Kósa Lajos viccelni próbált – így sikerült

Kósa Lajos viccelni próbált – így sikerült

Nagyon tréfás kedvében volt a frakcióvezető, például azt mondta, hogy demokráciában nagyon veszélyes, ha valakit csak a hatalom érdekel, semmi más, és félretesz minden elvet.kosa-lajos.jpg

De amúgy is dőlt a vicc Kósa Lajosból. Az atv.hu-nak adott interjújában az Erzsébet téri, négy járdaszegélyre szóló tulajdonjogra vonatkozó kérdésre, amelynek kapcsán az ellenzék titkos mutyiról beszél, azt válaszolta:

Ha már így lebuktunk: Mészáros Lőrinc szeretne az Erzsébet téri Gödörben egy cirkógejzír gyárat létesíteni. Ehhez a galvánacélt a Rogán Antal kertjében, pontosabban az emeleti loggiáján üzemeltetett illegális galvanizáló üzem fogja előállítani, és titokban éjjel leszállítani. Nappal pedig

Andy Vajna fogja forgatni a Rambo vs Terminátort. Habony Árpáddal a főszerepben.

Ha kifelejtettem volna valamit, elnézést kérek! És ja, bocsánat, a nehéz darabokat helikopterrel fogják beemelni, még ez kimaradt.

Arra meg, hogy a Fideszben Merkelnek drukkolnak-e, hogy kancellár maradjon, mert lehet, hogy az Orbán Viktor által lenihilistázott Martin Schultz lesz a riválisa, úgy reagált:

Még nem döntöttem, hogy kire fogok szavazni. Leginkább Till Lindemann-ra, a Rammstein frontemberére, ha már német kultúra. És a Mutter című számuk lenne a kampánydal.

Mondott azért releváns dolgokat is.

1. Például, hogy a köztársasági elnöki posztra

Ádert nevezte a legkomolyabb jelöltnek.

Ő például szívesen szavazna rá. Mondjuk ezt csak azután mondta ki, miután Orbán is megtette, és miután korábban letagadta, hogy tárgyaltak volna erről.

Ez megerősíti azokat a feltételezéseket, hogy Orbán Viktor megváltoztatta a véleményét Áderről, már nem igaz, hogy nem engedné újraválasztani – mint Rubovszky képviselő állította májusban. (Kósa egyszerűen lehazugozta Rubovszkyt, mint aki “olyan véleményt fejtett ki, aminek semmi köze a valósághoz”.)

Orbánt rábeszélték tehát  a változtatásra, és nincs semmi oka, hogy engedjen. Áder időnként keményedik, de nem jelent valódi fenyegetést a hatalmára. Az államfői inkább szimbolikus poszt, mint tényleges hatalmi pozíció: a köztársasági elnök jogosítványok gyengesége nem teszi lehetővé, hogy érdemi ellensúly legyen.

Azaz: Ádert felkérték, hogy maradjon, de ő még kéreti magát.

UPDATE ALERT: újabb cikkünk a témában: Áder mégis maradna államfő, Orbán mégis megengedné

2. Kósa azt is nyilvánvalóvá tette, hogy

a Fidesz leginkább egy széles ellenzéki összefogástól tart.

Ez leginkább abból látszott, hogy milyen érveket hozott ellene:

  • “Volt egy sor olyan választás, ahol ugyanez volt a forgatókönyv, de nem jött be.” (Konkrétan egy sem volt, ahol formálisan összeállt volna a teljes ellenzék. Viszont több olyan is, ahol az egyik ellenzéki oldal informálisan átengedte a terepet a másiknak: a Fidesz mindegyiket elveszítette.)
  • “Országgyűlési választáson ilyen együttműködést összehozni nagyságrendekkel nehezebb, mert hiába nyernek meg adott esetben néhány billegő körzetet, ha a listás szavazatok nem jönnek, emiatt ott vannak, ahol a part szakad.”
  • “Magyarországra nézve viszont rendkívül veszélyes lenne egy ilyen koalíció.”
  • “Képzeljünk el egy Gyurcsány-Vona-Molnár Gyula kormányzást! Hát mi lesz az országgal? Szét fog esni egy perc alatt.”
  • “Amikor a kommunisták a II. világháború után összeálltak a nyilasokkal, amit úgy hívtak, hogy megbocsátottak a kisnyilasoknak, abból nagyon rossz történet lett a végén.” (A kommunisták egyáltalán nem álltak össze a nyilasokkal: a tábor bővítéséhez felhasználták őket, de a hatalmat nem osztották meg velük, és még az ideológiájukat sem vették át, mint tette azt a Fidesz a 2003 körül lenyelt MIÉP-pel.)

A legdurvább azonban az, amikor Kósa

morális okokból tiltakozik az ellenzéki összefogás ellen:

Az viszont tény, hogy a Jobbiktól Gyurcsányig összeálló úgynevezett technikai koalíció az mindenfajta elv tökéletes feladása lenne.

Aki erre képes, az bármire képes a hatalomért.

(…) Akit csak a hatalom érdekel, semmi más, és félretesz minden létező megfontolást, elvet, az egy demokráciára nézve nagyon veszélyes. Egy demokráciában a cél nem szentesítheti az eszközt!

Azért nagyon kemény ilyet mondani az elmúlt 10 év, különösen az elmúlt 1-2, az iszonyú összegekből, pusztán hatalmi okokból kivitelezett, rasszista, xenofób, uszító kormánykampány után.

Persze, az is lehet, hogy ezt is ironikusnak szánta, mint Rogán galvanizálóját, csak mi nem értjük a viccet.

Facebook Comments