Eltaktikázta magát a Fidesz a 4-es metrós korrupciós ügyben: tudatosan akarták felépíteni, de nem robbant

Eltaktikázta magát a Fidesz a 4-es metrós korrupciós ügyben: tudatosan akarták felépíteni, de nem robbant

Tudatosan felépített kormányzati kampány folyik a 4-es metróval kapcsolatos korrupciós ügyekről. Ennek igen egyszerű a bizonyítéka: Tarlóst sem avatták be, őt is veszni hagyták. Helyette a Schmidt Mária által felvásárolt Figyelő mai számában hozta nyilvánosságra az OLAF-vizsgálat eredményeit. Vagy csak egy részét. 

orantarlos.jpeg

Ha hihetünk ennek a szivárogtatásnak, Demszky is, Tarlós is sáros 4-es metró-ügyben, méghozzá 4:1 arányban. (Itt az indexes cikk a kiszivárogtatott jelentésről, benne van, hogy a 5 nagyobb korrupciós esetből 4 köthető Demszkyhez, 1 Tarlóshoz.)

Tegnap még Tarlós István akarta nyilvánosságra hozni az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának jelentését a 4-es metróval kapcsolatos korrupciós ügyekről.

csepregi.jpg

 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára látványos sajtótájékoztatót tart a Főpolgármesteri Hivatal előtt, miután átadta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentését a 4-es metró beruházásáról Tarlós István főpolgármester titkárságának 2017. január 26-án. MTI Fotó: Soós Lajos

 

De nem engedték neki.

Az MNO cikkje szerint Tarlós nem értette,

  • miért folyik „egy ilyen, kicsit álságos vita a nyilvánosságra hozatalról”;
  • miért nem hozza nyilvánosságra a saját jelentését az OLAF;
  • vagy ha nem hozhatja, akkor miért adja úgy másoknak, hogy közben „kvázi megfenyegeti”, hogy „hozd nyilvánosságra, ha akarod, de ha valamilyen adatvédelmi szabályt sértesz, akkor problémád lehet”.

A kormányzat magyarázata szerint ugyanis azzal kapták meg a jelentést, azzal, hogy köteles az Európai Unió vonatkozó adatvédelmi szabályait betartani. Ennek totálisan ellentmond Jávor Benedek és Molnár Csaba múlt heti sajtótájékoztatója, amin egyhangúlag, de külön-külön állították: nyilvánosságra lehet hozni az OLAF-jelentést, de a kormány titkolózik. Ezt mindketten arra alapozták, hogy beszéltek az OLAF vezetőjével.

Rakjuk össze:

  • Lázár János beharangozza a jelentés elkészültét és belengeti, hogy Demszky és az előző szoci városvezetés sáros, feljelentést is tesz;
  • egy-két hétig találgatások mennek a sajtóban a jelentésről;
  • megindul a nyomozás, a Polt Péter-féle ügyészség átadja a Nemzeti Nyomozó Irodának az ügyet;
  • az ellenzék ráharap, Demszkyvel együtt követelik a nyilvánosságra hozatalt, mindenki fél, hogy róla mi áll benne;
  • Jávor Benedekék kiderítik, hogy az OLAF részéről nincs akadálya a nyilvánosságra hozatalnak;
  • Tarlósnak látványosan megküldik a jelentést, de megtiltják neki, hogy nyilvánosságra hozza;
  • a főpolgármester tegnap az Inforádióban értetlenkedik, hogy miért nem hozhatja nyilvánosságra, azaz tovább fokozza az emberek kíváncsiságát;
  • ma pedig kiszivárog az múlt év végén felvásárolt fideszes lapban, a Figyelőben, aminek pont most távozott a főszerkesztője.

Mire utal mindez?

Hogy a kormányzat tudatosan akarta felépíteni, kampány-szerűen ezt az esetet, hogy minél nagyobbat szóljon és bemutathassák: nem csak mi lopunk, hanem anno azok is loptak.

Több hiba csúszott a Fidesz számításaiba:

  • Pont ma jön Putyin és minden érdekesebb egy évekkel ezelőtti korrupciós esetnél, amiről mindenki tudta, hogy gázos;
  • Tarlóst nem avatták be, így nem bukhat akkorát, pláne, ő is önkéntelenül alátámasztotta Jávorék verzióját.
  • Jávor Benedek és Molnár Csaba már beszéltek az OLAF vezetőjével és tudni lehetett, hogy a kormányzat szándékosan titkolózik.

Ezek szerint Tarlós még mindig elég önálló és nagyot rontott a fideszes taktikán. Ugyancsak sokat rontott az, hogy Jávor Benedek és Molnár Csaba már a múlt héten elmondták, hogy a jelentésnek már rég nyilvánosnak kellene lennie. Ezért állítottuk mi hétfőn, hogy a Fidesz is benne volt a korrupciós sztoriban. 

De van még két lehetséges verzió is:

  • az egész sztori tényleg nem megrendezett, hanem egyszerűen tényleg kiszivárgott a jelentés és a kormányzatnak valamiért esze ágában sem volt kiadni, még a Figyelőnek se;
  • a jelentésnek még mindig nem látjuk az egészét és a még titkos részeken sok terhelő információ van a Fideszről is, esetleg a 70-30-as leosztásról. 

 

Facebook Comments