emberének nyilatkozataival is összevetve, Rogán ellen már összegyűlt annyi terhelő adat, hogy

ésszerű kételyek az ártatlanságával szemben merülhetnek fel.

A Portik-vallomás igazságtartalmát akkor lehetne megkérdőjelezni, ha elképzelhetetlen volna, hogy a volt belvárosi polgármester kenőpénzeket fogadott el. És ez csak akkor lehetne elképzelhetetlen, ha a korrupciós pénzért nem látszana semmilyen ellenérték. Akkor hiába vádaskodna Portik.

De a helyzet az, hogy látszik. Nem is kevés. Az ügyészeknek elég lenne csak megvizsgálniuk az V. kerületi áron aluli ingatlanértékesítéseket, hogy lássák,

mi az, amit a Portikhoz köthető üzleti kör nyerhetett azon, ha lefizeti Rogánt.

Nem feltétlenül kellene őrizetbe venni és előzetesbe helyezni, csak akkor, ha fennáll a szökés vagy az elrejtőzés veszélye, ha bizonyítékokat semmisít meg, vagy tanúkat próbál befolyásolni.

Az ügyészségi döntés nemcsak a józan ésszel, hanem a saját szakmai érdekeikkel is szembemegy.

  • Egy ügyész akkor járna jól, ha sikerülne vádat emelnie, majd elítéltetnie egy korrupt vezető politikust. Egy jogállamban ez megalapozná, vagy hosszú távon sínre tenné a karrierjét.
  • Ha viszont nem jogállamban élünk, akkor az ügyésznek éppen ellenkezőleg kell cselekednie. Azzal biztosítja az előmenetelét, sőt, a túlélését, ha végtelenül lojálisnak mutatkozik a regnáló hatalommal, mindenekfölött engedelmeskedik a felső utasításoknak.

Itt ez történt.

Az is nyilvánvaló, hogy Orbán játszott Rogánnal. Azért indulhatott nyomozás az V. kerületi ingatlanértékesítések miatt egyáltalán, hogy meg tudja mutatni, kizárólag nála van a hatalom, csak ő dönt arról, hogy kabinetfőnöke börtönbe megy-e, vagy a Pasa parkban élvezheti tovább az életet.

Orbán egyelőre szabadlábon hagyta. Rogán ezzel időt nyert, Orbán meg egy lojális végrehajtót. Azonban azzal, hogy magához kötötte,

Orbán magára is húzta Rogánt.

Az aranyélet csak addig tart, amíg náluk van a hatalom. Mert a mostani döntéssel az is világos lett, hogy Orbán környezetében olyanok vannak, akiket köztörvényes bűncselekményekkel vádoltak meg.

Nem feltétlenül bűnözők. Erről egy jogállamban a bíróság volna hivatott dönteni. De feltétlenül olyanok, akiknek az ártatlanságával szemben ésszerű kételyek merülhetnek fel.

 

Facebook Comments