Egy valóságshow-hőst választottak meg elnöknek az amerikaiak

Egy valóságshow-hőst választottak meg elnöknek az amerikaiak

A Föld leghatalmasabb országának vezetője egy bohóc lett: Donald Trump a 45. elnöke az Egyesült Államoknak. Az ingatlanmágnást, reality-hőst körberöhögték, amikor jelöltette magát elnöknek, most pedig győzött – méghozzá a billegő államok megnyerésével. Hillary Clinton a telefonban gratulált a vetélytársának.

trump1.jpg

Sokáig mi is úgy gondoltuk, hogy egy érzelmileg labilis, bigott, hazudozó, aki ráadásul szexuálisan zaklatta a nőket, nem kaphat meg ilyen fontos közhivatalt.

Hillary Clinton lehetett volna az első női elnöke az Egyesült Államoknak. Viszont azokat az államokat is elvesztette, amik hagyományosan demokrata szavazóbázissal bírnak, mint Pennsylvania, vagy Iowa.

Így a Trump-féle rémálom valósággá vált.

Az a társadalom, amelynek a fejlett, nyugati világot vezetnie kellene – inkább a pokol felé tett egy lépést.

Mostantól az Egyesült Államok nem inspirálja a világot a jobbra, hanem inkább félelmet kelt. Ahelyett, hogy az első női elnököt ünnepelnénk, megdöbbenve nézzük, hogy egy olyan veszélyes szociopata kapta meg a nukleáris kódokat, akit a saját kampánycsapata letiltott a Twitter-fiókja kezeléséről. Annyira nem bíztak benne az utóbbi napokban, nehogy valami ostobaságot twitterezzen ki a világba.

Ráadásul mekkora hatalmat kapott! A Republikánusok majdnem mindent vittek ezen a választáson – így senki sem lesz, aki az elnököt valahogy kordában tartsa. Minden választható pozícióba republikánust szavaztak meg.

De milyen hatása lesz ennek a világra és az Egyesült Államokra? Csak abba érdemes belegondolni, amit ígért:

  • 11 millió illegális migráns erőszakos kitelepítése, akik a munkaerőpiac 6%-át adják – ezzel szépen meginog az amerikai munkaerőpiac és gazdaság.
  • Minden muszlimot megállítanak a határon – de ki és hogyan fogja ellenőrizni, hogy ki vallja magát muszlimnak? Nyilván, lesznek egyértelmű esetek, de mi történik akkor, ha egy svéd muszlim próbál bejutni Amerikába, aki szőke és kék szemű? Milyen irgalmatlan soviniszta, rasszista kijelentés, amit Trump megengedett magának egy világvallással szemben?
  • Hatalmas falat épít a mexikói határhoz – amiről kiderült, hogy sokkal több mexikóit tartana bent az Egyesült Államokban, mint távol tőle…
  • Megbüntetné azokat a nőket, akik abortuszt szeretnének elvégeztetni.
  • Ez az ember magasról szarja le a környezetvédelmet, a globális felmelegedés szerinte csak egy álhír, amit a kínaiak terjesztenek; boldogan fogyasztaná tovább az olaj-szén-gáz világpuszító hármasát.

 putyin_nevet.gif

Sokan azt mondják, hogy mindez csak a kampány része volt és Trump mérsékeltebb hangnemet üt majd meg a kampány vége felé, de nem ez történt.

Most pedig bizonyára a győzelme megerősíti abban, hogy igaza volt mindabban a hülyeségben, amit összehordott.

Nem csak az Egyesült Államok szívja meg ezzel az idiótával, de a többi ország is. Egy olyan valóságshow-szereplőre bízták a nukleáris kódokat, akinek semmi tapasztalat a diplomáciában, a politikában. Ez az a pasas, csak, hogy emlékeztessünk mindenkit, aki többször megkérdezte a katonai eligazításokon a választások előtt, hogy az Egyesült Államok miért nem használta a nukleáris fegyvereit. Ez az a pasas, aki közölte, hogy „szereti a háborút”. Aki az Iszlám Államma kapcsolatos háborús helyzetre egyszerűen kijelentette: szétbombázná őket a szarba és ellopná az olajukat.

Míg, mondjuk, egy kocsmai beszélgetésen, két feles között Kőbánya alsón ez a színvonal elmegy, a Fehér Házban kissé fura lesz.

Gondoljunk csak arra, hogy Trump többször megerősítette, nem hisz abban, hogy a NATO-nak meg kellene védenie a Balti államokat, vagyis, hogy ha egy államot megtámadnak, akkor a többinek meg kellene védenie.

Ennek alapján az oroszok mostantól bárkit lerohanhatnak Kelet-Európában. Igen, Magyarországot is. 

Pláne, hogy Putyint Trump a hősének nevezte, akit a saját példaképének tart. Képzeljük el, ha az Egyesült Államok, “a szabadság földje” elkezdi átvenni Putyin diktatórikus módszereit.

Van még valami, mindezeken túl: a rasszista felhangok. Trumpot a Ku Klux Klan vezetője is támogatja, akárcsak a holland szélsőjobb, vagy éppen Marine Le Pen, a francia szélsőjobb vezetője.

Félhetünk-e mostantól? Utáljuk, hogy azt kell mondanunk, de alapvetően igen. A világnak mostantól tartania kell az Egyesült Államok elnökétől.

Facebook Comments