Ilyen nincs: Deutsch Tamás a kormany.hu-n bírálja a kormányt

Ilyen nincs: Deutsch Tamás a kormany.hu-n bírálja a kormányt

A szabadszájú twitteres csipogásáról elhíresült politikus a valóságra reflektáló (!) digitális fejlesztési stratégiát dolgozott ki, amiben ténylegesen előremutató (!) javaslatokat fogalmazott meg és bírálta a kormány oktatáspolitikáját.

deutsch_tamas_internet.jpg

Miután az internetadó látványosan megbukott, a miniszerelnök Deutsch Tamást bízta meg, hogy csináljon valamit a fészbúkosokkal, mert mégiscsak twittel, legyen az bármi is. 2015-ben le is zavartak egy internetes nemzeti konzultációt, amire meglepően sokan válaszoltak is.

Ami még meglepőbb:

Deutsch Tamás beváltotta a 2015-ben megtett ígéretét és olyan javaslatcsomagot dolgozott ki,

amiben tényleg figyelembe vették az emberek véleményét. Ez lett a Digitális Jólét programja, itt érhető el a kormány.hu oldalán.

A legszembetűnőbb és a legsokkolóbb jelenség az egész, kormany.hu-ra feltöltött javaslatcsomagból, hogy

teljesen realisztikus benne a helyzetértékelés – és az egész komoly kormánykritikaként is felfogható.

Hiszen internet-témában az utóbbi hat évben egyetlen komoly dolgot tudunk megemlíteni a Fidesszel kapcsolatban: az internetadót.

Elvégre, akinek van internete, az könnyen tájékozódik, nehezebben befolyásolható, van is pénze, hogy fizessen: legyen hát internetadó!  2014-ig a “Fiatal Demokraták” idáig jutottak a digitális fejlesztés címén (Igen, tudjuk jól, a kakaóbiztos számítógép sem volt éppen egy sikersztori).

Deutsch Tamás javaslatcsomagja teljesen szakít ezzel a középkori “adóztassuk meg”-hozzáállással és ilyen megállapításokat tesz:

  • a magyar oktatás a krétatáblával és a számtógépet még sosem látott pedagógusaival borzalmasan le van maradva (bizonyíték: PISA-teszt eredmények),
  • az egyetemeken tilos az újabb eszközök beszerzése, ezért az egyetemi oktatók is 10 éves laptopokon tanítanak, dolgoznak;
  • Magyarországon van vagy 1-2 millió ember, aki sosem látott számítógépet, internetet és nem is érdekli;
  • az emberek iszonyat sokat fizetnek az internetért.

 

Deutsch Tamás ezért ilyeneket ígér a tanulmányban, hogy:

  • csökkentik az internet forgalmi adóját (megvalósult, 27-ről 18-ra csökkent);
  • felszámolják a digitális írástudatlanságot, azaz számítógépek, internet, digitális eszközök lesznek az iskolában, amit a gyerekek használhatnak és az oktatásban is felhasználhatóak lesznek (2018-ra és ’19-re ígéri);
  • lesz Digitális Jólét alapcsomag, ami a szegényeknek biztosít internet-elérést olcsón;
  • nyílt forráskódú programokkal fognak dolgozni a kormányzatban és a közigazgatásban is;

 

Ezeket azért említjük meg ennyire tételesen, mert

mindez totálisan szembemegy a Fidesz és a kormányzat politikájával.

Olyan, mintha a sötét középkorba ragadt és a fél világ üldözésével elfoglalt kormányzatnak lenne egy olyan oldala,  ahol kigyúlt némi világosság. A Fidesz-KDNP nagyrészt még mindig a spanyol inkvizíció korát idézi (lásd: üldözzük, nyomjuk el, adóztassuk meg vagy kebelezzük be, ha pénzt hoz), nem ismerik az egész kütyü-mizériát (internet, számítógép, tablet, okostelefon) és hagyják Deutschot pörögni az ügyön.

Ő meg, a reá bízott feladatot megoldja. Igaz, lassan, igaz, költségesen, igaz, néha beszól egy-két embernek a Twitteren, de megoldja a maga kis eszközeivel. Így ezen a területen, egy ember viszonylag normális attitűdjéből kifolyólag mintha elindulna valami fejlődés. Csak el ne olvassa valamelyik “szakértő” az Emberminisztériumban és le ne fújja az egészet!

Facebook Comments