A migráncsok nem erőszakolták meg a magyar nőket, de a magyar férfiak azért megteszik és ez így van jól

A migráncsok nem erőszakolták meg a magyar nőket, de a magyar férfiak azért megteszik és ez így van jól

Ma veszi kezdetét a “16 Akciónap”. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet a nők elleni erőszakra; a világ sok pontján egyidejűleg rendezett kampánysorozat zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben. Szükség is van rá, mert egy felmérés szerint a magyarok többsége nagyon elnéző a szexuális erőszakkal szemben.

eroszak_a_nok_ellen.jpg

Vajon miért csak a „muszlimoktól” féltjük a nőket, az erőszakos, részeg szomszédtól miért nem? A nemi erőszak, vagy egyáltalán: a gyengébbek elleni erőszak miért jelenik meg rasszista köntösben, azaz

miért gondoljuk, hogy akinek sötétebb a bőre, vagy más a vallása, más országból jött, inkább fogja megerőszakolni a nőket, mint aki szőke és a szomszédban lakik?

 

Két furcsaság:

  1. A nemi erőszak Európában, Magyarországon uganúgy jellemző, mint bárhol máshol.
  2. Mi még elnézőbbk is vagyunk az erőszakkal szemben, mint más európai országok lakói. 

Bár az európaiak 96 százaléka szerint elfogadhatatlan a családon belüli erőszak, az Eurobarometer idei felmérésében a megkérdezettek több mint negyede úgy nyilatkozott, hogy bizonyos körülmények között a nemi érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható.

Ilyen választ Magyarországon csaknem kétszer ennyien adtak: a magyarok majdnem fele, 47 százalék gondolja úgy, hogy elfogadható a nem kölcsönös beleegyezésen alapuló aktus, ha

  • az egyik fél részeg vagy drogos állapotban van, 
  • kihívó, szexi ruhát visel,
  • nem közli egyértelműen, hogy „nem”, vagy nem vág vissza fizikailag,
  • vagy esetleg azért, mert önkéntesen hazament valakivel egy parti vagy randi után.

Legyen egyértelmű: a magyarok kb. fele úgy gondolja, hogy ha egy lány mattrészegre itta magát, nem nagyon tiltakozik és rövid szoknyát visel, akkor szabad a pálya.

A 16 Akciónap alkalmából az Európai Bizottság (EB) bejelentette: tízmillió eurót fordít a nemi alapú erőszak megelőzésére és az áldozatok támogatására 2017-ben. A Nők a Nőkért az Erőszak Ellen nevű civil szervezet idén is megrendezi a Néma Tanúk felvonulást, amelyet szombat délután tartanak.

 

 Az Eurobarometer idei felmérésének számai megdöbbentőek:

 

  • az Európai Unióban minden harmadik nő átélt már szexuális és/vagy fizikai,
  • és ugyanennyien lelki bántalmazást, gyalázkodást.
  • Ötből egy nő élte már át, hogy akarata ellenére követik, megfigyelik (stalking),
  • és több mint a nők fele (55%) szenvedett már el szexuális zaklatást, de ez a vezető beosztású nők háromnegyedére igaz.
  • Minden huszadik nőt erőszakoltak már meg.

Egy másik, az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2014-ben publikált reprezentatív kutatása szerint Magyarországon milliós nagyságrendű azon nők száma, akik ellen nap mint nap erőszakot követnek el. A 15 éves koruk óta a fizikai és/vagy szexuális bántalmazás valamely formájának áldozatává vált magyar nők aránya 28 százalék a válaszadó 18-74 éves korosztályban, ez mintegy 1,1 millió áldozatot jelent.

Facebook Comments