Emiatt utálja a kormány a civileket: a Transparency kéjjel vetette rá magát a TAO-pénzekre

Emiatt utálja a kormány a civileket: a Transparency kéjjel vetette rá magát a TAO-pénzekre

Lopni szeretnél, de a mocskos ellenzék, meg a civilek nem hagyják? Indíts ellenük is gyűlöletkampányt, mint a menekültek (korábban: liberálisok, melegek, cigányok) ellen! 300 milliárdot kaszáltak az Orbánnak kedves sportklubbok, a korrupcióellenes civil szervezet ezt fogja kivizsgálni. puskas_stadion.jpg

Csak Felcsúton 5-6 milliárd forint TAO-pénzről van szó, a Transparency szerint összesen 300 milliárd ment el a sportklubbok támogatására. Ezt most a korrupció ellen küzdő nemzetközi civil szervezet meg fogja vizsgálni.

Februárban közölte a Demokratikus Koalíció, hogy a Fővárosi Ítélőtábla nekik ítélt és

Mészáros Lőrincéknek ki kell adni, hogy mire költötte a Felcsút a TAO-pénzeket

A jogerős döntés azt az 5-6 milliárd forintot érinti, amit 2013 januárja és 2015 novembere között TAO-támogatásként kapott a felcsúti focicsapat.

Korábbi cikkünkben az egyik legdurvább korrupciós forrásnak jelöltük a TAO-pénzeket.

A DK több, mint egy éve pereskedett és azt ígérte: amint meg fogja tudni, mi lett a pénzek sorsa, minden adatot nyilvánosságra fog hozni, továbbá számos adatkikérési pert indít más futballklubok ellen, mint fogalmaztak, azért, „hogy tisztán lássuk, mire költötték a pénzt, amit az oktatásra és az egészségügyre kellett volna fordítani”.

Csavar az indoklásban

Azonban a Fővárosi Ítélőtábla indoklása szerint nem teljesen azért nyilvánosak a szerződések, amiért azt az elsőfokon eljáró bíróság gondolta. A Fővárosi Ítélőtábla szerint ugyanis azért kell megmutatni a szerződéseket, mert a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány egy közhasznú szervezet, amely közhasznú tevékenységet lát el, és ezt még az alapító okiratában is lefektette.

Ezzel szemben az elsőfokú ítéletben még az szerepelt, hogy a társasági adókedvezményből a klubokhoz befolyt összeg közpénz.

(A mostani ítélet azonban közelebb áll a kormány védekezéséhez, miszerint a vállalkozások által felajánlott összegek nem folytak be az államháztartásba, így azok nem minősülnek közpénznek.) 

Emelkedett a tét: már 300 milliárdnyi tao-pénzt vizsgálhat a Transparency

A Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Klubrádióban valószínűsítette, hogy az átláthatatlanul működtetett sporttámogatási megoldást arra is használhatták, hogy

becstelenül hűbéri pénzeket gyűjtsenek,

 ezért van komoly jelentősége a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésének, amelynek értelmében az illetékes minisztériumoknak 15 napon belül részletesen ki kell adniuk, hogy a kedvezményezettekhez honnan érkeztek a tao-pénzek – közölte Ligeti Miklós.

A szervezet nagyjából 5 éves periódus tao-támogatásait nézheti át, és közel 300 milliárd forintnyi sportcsapatokhoz kerülő adót vizsgálhatnak.

A Transparency egyebek mellett azért kérte ki az adatokat, hogy kiderülhessen, mi alapján került a politikusok által privilegizált sportcsapatokhoz 200-szor, vagy 250-szer több pénz, mint az átlagos csapatokhoz.

Hogy legyen mihez viszonyítani: két év alatt került akkora összeg a politikailag előnybe hozott csapatokhoz, mint amennyiből az egész balatoni régiót fejlesztik majd 2020-ig.

Másik példa: Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint 6-700 milliárd hiányzik a magyar egészségügyből, ennek a fele meglenne a TAO-pénzekből.  

Facebook Comments