Hazudott Szeszták Miklós az úszó vb-ről és csúnya dolgok derültek ki

Hazudott Szeszták Miklós az úszó vb-ről és csúnya dolgok derültek ki

Nem elég, hogy ötszörös áron rendezi Magyarország a pénteken kezdődő vizes vb-t, de komoly biztonsági lyukra és törvénytelenségekre bukkant az Index a vizes vb-vel kapcsolatban.

sesztak_miklos.jpg

Az esemény szervezőit eddig is sok kritika érte a több mint 130 milliárd forintra emelkedett költségek miatt. (A Portfolio arra hívta fel a figyelmet, hogy Mexikó azért lépett vissza a szervezéstől, mert már a 100 millió dolláros, tehát mintegy 27 milliárd forintos költségeket is sokallta.) Az Index cikke szerint akár nettó 30 milliárd forintnyi olyan “rejtett költség” is lehet, ami nem jelent meg a büdzsében, nem írtak ki rá közbeszerzést, így a bruttó költség már 170 milliárd felett járhat.

Jogos kérdés, hogy ebből legalább valamennyi visszajön-e. Seszták Miklós elmondása szerint a szervezőbizottság mintegy 7-10 milliárd forintos közvetlen bevétellel kalkulált, ehhez jönnek még a közvetett bevételek, mint például a szurkolók költései, a felpörgő turizmus vagy a szállodákban eltöltött vendégéjszakák.

Seszták miniszter úr ugyan azt mondta a Lokálnak, hogy az úszó vb minden költése publikus,de úgy tűnik, hazudott. Az Index számos rejtett tételre bukkant, amik kimaradtak a végső költségvetésből:

  • a tévés közvetítéséhez szükséges technológiai feltételek – mint a világítás – megteremtésére vonatkozó tételek;
  • az internetes kapcsolat kiépítéséhez szükséges beruházások;
  • a rendszer működtetéséhez szükséges szoftveres háttér kiépítése;
  • a részvevők digitális eszközökkel való kistafírozása (laptopok, mobilok). 

A lap szerint ugyanakkor ezek jelentik az egyik legnagyobb kiadás az egészben, ami kb nettó 30 milliárd forintot tesznek ki. Ennek a szerződésnek a nagy részét az Antenna Hungária (AH) kapta meg, illetve az alvállalkozóik.

Itt fordul áll a történet csúnyába: egyrészt nem volt se nyilvános, se meghívásos közbeszerzési pályázat, ami teljesen törvényellenes, hiszen közpénzről van szó.

A másik csúnyaság, hogy az AH-val leszerződő cégek kicsodák-micsodák – és mit csinálnak.

  • az egyik céget Seszták Miklóshoz lehet kötni, ez a a Ramiris Europe Kft., a hardverszállító;
  • a Frank Digital a kormányközeli exmédiamogul, Száraz István cége volt egészen mostanáig, ők a mobilappot fejlesztik,

A WandaFi épti ki az ingyenes wifit az úszó vb helyszínein, a kazah cégről kiderült, hogy

adatokat gyűjtenek azokról, akik fellépnek erre az ingyen wi-fire.

Csak Facebook-, Twitter- vagy Instagram-profillal lehet majd felcsatlakozni, a program minden adatot beszív a profilunkból, és elemzi azokat. Amikor pedig legközelebb belépünk, frissíti az új információkkal az adatbázist.

A szoftver saját reklámfilmje szerint minderre azért van szükség, hogy például a kedvenc sütijükkel lehessen jutalmazni azokat, akikről a szoftver kimutatja, hogy törzsvendégek. Kérdés viszont, hogy erre mi szükség lesz egy városi ingyenwifin. 

A másik cég, a Maksatpro orosz, ők szó szerint mindent tudni fognak arról, mi történik az úszó vb-n. Az Audik navigációs szoftverét szállítják. Az interneten elérhető adatok szerint a szoftvert Kazanyban fejlesztette egy fiatal vállalkozó. A honlap alapján egyfajta sportszervezési-logisztikai szoftvernek tűnik, ami kezeli egy esemény résztvevőinek regisztrációját, érkezését, indulását, szállását, kiküldi a szükséges körleveleket, összerendezi az önkénteseket a feladatokkal, és így tovább.

De mindez idáig titkos volt és az Index információit nem nagyon erősítették meg.

(Az Együtt felszólítja a Fidesz-kormányt, hogy azonnal számoljanak el a vizes világbajnokság eltitkolt költségvetésével. Juhász Péter a Klubrádiónak azt mondta, feljelentést tesznek az ügyben.)

Facebook Comments