Hihetetlenül cinikus indoklással védi a Fideszt az ügyészség

Hihetetlenül cinikus indoklással védi a Fideszt az ügyészség

Inkább teljesen ostobának mutatják magukat, csak ne kelljen nyomozni Orbánék ellen.2010val.jpg

A Fővárosi Főügyészség elutasította az MSZP-s Nyakó István beadványát a Fidesz 2010-es plakátkampányával kapcsolatban, mert szerintük

nem vetődik fel bűncselekmény gyanúja.

A ügyészség az elutasító végzésében azt írja:

A feljelentés és az annak alapját képező cikk olyan feltételezésen alapult, amelyet már az ugyanabban a cikkben hivatkozott számvevőszéki jelentés tartalma is önmagában alapjaiban cáfolt.

Azaz azt állítják, hogy az Állami Számvevőszék annak idején megvizsgálta a Fidesz-KDNP kampányköltéseit a 2010-es választáson, és mindent rendben talált. Nagyon különös egybeesés, hogy

pontosan ugyanez a Fidesz érvelése is,

amikor az hiányzó kampánypénzeket firtatja a sajtó vagy az ellenzék.

Azonban a Fidesz és az ügyészség sem mond igazat: az ÁSZ ugyanis csak a bevallott kampányköltségeket vizsgálta.

Ti. azt, hogy a hivatalos kampányszámszámlán szereplő összeg (az akkori szabályok szerint jelöltenként egymillió, összesen 404 millió forint) honnan származik, valamint hogy hogyan és mire költötték el. Alá tudják-e számlákkal támasztani támasztani, le tudják-e papírozni az elköltését.

Az ÁSZ-nak azonban nem volt (és azóta sincs) nyomozati jogköre, annak vizsgálatára se jogköre, se lehetősége nem volt, hogy a kampányszámlán túli esetleges költéseket vizsgálja.

Csak azt vizsgálhatta és abból dolgozhatott, amit a pártok – ebben az esetben a Fidesz-KDNP – bevallottak.

Ezek után jogvégzett emberektől végtelen cinizmusra (vagy egészen elképesztő tudatlanságra) vall azt állítani, az ÁSZ-jelentés cáfolja a cikket, illetve azt állítást, hogy a Fidesz többet költött a kampányra, mint amit bevallott az ÁSZ-nak.

A számvevőszék ugyanis egyáltalán nem cáfolta ezt. 2011-es jelentésükben csak annyit írtak, hogy azok a számlák rendben voltak, amiket leadott a Fidesz. De arról semmit nem mondtak – nem is mondhattak -, hogy

voltak-e olyan számlák, amiket nem adott le a Fidesz.

Az ismert, hogy ugyanarról a Simicska-cégről van szó, mint amelyik idén a Jobbik plakátjainak is helyet adott, és amelyik ellen törvényt is hozott a Fidesz (kétharmados helyett feles többséggel, minden létező eljárási, jogbiztonsági, alkotmányossági szabályt megszegve).

Ennek a cégnek a jelenlegi vezetői azt állították a 24.hu egyik cikkében, hogy az akkori vezetők a Fidesz számára

1300 plakátot számla nélkül helyeztek ki.

Ez az állítás már önmagában a nyomozás hivatalból történő megindítását követelné, akár költségvetési csalás, akár hamis vád miatt.

Továbbá a többi 3600 plakáthoz is kedvezményesen jutott a Fidesz, de az legyen a Simicska baja, hogy egymilliárd forint helyett csak 100 milliót kért egykori (akkori) barátjától.

Az viszont egy újabb indok (kellene legyen) a nyomozás megindítására, hogy a lepapírozott 98 millióból csak 35 millió forintnyi számlát mutatott meg a Fidesz az ÁSZ-nak.

De az ügyészség szerint nincs itten semmi nyomoznivaló, mert az

a 35 millió, amit leadtak az egymilliárdos valós költség helyett, az pont elég.

Simicska hiába jelentette fel saját magát, az ügyészség nem hisz neki.

  • Ez az ügyészség volt, amelyik meg sem kérdezte Kubatovot, hogy a Fidesz és a Fradi-szekus kopaszok közötti egyetlen kapocsként gondol-e valamit a választási iroda tavayl februári elfoglalásáról,
  • Ugyanez az ügyészség volt, amelyik szerint Portik Tamás tavaly nyáron hazudott, amikor feljelentette magát azzal, hogy lefizette Rogán Antalt. Mert egy bűnöző az ilyen, az mindig hazudik, még akkor is hazudik, amikor magát is megvádolja.

Nekünk itt Magyarországon olyan ügyészségünk van, amelyik annyira jóhiszemű, hogy el sem tudja képzelni, hogy az emberek bűnöznek, aztán vallomást tesznek. Különösen, ha valami közük van a Fideszhez. Akkor valójában bűncselekmény sem történt, nem is történhetett.

Az MSZP azért azt közölte, hogy az eltűnt plakátok és kampányszámlák ügyében azért megint megpróbálják: mégegyszer feljelentést tesznek.

Azon valószínűleg ők lepődnének meg a második legjobban, ha ez bármi eredménnyel járna. A legjobban Orbán Viktor.

Facebook Comments