Szigetvári, a múlt embere

Szigetvári, a múlt embere

Az utóbbi hetek ellenzék körtáncának egyik ritka értelmes pillanata volt, amikor előálltak Karácsony Gergely zuglói polgármesterrel, mint potenciális ellenzéki miniszterelnök-jelölttel.

.Karácsony – ahogy azt a Klubrádióban is elmondta – vállalja a jelölést, méghozzá lehetőleg egy ellenzéki összefogás élén.  

Ezek után Szigetvári Viktor az Együtt választmányának az elnöke az ATV-ben azt mondta, hogy:

„Tegnapi napon lezárult egy történet, mi azt a tájékoztatást kaptuk, hogy kapott egy invitálást az MSZP-től Karácsony Gergely. A két párt szövetsége ezzel véget ért, nem lesz az Együtt listáján Karácsony.”

Szigetvári véleménye az, hogy a „régieknek” ki kell dőlniük, velük, azaz a szocialistákkal, nem lehet összefogni.

Érvelését viszont jelentősen gyengíti, hogy Szigetvári is „régi szocialista”, mégha most éppen egy másik pártban is politizál. Elég csak megnézni életrajzát mondjuk a wikipedián

Ebből is kiderül, hogy 2001-ben kezdett el a szocialistáknak dolgozni, a kampány egy irányítója volt Baja Ferenc mellett, majd Medgyessy Péterrel, Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal is együtt dolgozott, még államtitkár is volt időnként. Volt az MSZP kampányának vezetője, kampányigazgatója – és így tovább. Vagyis politikai karrierje sokáig az MSZP-hez kötötte. Ő is régi – mégha ezt szeretné is elfelejteni.

Persze a világ változik. Miért ne változhatna benne Szigetvári?

Csakhogy Szigetvári nemcsak hiteltelen a múltja miatt, amikor a szocialisták ellen beszél, de ráadásul egy gyakorlatilag ma már nem létező párt egyik vezetője.

Támogatottsága mérhetetlen, az Együtt és a Párbeszéd közösen ért el legutóbb éppen hogy csak egy százalékot. Parlamenti csoportja elolvadt. Emelje fel a kezét, aki két összefüggő mondatot tud a pártról mondani., azon kívül, hogy időnként bajt kever.

Így Szigetvári szerepe semmi másra nem jó, mint hogy gyengítse egy estleges ellenzéki együttműködés létrejöttének az esélyét. Alkalma adjon a sajtó erre fogékony részének, hogy újabb ellenzéki purparléról lehessen beszámolni, s ezzel segítse Orbán kampányát.

Karácsony az utóbbi idők jó ötlete lehetne, nagyjából az utolsó esély, hogy a Fidesz teljes térfoglalását meg lehessen akadályozni.

És még valami, miért baj az, ha az egyik ellenzéki erő össze akar fogni amásikkal, Nem ez lenne a normális, ha valóban a Fideszt akarják legyőzni. Miért egymást kell folyamatosan nyírni, mint most az Együtt vagy a DK teszi?

Szigetvárinak, a Szigetváriknak nem potenciális szövetségeseiket kellene kinyírniuk.

És még úgysem lenne egyszerű a dolog.

Szigetvári persze bizonyos szempontból nincs is – lassan valóban a politikai múlt része ő is – de bajt azért még tud okozni. Pedig az nélküle is van elég. 

Facebook Comments