Orbán újabb brüsszelezős hazugsága bukott meg

Orbán újabb brüsszelezős hazugsága bukott meg

orbv.jpgAz év elején még a Magyarországra fenekedő legnagyobb veszélyek között említette a miniszterelnök azt a “szociáis pillért”, amelyet most ő maga is megszavazott.

„A szociális pillér összefoglalja mindazt, amiben Európa hisz” – mondta Jüri Ratas, észt kormányfő, az EU soros elnöke, amikor a tagállamok vezetőinek nevében aláírta a szociális pillér létrehozásáról szóló nyilatkozatot. „Olyan Európát akarunk, amely felveszi a harcot a munkanélküliség, a szegénység és a diszkrimináció ellen, egy Európát, amely egyenlő lehetőségeket biztosít a fiataloknak és az elesetteknek” – jelentette ki egyebek között.

A szociális pillért megcélzó nyilatkozat nem valamiféle új jogszabálytervezet, hanem 20 olyan elv és jog rögzítése, amelyeket elengedhetetlennek minősítettek a méltányos alapon és jól működő munkaerőpiacok és jóléti rendszerek alátámasztására, és amelyek alapján – a helyi sajátosságokat figyelembe véve – a tagállamoktól várnak ezekre épülő, mintegy ezeket gyakorlatba átültető nemzeti jogalkotást.

Mindez kiterjed a minőségi oktatásra, a nemek közötti egyenlőségre, az egyenlő lehetőségekre és a munkavállalás aktív támogatására, továbbá szerepel az elvárások között a biztonságos és rugalmas munkakörnyezet, a tisztességes bérezés – egészen pontosan: a „tisztességes minimális bér” -, az alkalmazás feltételeinek megismerése és az elbocsátás esetére vonatkozó védelem is. (Szakértők ennek kapcsán emlékeztettek, hogy Ausztriában, Cipruson, Dániában, Finnország, Olaszországban és Svédországban jelenleg nincs törvényben szavatolt minimálbér.)

A „20 pontban” emellett hangsúlyozzák a társadalom védtelen tagjait – így a munkanélkülieket, hajléktalanokat, fogyatékosokat vagy éppen időseket – megillető jogok fontosságát, valamint az egészségügyhöz és az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés lehetőségét.

Ez az, amit Orbán Viktor így jellemzett idei évértékelő beszédében: “Brüsszel újabb és újabb gazdasági jogosítványokat akar magához venni a tagállamoktól, az akció fedőneve brüsszeli nyelven: szociális pillér.” Egyike volt ez annak az öt frontnak, amelyben állítólag az Európai Unió Magyarországra ront.

A fenti citátum vélhetőleg elvesztette aktuális jellegét: Orbán Viktor az EU csúcsvezetőinek legutóbbi találkozóján megszavazta a szociális pillért.

Kíváncsian várjuk, hogy fordítja majd idehaza ezt is a Brüsszel elleni szabadságharc fontos csatájává.

Facebook Comments