Matolcsy hazudott, de rémisztőbb, hogy titkosszolgálat falazni próbált neki

Matolcsy hazudott, de rémisztőbb, hogy titkosszolgálat falazni próbált neki

202-003_2dd5c81bfe267d6db51bb7c1763f9832934e862b-nol.jpgAz a tény senkit nem lephet meg, hogy Matolcsy György nem mond igazat. Nem először, és tartunk tőle, nem is utoljára fordult ez elő. Az azonban kifejezetten ijesztő, hogy az elvben politika-mentes titkosszolgálat mindent elkövetett annak érdekében, hogy kimossa saját mocskából a jegybank elnökét.

Ahogy azt korábban megírtuk: Matolcsy egy önfényező rohamában a parlament előtt kijelentette: ”a Magyar Nemzeti Banknak a brókercsalásokat leleplező tevékenysége egy sorozatba illeszkedik, egy forgatókönyvbe illeszkedik. … mindez egy olyan nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységhez illeszkedik, ami 2014 őszén indult el. … valakik a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon 2015 áprilisára.”

Matolcsynak épp az a veszte ebben az ügyben, ami az országnak is általában, vele kapcsolatban: komolyan vették a szavait. Az ellenzék egyből nemzetbiztonsági bizottság elé citálta az egészet – Matolcsyt ebből a fideszes kollaboránsai mentették csak ki többségi szavazatukkal. (Elvégre nekik fölösleges lett volna meghallgatni a jegybankárt, hisz pontosan tudják, mekkora sületlenségeket hordott össze.) A titkosszolgálatoknak azonban meg kell jelenniük egy ilyen meghallgatáson – és persze illene a szakmai minimumot is hozni. Ebből legalább az egyik sikerült: megtalálták a bizottsági ülést.

Ami a zárt ajtók mögül kiszivárgott:

– a katonai titkosszolgálatok kerek-perec kimondták, hogy fogalmuk sincs, mi az istent hordott össze Matolcsy és azt mire alapozta,

– lényegében ugyan ezt igyekezett elmondani a polgári szekció is – csak sokkal finomabban. Ők úgy fogalmaztak: nem folytattak olyan tevékenységet, amelyből a Matolcsy által prezentált történet kerekedett volna ki, azonban

– bármikor képesek egy olyan prezentációt összerakni, amelyben a Matolcsy-sztorinak megfelelően rakosgatják a mindenki által ismert tényeket, bármiféle bizonyíték nélkül az összefüggésekre.

A bizottsági ülés arra mindenképp jó volt, hogy a szolgálatok elmondhatták: semmiféle információjuk nincs az összeesküvés-elmélet alátámasztására.

Az azonban már kifejezetten ijesztő, hogy

az elvben teljesen politika-mentes polgári titkosszolgálat, sutba dobva a szakmai minimumot, gyárt egy mesét, amely akár hihetővé is tehetné Matolcsy meséjét.

A belső elhárítók és kémek a jelek szerint fontosnak érzik – vagy arra kaptak utasítást, hogy fontosnak érezzék –, hogy mentegessék/mosogasság az elmebajjal küzdő Matolcsyt. Prezentációjuk – ahogy hallottuk – még élvezetes is volt, bár egy szemtanú megjegyezte: ilyen alapon a titkosszolgálat azt is be tudná bizonyítani, hogy Orbán maga gyűjtötte az aláírásokat az olimpia ellen. Bizonyíték semmire sem kell, elég csupán sejtelmes összefüggéseket felskiccelni ismert, de egymással össze nem függő tények közé.

S mindezt – még egyszer –: hivatásos hírszerzők politikai utasításra követték el, hogy Orbán jobbkezének mentsék az irháját. Vajon még mit tesznek meg, ha a kedves vezető úgy akarja? És kinek az irhájával?

Facebook Comments