Orbán és Szijjártó szomorú: nem lett szélsőjobboldali elnöke Ausztriának

Orbán és Szijjártó szomorú: nem lett szélsőjobboldali elnöke Ausztriának

Pedig nagyon bíztak benne.avdb.jpg

Az utóbbi például azt nyilatkozta még délután, hogy 

“feszült figyelemmel követi a választást”.

De a Fidesz-környéki vagy általa elfoglalt sajtóban komoly várakozásokat fűztek ahhoz, hogy Adolf Hitler halála után 71 évvel ismét egy szélsőjobboldali áll majd Ausztria élén.

G. Fodor Gábor “újságjában” például már szombaton szinte

kész tényként kezelték Hofer győzelmét.

És Kiszelly Zoltán kormányközeli politológussal már annak okait elemezték és várható következményeit boncolgatták. Úgymint:

  • “Ausztriában várhatóan az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer nyer majd, még annak ellenére is, hogy az összes többi párt összefogott ellene. Legalábbis a közvéleménykutatásokban ő vezet. Ezt támasztja alá az is, hogy a Szabadságpárti elnök jelölt jobban szerepelt a múlt heti TV vitában az összes többi jelöltnél.”
  • “A szavazók masszívan vándorolnak át most a proteszt pártokhoz, így Ausztriában a Szabadságpárthoz. Ezt igazolja az is, hogy például a szociáldemokraták a múlt héten már abbahagyták a Szabadságpártnak a támadását, mert úgy látták, ha folytatják , akkor attól csak még több munkás és nyugdíjas megy majd át szavazni a Szabadságpárthoz.”
  • “Ha Norbert Hofer nyer, akkor ő egy előrehozott választást fog kezdeményezni Ausztriában.”
  • “Az ausztriai változás a Juncker és Merkel féle migrációtámogató uniós politika jelentős meggyengülését eredményezheti.”
  • “Kell-e a Jörg Haider idejében megismert módhoz hasonló politikai megbélyegzéssel és kirekesztéssel számolnia győzelme estén a Szabadságpártnak?”
  • “Ha tényleges fordulatot venne Ausztria politikája, akkor az hozzájárulhat az eddigi egyeduralkodó, pc-nek tekintett európai politikai elit leváltásához, amit Donald Trump elnökké választása óta egyre többen látnak lehetségesnek?”

Ehhez képest az FPÖ-s xenofób Norbert Hofer még a hivatalos eredmények, a szavazatok összeszámlálása előtt, a közvélemény-kutatások ismeretében kénytelen volt elismerni a vereségét. Ellenfele, a függetlenként induló, már tavasszal is győztes közgazdász, Alexander Van der Bellen 53-46 arányban nyert. Hofer ugyan a 9-ből 5 tartományban is győzött, de Bécsben nagyon kikapott, és ez döntött.

Van der Bellen első nyilatkozatában

Európa-barát Ausztriát ígért.

Ez igen kellemetlen, mondhatni nagy csapás a Fidesznek: mégsem sikerült minden tekintetben irányt mutatniuk Európának. Van der Bellen Orbán Viktor számára nem nagyszerű hír,

ezúttal nem győzött a demokrácia.

Legalábbis ezúttal még nem posztolt olyat, mint Trump megválasztása után azonnal:

Illetve egész eddig még egy szimpla gratulációt se. Az majd biztos nem marad el, de nagy örömünnepre nincs ok a Fideszben: nem pusztult el véglet az általuk pc-nek nevezett Európa, nem érvényesül vég nélkül az új populista, szélsőjobboldali trend.

Facebook Comments