Az utolsó KISZ-titkár útja a Magyar Idők főszerkesztői székéig

Az utolsó KISZ-titkár útja a Magyar Idők főszerkesztői székéig

Gajdics Ottó nem csak egyszerű tagja az állampárti politikai szervezetnek, a Kádár-jugendnek, hanem főiskolai titkára is.go.jpg

Ezt maga Gajdics, a rendszerváltás után 27-28 évvel is lelkesen, sőt, kizárólagosan kommunistázó főszerkesztő mondta el a Mandinernek:

Közösségi ember voltam. Ezt akkoriban leginkább a KISZ-ben lehetett… Nincs ezen mit szégyellni

Ő volt a Nyíregyházi Főiskola utolsó KISZ-titkára, ő zárta be végleg a KISZ-iroda ajtaját.

Fizetett forradalmárnak is hívtak egyszer. Pedig nem voltam az. Előttem tényleg fizetést kaptak az egyetemi KISZ-titkárok. Én már nem, ráadásul engem demokratikusan választottak. Az elődöm lemenekült a süllyedő hajóról, mi meg arról tanakodtunk, hogyan csináljuk tovább az újságot, hogyan lesznek bulik… Valakinek el kellett vállalnia a vezetést. Én lettem, engem választottak.

Valakinek el kellett vállalnia. Ő meg – mondhatni – áldozatot hozott. De csak azért, hogy csinálhassák az újságot, meg legyenek továbbra is bulik.

Még Gyurcsánnyal is találkozott anno, de annyira jelentéktelen volt, hogy a későbbi DK-vezért már nem is emlékszik rá.

Sértődöttségében az MSZP-be már nem léptett be.

Az utódpártot nem szerettem, de egyébként nagyon tudatlan voltam. A rendszerváltozás is váratlanul ért. Nagy Imre újratemetését gyomorgörccsel néztük. Hogy úristen, ebből mi lesz. (…) Úgy éreztem: nem lehetek politikus, ha egyszer ennyire hülye vagyok, ennyire nem vette észre, mi zajlik körülöttem. 

Az ilyen, Gajdics-féle elborult kommunistázására csak az képes. aki maga is lelkes hívő volt. Ráadásul olyan, akinek nem tűnt fel, hogy rajta kívül nincsenek már kommunisták. 25 évesen!

Meg aztán nem akart megint úgy járni, hogy ő veszi észre utoljára, ha változik a politikai helyzet.

Bár pártba nem lépett be, pártkatona azért maradt.

  • 2004-ben őt küldte Liszkay, hogy csináljon igazi párttávét és harci médiát a Borókai-Kóczián-féle Hírt TV-ből.
  • Majd két éve ugyanez lett a feladata a Magyar Időknél és a Karc FM-nél, amikor dezertáltak a Simicska-birodalomból.

A politikai tudatlanság is megmaradt, a vakhit, valamint a bolsevik tempó is. Csak most már nem az imperialisták, hanem a kommunisták, azok felelősek mindenért. (Bár, ahogy haladunk, lassan visszatérnek az imperialisták is. Gajdicsnak nem lesz éles a váltás.)

Annyiban persze most is konzekvens akkori önmagával, hogy most is csak azért teszi és mondja, amit, hogy lehessen tovább csinálni az újságot, meg hogy legyenek továbbra is bulik.

És persze azért, hogy tartozhasson valahová, hiszen igazi közösségi ember ő. Akit elárultak. A rendszerváltás igazi árvája. A Fidesz saját, kifordult exkommunistája.

Facebook Comments