Ha a taxisokkal úgy bánnának, mint az uberesekkel, nem lenne taxi Budapesten

Ha a taxisokkal úgy bánnának, mint az uberesekkel, nem lenne taxi Budapesten

Pont egy évvel ezelőtt több taxis demonstárció bénította meg Budapestet. A taxisok akkor az Uber ellen és „a személyszállítás rendbetételéért demonstrálnak”. Az Ubert betiltották. Csakhogy a taxisok 2/3-ánál még mindig nincsenek rendben a dolgok. 

 

Ha úgy kezelné a szabálytalan taxisokat a kormányzat, mint ahogy az Uberrel is elbántak, akkor Budapest útjain 2/3-dal kevesebb taxi futna. A BKK-ra hivatkozva a Világgazdaság ugyanis azt írta: még nincs is itt a turisztikai főszezon, de a taxisok körében elkövetett jogsértések száma már az első negyedévben 654-re rúgott.

A BKK munkatársai havonta 250-300 alkalommal ellenőrzik a fővárosi taxisokat, vagyis az ellenőrzöttek kétharmada fennakad a rostán.

Emlékeztetőül: az Ubernél a csalás ki volt zárva, mert az egész rendszer elektronikusan, automatikusan tartotta számon a fuvarokat és a sofőröket. A „fuvarozás rendbetételért” többször demonstráló taxisoknál a problémák majdnem mindig ugyanazok:

  • sokan pörgetik a taxiórát,
  • sokan „megfeledkeznek” a nyugta- vagy számlaadásról
  • páran budapesti működési engedély nélkül fuvaroztak (ez akasztotta ki a legjobban a taxisokat) fuvarvállalásra, tevékenységi engedély és személytaxi-vezetői igazolvány nélküli szolgáltatásnyújtásra is.
  • Olyan hiányosság is előfordult, hogy hiányzott az utastájékoztató, vagy a bankkártya-terminál.

Az már csak apróságnak számít, hogy előfordultak bűncselekmények is. Volt olyan taxis, aki megsértette az utasok személyi szabadságát, sőt csalással is találkoztak az ellenőrök.

A jogsértések aránya általában megugrik a turistaszezonban – tavaly májusban 298 ellenőrzésből 205 alkalommal állapítottak meg jogsértést. Ebben az időszakban a legjellemzőbb az utas megtévesztéséről szóló leíró panaszbejelentés. Az idén a turisztikai főszezonra esik a vizes világbajnokság, erre készülve a BKK egyeztet a társhatóságokkal, s közös akciókat terveznek.

A Világgazdaság hozzátette: a jogszabályi környezet sajnos kevés lehetőséget biztosít arra, hogy a hatóságok hatékonyan szankcionáljanak. A BKK a személytaxi-szolgáltatás ellenőrzésére jogosult, de intézkedéseket nem tehet, így nem is bírságolhat. Az ellenőrzésekről készült jegyzőkönyveket elküldi a különböző hatóságoknak, amelyek eljárhatnak a taxissal szemben – engedély nélküli szolgáltatás esetén a közlekedési hatóság, túlszámlázás esetén a rendőrség és a fogyasztóvédelem, a nyugtaadás elmulasztásakor pedig a NAV az illetékes.

Talán egy tüntetés és a fél város lezárása most is jól jönne, hátha megoldódik ez a törvényen kívüli helyzet!

Facebook Comments