A 9 millió dolláros azeri korrupcióra a Polt-féle ügyészség annyit válaszolt: „Nem olvasunk újságot”

A 9 millió dolláros azeri korrupcióra a Polt-féle ügyészség annyit válaszolt: „Nem olvasunk újságot”

Az ügyészség korrupcióellenes főosztályának vezetője nem olvas újságot, Polt Péteréknek pedig hivatalosan sincs tudomása arról, hová tűnt el 9 millió dollár Magyarországon. Pedig „véletlenül” pont abban az időben adtuk ki a baltás gyilkost a szülőhazájának.

orban_azeri_elnok.jpg

Valószínűleg mindenkiben összeállt a kép arról, hogy mi történt, csak a Polt Péter-féle ügyészség játssza a hülyét (mint mindig, ha a kormányt védeni kell): az azeriek számos európai politikust lefizettek, hogy elérjék, amit akartak. A baltás gyilkost pont abban az időben adta ki Magyarország Azerbajdzsánnak.

Bővebben az egész Európát átszövő vesztegetési ügyről az Átlátszón lehet olvasni.

A lényeg: az azeriek bonyolult céghálón és több bankon keresztül milliókat utaltak különböző európai országokba, politikusoknak és gazdasági szereplőknek. Az egyik cég 2012-13-ban összesen több mint 9 millió dollárt utalt egy magyar bankszámlaszámára több részletben, és a cég ciprusi számláján is landolt egy kisebb utalás. 2015-ben a céget felszámolták, az azt bejegyeztető magyar offshore-ügynökség kérésére. Az egyelőre nem derült ki, hogy az átutalt összeg hová került a cég számláiról.

Jakub Ejjubovval, Azerbajdzsán első számú miniszterelnök-helyettesével Orbán Viktor találkozott 2012 júniusi, azerbajdzsáni látogatása során. Ő volt a megvesztegetések egyik kulcsfigurája. A miniszterelnöki út után adta ki Magyarország Azerbajdzsánnak a nálunk életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, hazájában viszont hősként ünnepelt Ramil Safarovot. 

A baltás gyilkos kiadatása

 

A NATO békepartnerségi programja keretében 2004 februárjában budapesti továbbképzésen vett részt Magyarországon Ramil Safarov, az azeri hadsereg huszonéves hadnagya, amikor brutális kegyetlenséggel, álmában, egy baltával meggyilkolta Gurgen Margajan örmény katonatisztet. Különösen kínossá tette az esetet Budapest számára, hogy a gyilkosság katonai objektumban, a tanfolyamra érkezett katonák szállásán történt.

Safarov meg sem próbálta tagadni a rasszista indítékot, a bíróság előtt azzal mentette magát, hogy az örmény tisztek sértegették őt és hazáját is. A magyar bíróság 2006-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a férfit. Baku akkor meg is vádolta a magyar igazságszolgáltatást, hogy az „örmény lobbi” befolyása alá került. Safarovot kezdettől hősként emlegették Azerbajzsdánban.

A magyar igazságügyi minisztérium 2012. augusztus 31-én közölte, hogy Safarov „Azerbajdzsánban folytatja büntetése letöltését”, s aznap át is szállították a volt szovjet tagköztársaságba. Azeri sajtóhírek szerint ekkor már hónapok óta folytak titkos tárgyalások a két ország között. Safarov hazaérkezése után nyomban elnöki kegyelemmel szabadult.

Korábban megírtuk, hogy Polt Péter ügyészsége tartja fenn Orbán Viktor enyves kezű rendszerét, ennek ismét több jelét adták: 

  1. Az ATV Start című műsorában Szoboszlai-Szász Richárd, a Legfőbb Ügyészség Kiemelt Korrupciós és Szervezetbűnözés Elleni Főosztály főosztályvezetője olyasmit talált mondani, hogy azért nincs tudomásuk az egészről és nem kezdtek nyomozni, mert „az ügyészség nem olvas újságot”.
  2. Polt Péter Demeter Márta LMP-s képviselőnek írt válaszában nem vette a fáradtságot, hogy indokokat keressen: egyszerűen közölte, hogy nem indítanak nyomozást az ügyben.

Szoboszlai-Szásztól többek között megkérdezték, miért nem vizsgálja az ügyészség az azeri pénzmosás ügyének magyarországi szálát. A főosztályvezető szerint ez a rendőrség vagy a NAV feladata lehetne, nem az ügyészségé, mivel utóbbi vádhatóság. Kérdésre válaszolva aztán kiderül, hivatalból ők is indíthatnának nyomozást, azonban hivatalosan neki nincs tudomása erről az esetről.

“Nem olvasnak újságot?”

– tette fel a kérdést a műsorvezető, reagálva arra, hogy a főosztályvezetőnek hivatalosan nincs tudomása az esetről. Szoboszlai-Szász válasza:

“Megmondom őszintén, nem olvasok újságot.”

És különben is:

“Az újsághírek ténytartalommal általában a megalapozott gyanúhoz nem elegek” 

– tette hozzá.

 

A legfőbb ügyész, Szoboszlai-Szász Richárd főnöke pedig nem is vesződött az indoklással: 

“A kérdésben megfogalmazott pénzügyi tranzakcióról az ügyészségnek nincs hivatalos tudomása, így azzal kapcsolatban hatósági intézkedés nem történt”

– ezt a választ kapta Polt Péter legfőbb ügyésztől Demeter Márta (immár) LMP-s képviselő, aki azt szerette volna megtudni Polthoz intézett írásbeli kérdésében, hogy “Jelzett-e pénzmosási és terrorizmus finanszírozási aggályt az ügyészség Ramil Safarov kiadásának idején?”.

Demeter Márta ezzel kapcsolatban azt kérdezte a legfőbb ügyésztől, hogy

“2012-ben Ramil Safarov büntetés-végrehajtásának átadása idején, illetve azt megelőzően a magyar kormány tagjainak Jakub Ejjubov miniszterelnök-helyettessel történő találkozójához kapcsolódóan jelezte-e az ügyészség a kormányzatnak, hogy gyanús, offshore-hátterű pénzügyi tranzakciók történnek, amelyekre a pénzmosásról és terrorizmus finanszírozásáról szóló 2007. évi LIII. törvény hatálya kiterjed?

Történt-e az ügyben bármilyen hatósági eljárási cselekmény ?”

Polt Péter erre a fentieken kívül csak annyit válaszolt, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának kivizsgálása a NAV-ra tartozik – írta az Index.

Nem is csoda, hogy Orbán a múlt évben olyan kendőzetlenül fogalmazott az ügyészségen: “Önök az egyik rendszerfenntartó pillér.”

Facebook Comments