Győrköstől Szijjártóig: orosz kémparadicsom lett Magyarország

Győrköstől Szijjártóig: orosz kémparadicsom lett Magyarország

A NATO-tag Magyarországon hemzsegő orosz kémekről ír a Financial Times és ennek alapján a HVG. Nem kevesebbet állít a híres pénzügyi lap, mint hogy a kormányzat egyszerűen félrenéz, ha az orosz kémtevékenységről van szó Magyarországon.

putin_napszemcsi.jpg

Ez két szempontból is nagyon gázos sztori:

  1. Mert Magyarország hivatalosan a NATO kötelékébe tartozik és mint ilyen, az összes hírszerzési információhoz hozzájuthat, illetve a saját információit is meg kell osztania a többi NATO-taggal.
  2. Az oroszok és a NATO a rendszerváltás óta a legrosszabb, hidegháborús helyzetbe kormányozták magukat, ahonnan Donald Trump se fogja tudni kihúzni őket. A nemzetközi helyet tényleg fokozódik. Mindkét fél hadgyakorlatokat hajt végre a másik határain és fegyverkezik.

 

A fideszes kormány a gazdasági retorzióktól félve tesz úgy, mintha nem lennének itt orosz hírszerzők

– állítja a Financial Times. A lap a bőnyi rendőrgyilkosság kapcsán ír az oroszok magyarországi tevékenységeiről.

Nem kell sok, hogy összerakjuk a képet: Paks2, a kibulizott, kilobbizott milliárdos beruházás, amihez az EU-s biztost egy orosz lobbista magángépén hozták Budapestre. Ez az az üzlet, amin csak az oroszok nyernek, meg a fideszes kormány. Hogy a hitelt ötven évig ki fizeti majd vissza, az nem az ő dolguk.

Vannak gondok a szélsőjobbon is. A bőnyi támadás után az orosz szálat a Parlament nemzetbiztonsági bizottsága is zárt ülésen vizsgálta. Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal kapcsolatban állt az orosz titkosszolgálatokkal. A FT cikkében Dezső Andrást, az Index újságíróját is idézik.

Szerinte nem klasszikus kémkedésről van szó ebben az esetben, inkább a sajtó, a közvélemény és a politikai rendszer manipulálásáról.

Nyílt titok, hogy az európai szélsőjobbos pártokat az oroszok támogatják. Marine Le Pentől a Jobbikig mindenhol vannak kapcsolatok. Azt is tudjuk, hogy a Magyar Nemzeti Arcvonal aktívan fejlesztette az orosz titkosszolgálatokkal a viszonyt. Azt is tudjuk, hogy az ügyészség kémkedéssel gyanúsítja a jobbikos EP-képviselőt, Kovács Bélát (lánykori nevén: KGBéla, hehe). Bár már két és fél éve nyomoznak, az ügyet még mindig nem zárták le. Valószínűleg sose fogják, ahogy Győrkös kapcsán se fog kiderülni semmi érdemleges.

Miért nem?

Mert a magyar jobboldalt Moszkva pénzeli, eteti, segíti. 

A FT megjegyzi: elemzők furcsállják, hogy Magyarország – a régió országai közül szinte egyedüliként – egyetlen oroszt sem tiltott ki kémkedés gyanújával 2010 óta. Pedig Budapest „kis Moszkvává” vált a százával itt lévő orosz kémek miatt – idézi a lap Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt.

viktor_es_vladminir.jpeg

Gond lesz a nemzetbiztonságnál is. Az összegyűjtött információk alapján levonhatjuk a következtetést: olyan lyukas lehet a magyar kémelhárítás és hírszerzés, mint a jobb fajta sajtok. A nemzetbiztonságért felelős hivatalok két tűz közé kerültek: miközben az összes nemzetközi szerződés szerint Magyarország a nyugati államokkal szövetséges, a gyakorlatban viszont az oroszok barátságát és jóindulatát keresi a Fidesz.

A Financial Times cikke szerint a militánsok orosz támogatásáról évek óta tudnak, mégsem léptek, mivel tartottak attól, hogy az a Moszkva-barát kormány számára negatív gazdasági következményekkel járna. A szerző nem csak a földgázszállítást és a Paks II beruházást említi, de azt is felidézi, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szívélyes viszonyt ápoló Orbán Viktor az egyik hangos ellenzője volt az Oroszország elleni gazdasági szankciók bevezetésének. Orbán úgy kacsázik Európa, a NATO és Oroszország között, mint egy részeg kamionsofőr. Aztán a szalagkorlátnak ne ütközzön egy rosszabb manővernél…

A cikk idézi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is, aki szerint „ha az oroszokkal akarod megosztani az aggályaid, azt csak bölcsen és erősen alátámasztva teheted meg.”

Facebook Comments