Ciki videó Gulyás Mártonéktól: így még nem látta Zagyva György Gyulát könyörögni

Ciki videó Gulyás Mártonéktól: így még nem látta Zagyva György Gyulát könyörögni

A Fidesz-féle választási rendszer aránytalan, meglehetősen részrehajló, a „nyertes visz mindent”-alapon működik. A balos és (szélső)jobbos közszereplők, politikusok, színészek könyörgése Gulyás Mártonék videójában mindenképpen nóvum, de nem biztos, hogy eléri azt a hatást, amit szeretne.

 

„Mekkora baj lehet a választási rendszerrel, ha Zagyva Gyula eljött Gulyás Márton videójába szerepelni? Semmi keresnivalóm nem lenne itt. Semmi. Ennek ellenére itt vagyok, és elmondom, hogy ez a választási rendszer úgy igazságtalan, ahogy van” – hangzik el Zagyva György Gyulától.

 

Gulyás Márton a tavaszi tüntetéseken bejelentette, hogy „demokratikus, igazságos és konszenzusos választási rendszert” akar kiharcolni. A videóblogger és aktivista tegnap este újabb videót lőtt fel a netre, amiben közszereplők próbálnak komoly arccal kampányolni a „nagy célért”.

De hiába látjuk Pörzse Sándort (Jobbik, a Barikád volt főszerkesztőjé), vagy Stohl Bucit (a Vígszínház színészét) érveln, az érvelésben van pár elég komoly hiba:

  1. A megfelelő többséggel még nagyobbat lehetne ütni a Fideszen a jelenlegi választási rendszerben, mint egy arányosabban.

Természetesen, a mostani rendszer torzít, sőt, lehetőség van a csalásra is, hiszen a határon túli magyaroktól érkező szavazatokat nem ellenőrzi senki, vagy gondoljunk csak arra, hogy a Fidesz évek óta a mi adónkból, közpénzből kampányol saját maga mellett és tömi ki a propagandamédiát. (Elég csak elolvasni az Index mai vezető anyagát, hogy az embernek ökölbe szoruljon a keze.)

 

„Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy ne csaljatok most már!” – mondja Thuróczy Szabolcs.

 

  1. Gulyás Márton videója és a körülötte generált vita inkább a demokratikus ellenzék zavarát és a következő választásokra egy nagy bukót jelent az ellenzéknek.

Mert hiába áll Gálvölgyi mellett Zagyva György Gyula (aki az ATV-seket ostorral fenyegette a Magyar Szigeten és echte náci) és kérleli a pártokat, hogy dolgozzanak ki arányos választási rendszert, ha a Fideszben mindezt kiröhögik.

A Fidesz akkor fogja megint a rendszert módosítani, ha azt látja, hogy vesztésre áll. Megvesznek majd egy-két ellenzékit, hogy meglegyen a kétharmaduk hozzá. De eszük ágában sincs a rendszert az arányos és igazságos felé eltolni.

Míg Ceglédi Zoltán és Bauer Tamás jól elvitatkoznak Gulyás Mártonnal a HVG-n arról, hogy a rendszer arányos-e és mit kellene csinálni, addig a Fidesz széles eszköztárából válogat, hogy hogyan akadályozza meg mindenáron az ellenzék hatalomra jutását. Ha kell, erőszakkal, kopasz verőemberekkel, ha kell, egyszerű csalással és a közpénzek ellopásával. A bűnöző rendszerben dolgozó pártokat arra kérni, hogy harapjanak bele a kézbe, ami eteti őket: inkább szánalmas, mint hatásos. A megszólított emberek és pártok sosem fognak a rendszer összeomlásához asszisztálni. 

Bár a kiindulópontban egyet tudunk érteni Gulyás Mártonnal:

a jelenlegi keretek között a rendszer nem legyőzhető, de nem az arányos választási rendszerrel fog mindez megváltozni.

 

“Magyarországon jelenleg nem adottak a feltételek a demokratikus és szabad választások megtartásához, mert a választási rendszer nem a népakarat kifejezésre juttatását szolgálja, hanem a Fidesz hatalmon maradását” – derül ki a videó szereplőinek közléséből.

A választási rendszer egésze reformra szorul, nemcsak a választójogi törvény, hanem az egész intézményrendszer, beleértve a közmédiát, a média szabályozását, a kampányfinanszírozást és így tovább – hangsúlyozzák Gulyás videójában.

„A szélsőségesen igazságtalan választási rendszer igazságossá tétele szükséges ahhoz, hogy 2018-ban szabad és demokratikus választásokat lehessen tartani.”

Persze, reformra szorul. Kár, hogy igény nem nagyon van rá.

Facebook Comments