A világ első vízalatti portréfotója

A világ első vízalatti portréfotója

Nem csak a vízzel, hanem a tengermély sötétségével is meg kellett birkóznia Louis Boutannak, az vízalatti fényképezés úttörőjének.
world-first-underwater-portrait-1899-louis-marie-auguste-boutan-2.jpg

A fényképet Louis Boutan készítette egy román oceanográfusról valamikor 1893 és 1899 között a Földközi tenger francia partjainál található Banyuls-sur-Merben. 

A világ legelső vízalatti fényképeit William Thomson készítette 1856-ban, ám az ő fotói sajnos megsemmisültek, így a fotótörténelem első vízalatti fotósának Louis Boutant tartják.

A francia származású Louis Boutan a fényképezés úttörője volt. Eleinte egy tengeri laborban dolgozott, ahol beleszeretett búvárkodásba. Ahogy telt az idő, Boutanban felébredt az igény arra, hogy a többi embernek is megmutassa, milyen fantasztikus élmény elmerülni a víz alatti világban.

A testvére segítségével, 1893-ban Louis feltalálta a vízalatti fényképezőgépet. Találmánya abban az időben igen fejlettnek számított. Lehetővé tette ugyanis, hogy a fotós-búvár a víz alatt állítsa be a fényrekeszt, a lemezt és a fényképező zárját.

A legnagyobb kihívás a világítás volt. 

Abban az időben a vakuhoz még oxigénre volt szükség. A fénykörtét ezért tiszta oxigénnel töltötték meg és a magnéziumcsíkot elektromos áram segítségével gyújtották meg. Ez a megoldás azonban nem volt kielégítő, mert az égő magnézium füstjétől a kép homályos lett. Ráadásul a fénykörte annyira felhevült használat közben, hogy legtöbb esetben felrobbant.

world-first-underwater-portrait-1899-louis-marie-auguste-boutan-1.jpg

A fénykörték sikertelensége után villanófénykörtét készítettek, amelynél gumiból készült gömb fújt magnéziumot a lángoló spirituszégőbe. Ez már sokkal megbízhatóbb módszer volt, azonban sokkal körülményesebb is. A vakut ugyanis fahordóhoz kellett erősíteni, és ez elég kényelmetlennek bizonyult. Boutannak ugyanis először a fényképező nélkül kellett lemerülnie, amelyet csak a felvétel helyszínének megállapítása után eresztettek utána.

Boutan azonban folyamatosan fejlesztette találmányát, és mind a fényképező, mind a vaku méretein csökkentettek, ez pedig könnyebbé tette a manőverezést. Végül a fényképezőgép-doboz már elég kicsi volt ahhoz, hogy kézzel lehessen levinni a tengerfenékre.

boutan-6.jpgFotó: Louis Boutan: Vízalatti fényképek, Banyuls-sur-Mer, c. 1893 

camera-adjusted.jpgFotó: Boutan vízalatti fényképezőgépe

boutan-2.jpgFotó: Louis Boutan: Vízalatti fényképek, Banyuls-sur-Mer, c. 1893
boutan-4.jpgFotó: Louis Boutan: Vízalatti fényképek, Banyuls-sur-Mer, c. 1893
boutan-8.jpgFotó: Louis Boutan: Vízalatti fényképek, Banyuls-sur-Mer, c. 1893

Képek forrása: BoredPanda, Mai Manó Ház, cameralovesme.com, 

Facebook Comments