Orbán ’56-os beszéde: a marketing és a manipuláció magasiskolája buta gyerekmesébe csomagolva

Orbán ’56-os beszéde: a marketing és a manipuláció magasiskolája buta gyerekmesébe csomagolva

És mindig bekajálják ugyanazt a mesét a beszédeire buszoztatott tapsolók. 

orban_okt_23_terror_haza_beszed.jpg 

Minden marketingesnek megtanítják azokat az egyszerű trükköket, amikkel Orbán beszédei tele vannak. Ennek ellenére úgy játszik a hallgatósággal, ahogy neki jól esik. És mindig megtapsolják. És mindig elhiszik neki ezeket a gyerekmeséket, amikkel a közönséget traktálja. 

Nézzük azokat az állandó elemeket, amikkel tele vannak a beszédei:

1. Világ- és mítoszépítés, amiben a „magyarság hősies cselekedetei” vannak a középpontban

Ennek középpontja, hogy „mi magyarok, különleges emberek vagyunk”. Hagyjuk most azt, hogy Sztálin is ugyanezt mondta, csak nem a magyarokat használta, hanem a „kommunistákat”. A magyarok nagy tetteket hajtanak és hajtottak végre. Ez ugyan csupa hízelgés, de az alacsony önbecsülésű magyarságnak mindez mindig olyan, mint hájjal kenegetnék – pontosan ezt akarja hallani.

Orbán a mostani beszédében a saját őrült ötleteit, saját csatáit állította be a magyarok nagy cselekedeteinek. A kormányfő szerint ha meg sem próbáljuk, akkor nem is sikerülhet, valamennyi esély mindig van. “1956-ban megmentettük a nemzet becsületét. 1990-ben visszavettük a szabadságunkat. 2010-ben pedig a nemzetegyesítés útjára léptünk” – hangoztatta. Vagy később:

“Nekünk senki sem mondhatja, hogy lehetetlen. A népvándorlást meg lehet állítani, a globalizációt féken lehet tartani, Brüsszelt meg lehet zabolázni, a pénzügyi spekuláns tervét meg lehet lékelni, az európai egyesült államok őrült ötletére kényszerzubbonyt lehet húzni.”

De emlékezzünk csak vissza arra, amit 2014-ben mondott: Orbán: “Magyarország különleges hely, a magyarok különös népség. Más nemzetek is különösek, de a magyarok még annál is különösebbek.” 

2. A mítoszokban és ebben a világban ott vannak a magyarok ellenségei: az értetlenek és a gonoszok

Ezek mindig a magyarság életére törnek, legyenek bár kommunisták, Gyurcsányok, civilek, cigányok, zsidók, liberálisok, jogvédők, melegek, szovjetek, brüsszeliták, migráncsok, vagy maga a patás ördög, Soros György.  A legjobb az egészben, hogy mint a mesében, a gonosz mindig behelyettesíthető bárkivel, mindig a magyarok ellen tör. Itt véti el a hibát Orbán: hogy sose lehet tudni, miért.

Ott helyben, az odabuszoztatott tömegnek persze nem tűnik fel, hogy kilóg a lóláb. Ami igazán kínos, hogy ugyanazzal a mesével, a behelyettesíthető gonosszal és ezzel a primitív félelemkeltéssel mindig be lehet palizni a Fidesz-szavazót. Évek óta, sőt, évtizedek óta. Mintha mindig valami primitív képregényfilmet néznénk meg, aminek ugyanaz a forgatókönyve: a jók és a gonoszok fekete-fehér küzdelme. Hogy miért palizható erre be a törzsszavazó gárda, az már egy másik írás témája lehetne.

„Az igazság az, hogy most 3 évtized után újra veszély fenyegeti azt, amit Magyarországról és a magyar életről gondolunk. Újra történelmi fordulóponthoz érkeztünk, visszatértek a régi bajok. Elképedve látjuk, hogy a globalizmus erői fenyegetik az ajtót, és azon dolgoznak hogy magyarok helyett homo Brüsszelikusszá gyúrjanak bennünket.”

 3. A gonoszokkal a kiválasztott nép, a magyarok veszik fel a harcot

„Mi hirdettünk nemzetközi összefogást, a félhomály és a rejtett háború nem a mi világunk”

– mondta. Szerinte csak nyílt küzdelemben van esélyünk a győzelemre.

“Ha magyar Magyarországot és európai Európát akarunk, arról nyíltan kell beszélnünk és harcolnunk kell.”

4. És mindig nagy, mindent eldöntő csata előtt állunk.

A kormányfő szerint ma minden választás sorsdöntő Európában. Most dől el – folytatta -, Európa népei visszaveszik-e saját nemzeti életük politikai irányítását, a gazdasági elitekkel összefonódott európai bürokratáktól.

Most dől el, sikerül-e visszaszereznünk a régi, multikulturalizmus előtti nagyszerű Európánkat – hangoztatta. Orbán Viktor szerint még mindig sokan gondolják, hogy ez lehetetlen, de 1956-ban, 1988-ban és 2010 előtt sem hittek a változásban.

“Hányan hitték volna október 23-án reggel, munkába menet a villamoson, hogy estére a Sztálin-szobor helyén már csak két csizma marad? Hányan hitték 1988-ban, hogy a kommunizmust egy éven belül megrogyasztjuk, rászámolunk és leléptetjük, a szovjet csapatokat pedig kiparancsoljuk az országból? S hányan hitték 2010 előtt, hogy hamarosan új, nemzeti alapokon álló, keresztény kultúrájú és családjainkat megvédeni képes alkotmányunk lesz?”

– sorolta a miniszterelnök.

Vajon miért nem tűnik fel a hallgatóságnak, hogy mindig sorsdöntő csatát vívunk éppen? Hogy lehet, hogy egyfolytában harcolunk valakivel és mindig győzünk a Gonoszok ellen, de aztán megint jön egy újabb és újabb Gonosz? Meddig lehet ezzel a mesével félelemben tartani több millió embert vajon?

 5. A magyarok mindig győznek, bár senki sem érti őket

Ennek folyománya, hogy mi Orbán beszédírói és machinátorai szerint „különleges nép vagyunk”. Ez is visszatérő motívum a beszédeiben. A kormányfő szerint ha meg sem próbáljuk, akkor nem is sikerülhet, valamennyi esély mindig van. “1956-ban megmentettük a nemzet becsületét. 1990-ben visszavettük a szabadságunkat. 2010-ben pedig a nemzetegyesítés útjára léptünk” – hangoztatta.

„Nem csak emlékezünk, de nem is felejtünk, azokat sem felejtjük el, akik velünk szemben álltak – ők képtelenek megbocsájtani nekünk mindazt, amit ők elkövettek a magyarok ellen. A nyugat nem értette a magyar forradalmat, miért harcolunk a legyőzhetetlen túlerővel szemben. Azért küzdöttünk, mert ragaszkodtunk a saját kultúránkhoz, nem akarunk olvasztótégely lenni. Ezer évig őriztük Európa határait, küzdöttünk a nemzeti önállóságért. Brüsszelben pedig azért nem értenek minket, mert már akkor sem értettek.”

6. A gonoszok Tényleg Nagyon Gonoszok, az ország határain kívül teljes a zűrzavar

Orbán minden beszédének központi eleme, hogy Európa gyenge, összeomlás szélén támolyog és fogalma sincs, mi történik körülötte. De mi, magyarok pontosan tudjuk, hogy mi történik, mi erősek vagyunk, a Kiválasztott Nemzet és megvédjük Európát. Igen, ebben semmi logika nincsen, ne is keressen benne. Ezeket a dumákat egyébként is csak az hiszi el, aki semmilyen idegen nyelven nem tud és sosem járt még  külföldön – vagyis a tanulatlan, vidéki emberek, akiket mostanság a Fidesz megszólít.

A Gonoszok igazából mindig ugyanazt akarják: fel akarják számolni Magyarországot, behinteni sóval, de mindenképpen sokat nyerészkedni rajta. Most azt mondta a Terror Háza Múzeum előtt, hogy a pénzügyi spekuláns birodalom hozta Európa nyakára az újabb kori népvándorlást, a migránsok millióit, az új bevándorlók invázióját.

„Ők dolgozták ki azt a tervet, amellyel Európát kevert földrésszé akarják alakítani” – tette hozzá, Soros nevének kimondása nélkül.

Orbán Viktor szerint mivel Közép-Európa migránsmentes övezet, ezért az Európa jövőjéért folyó küzdelem ide összpontosul. Amíg Brüsszel nem nyeri vissza szuverenitását, addig Európa kormánykerekét sem lehet a helyes irányba fordítani – hangoztatta.

„Európát elvakították sikerei, ám közben visszaszorult a színpadon, és saját háza táján is alig tud rendet tartani. Bosszúhadjáratot indítottak azok ellen, akik felhívták a figyelmet a problémákra. Megbélyegezték őket. Nácinak bélyegezték azokat, akik szerint Európa a nemzetek szövetsége.

Kevesen éltük túl a büntetőhadjáratokat. Ez a gőg vezette Európát a gazdasági, politikai és szellemi zűrzavarba, amelyből ma mindenki menekülni akar.

“Semmi sem emel fel csakis az alázat, semmi sem taszít le csak a gőg és a bűnösség” – idézte Szent Istvánt, akit szerinte nem ismernek Brüsszelben. A magyaroknak elegük lett abból, hogy tűrnek, alkalmazkodnak és meghajolnak.

Minden válsághelyzetben Európát kiáltanak, ezért futottak vakvágányra, mi magyarok tudjuk, miért. Most a globalizáció farvizén pénzügyi birodalmak emelkedtek fel, amelyeknek médiabirodalma, hálózata, amely foglyul ejtette Brüsszelt. A spekuláns birodalom hozta a nyakunkra a migránsokat, kidolgozták a tervet, amellyel Európát kevert földrésszé alakítanák. “Már csak mi állunk ellen” – jelentette ki Orbán, már csak mi maradtunk migránsmentes övezet.

7. Most, hogy tudjuk, harcolnunk kell, cselekedjünk!

A beszédek végére mindig kell egy ún. Call To Action. A hirdetések végén a „Rendelje meg most!”-felszólítást olvashatjuk, Orbán beszédei végén mindig valamilyen aktuális feladatot ad a híveinek. Hol polgári köröket kell alakítani, hol az IMF-fel, a bankokkal hadakozni. Most természetese a jövő évi választásokon kell majd elmenni szavazni.

Ahogy az MTI is tudósított: A miniszterelnök szavai szerint a tét nagy, “semmit sem vehetünk félvállról“. Mint mondta, még nem érdemelték ki a győzelmet, ahhoz mindenkire szükség lesz, ezért a következő hónapokban készülődni fognak: “Márciusban újrakezdjük. És akkor áprilisban ismét győzni fogunk”. 

8. A nemzeti ünnep mindig csak egy ürügy a pártpolitikai célok felhasználására

A mostani a beszéd csupán ürügy volt az újabb harcok, világértelmzés és a gonoszok elleni szellemi muníció kiosztására. Orbán kb 5 mondattal elintézte október 23-át és az egész 1956-os forradalmat, de abba is hazudott egy ordenárét Dósa Lászlóról. Ennyit a nemzeti ünnepről és a hazafias érzelmekről. 

Facebook Comments