5 uralkodó, aki tragikus halált halt

5 uralkodó, aki tragikus halált halt

5c606d73-69a8-4148-97e8-a097bb0e9ab6.jpg

A történelem során a vezetői pozíciók egyik legnagyobb kockázata mindig az orgyilkosság volt. Egy uralkodónak folyamatosan tartania kellett attól, hogy vetélytársai elteszik láb alól. Voltak királyok, akiket politikai ellenfeleik végeztettek ki, míg mások saját alattvalóik kezétől pusztultak el.

Íme 5 tragikus sorsú uralkodó, aki méltatlan halált halt.

Az utolsó azték császár népszerűtlensége

cortez11.jpg

Cortez és Montezuma

Amikor a spanyol konkvisztádorok partra szálltak Mexikóban, egy Malinche nevű benszülött nő vezette el őket az azték birodalom fővárosába. A nő ugyanis szerelmes lett a spanyol csapatok vezérébe, Hernando Cortezbe. Amikor a spanyolok megérkeztek, az aztékok istennek hitték, és imádni kezdték őket. Cortez azonban könyörtelenül bebörtönözte az azték királyt, Montezumát. 

Amikor lázadás tört ki az aztékok között, a spanyolok elővezették Montezumát, hogy lecsitítsa a népet. Mivel azonban az uralkodó sosem volt népszerű, a tömeg kő- és nyílzáport zúdított rá. Az utolsó azták király pedig hamarosan belehalt sérüléseibe.

A megunt királyné kivégzése

40685_1.jpg

VIII. Henrik és Boleyn Anna

Az angol VIII. Henrik igen szeretett volna fiúgyermeket, hogy legyen aki örökli a trónt. Éppen ezért, amikor második felesége Boleyn Anna lánygyermeket szült, az uralkodó kezdte elveszíteni érdeklődését a királyné iránt.

Anna repesett az örömtől, amikor ismét teherbe esett, ez alkalommal fiúval. Ám elvetélt, amikor sokkoló hírt kapott arról, hogy férjét súlyos baleset érte. Henrik ráadásul azzal gyanúsította meg, hogy az asszony hűtlen volt hozzá, és bíróság elé állíttatta. A királynét ártatlansága ellenére bűnösnek találták házasságtörés vétkében, és lefejezték. Henrik mindössze 11 nappal később feleségül vette Jane Seymourt. 

A protestáns herceg orgyilkosa

philip_ii_of_spain_berating_william_the_silent_prince_of_orange_by_cornelis_kruseman_1.jpg

Fülöp hallgatásra inti orániai Vilmost

A spanyol II. Fülöp hívő katolikus lévén üldözte a holland protestánsokat. A holland protestánsok és vezetőjük, I Vilmos orániai herceg azonban fellázadtak ellene. Fülöp érthető módon nem nézte jó szemmel a lázadást, ezért jutalmat ajánlott fel annak, aki hajlandó megölni a herceget.

Balthassar Gérards, egy műbútorasztalos-inas azzal kérkedett, hogy ő bizony meggyilkolná Vilmost. Vett egy pisztolyt, és álruhában elment a herceghez, aki munkát adott neki. Miközben Vilmos ebédelni készült, Gérards agyonlőtte őt. Az orgyilkost kivégezték, de Fülöp kifizette családjának a felkínált jutalmat.

Az egyetlen angol király, akit kivégeztek

5917936_d4bfdd198991ca45799138c5536e690c_wm.jpg

I. Károly kivégzésére 1649. január 30-án került sor a londoni Whitehallon; az uralkodót lefejezték. Korabeli illusztráció. Fotó: Hulton Archive

I. Károly volt az egyetlen olyan angolt király, akit kivégeztek. Uralkodása alatt háború robbant ki közte és saját Parlamentje között. A Parlament több beleszólást akart a vallással, pénzzel és külpolitikával kapcsolatos ügyekbe, Károly viszont saját jogának tartotta, hogy e dolgokban döntsön.

A királyt 1649-ben fogságba ejtették, perbe fogták hazaárulás vádjával,és halálra ítélték. Kivégzése napján nagyon hideg volt, ezért Károly két inget viselt. Nem akarta ugyanis, hogy a tömeg azt higgye,félelmében reszket, miközben a vesztőhelyre sétál.

A pompa királynője a guillotine alatt

00003778-copy.jpg

Marie Antoinette a francia XVI. Lajos felesége volt. Híres volt könnyelműségéről és esztelen költekezéséről. Fényűző életet élt a versailles-i palotában, miközben mit sem törődött a népe nyomorával. Nem csoda hát, hogy a királyné a francia nép monarchia iránti gyűlöletének egyik célpontjává vált.

Amikor kitört a francia forradalom, Marie Antoinette és Lajos megpróbált elmenekülni Franciaországból, de elfogták őket. Visszavitték a királyi párt Párizsba, és bebörtönözték. Lajost bíróság elé állították, és 1793-ban kivégezték, Marie Antoinette pedig 9 hónappal később követte őt a guillotine alá.

Forrás: Philippa Wingate: Királyok és királynők

Facebook Comments