Tojásfestés a kamrából

Tojásfestés a kamrából

Ma már számtalan festéket lehet kapni, amikkel a húsvéti hímes tojásokat elkészíthetjük. Mégis izgalmas kísérlet, különösen gyerekekkel, ha megpróbáljuk a tojásokat a kamrában található zöldségekkel és fűszerekkel befesteni.tojasfestes.jpg

Minden esetben szükség lesz egy alapra, amibe beletesszük a színező hozzávalót. Az alap a következő:

  • 2 evőkanál ecet,
  • 1 teáskanál só,
  • szűk 1 liter víz.

A keveréknek legalább fél órára szüksége van, hogy elszínezze a tojást, de akár egész éjjelre is hagyhatjuk a lében. Ha megnöveljük az összetevők mennyiségét, akkor természetesen intenzívebb lesz a szín.

A rózsaszín tojásokhoz az alaphoz szükség lesz még 4 csészényi feldarabolt céklára. Az összetevőket fél órán át főzzük lefedés nélkül. Ezután átszűrjük és a levet egy kisebb serpenyőbe tesszük, ebbe helyezzük el a nyers tojásokat.12 percig főzzük, majd elzárjuk a lángot és további legalább 20 percig állni hagyjuk a lében a tojásokat. Időnként keverhetünk rajta óvatosan, hogy egyenletesebb legyen a szín.ceklatojas.jpg

A sárga tojások a kurkumától kapják a színűket. Az alaphoz 4 evőkanál kurkumát keverünk és az összetevőket 30 percen keresztül fedő nélkül főzzük. A kész és lehűlt főzetbe tesszük a már előre külön megfőzött tojásokat és hagyjuk állni legalább fél órát, de akár egész éjszakát is. 

A zöld tojásokhoz az alapon kívül szükség lesz 1 evőkanál kurkumára és 6 csészényi összetépkedett spenótra. Az összetevőket fél óráig főzzük, majd áttörjük a spenótot, leszűrjük és félretesszük hűlni a főzetet. Tegyük bele a főtt tojásokat és hagyjuk egész éjjel állni a hűtőben a keveréket.

A kék tojásokhoz 4 csészényi feldarabolt lila káposztára lesz szükség az alapba. 30 percig főzzük, majd áttörjük a káposztát és leszűrjük a levelet. Ha kihűlt mehetnek bele a főtt tojások. Minél tovább hagyjuk állni, annál sötétebb lesz a kék szín.kektojas.jpg

A barna tojások egy kicsit másképp készülnek: a festőlét

  • 1 teáskanál sóból,
  • 2 evőkanál ecetből,
  • 1 szűk liter nagyon erős, már kihűlt kávéból készítjük el.

Összekeverjük ezeket a hozzávalókat és már mehetnek is a tálba a főtt tojások. Minél tovább hagyjuk állni őket a lében, annál mélyebb barna lesz a színűk.

Az alapfőzet elszínezésének csak a képzelet szab határt: a különböző teafilterekkel is érdemes játszani, izgalmas színű tojásokat kapunk eredményként.

Facebook Comments