A gyerekeket az aszfaltra térdepeltető fideszes polgármester még büszke is a tettére

A gyerekeket az aszfaltra térdepeltető fideszes polgármester még büszke is a tettére

Nem érti, hogy miért gáz télen a gyerekeket az aszfalton térdeltetni és politikai biodíszletnek használni. vlasich_krisztian_gyerekekkel.jpg

Akik a perzselt disznóra felírt, poénnak szánt egysorosra nem kiáltottak fasizmust, vagy éppen viccesnek találták, akkor jöjjön egy másik történet a vidéki fideszes polgármesterek mélysötét lelkivilágáról. Felújítottak egy utcát Csepregen, a polgármester az átadásra kivezényelték az óvodásokat és az aszfaltra térdepeltette őket, mert az

„egy kedves népszokás”.

gyerekek_az_aszfalon_terdelnek.jpeg

A kép jobb oldalán lévő CBA-szatyor különös ízt ad a képnek. Magyarország, 2017 , fotó: nyugat.hu

A polgármester szerint „nagy nap volt ez a Vas megyei település életében”. Vlasich Krisztián a nyugat.hu-nak arról beszélt, harminc éve várt minden csepregi arra, hogy végre megújulhasson a város ütőere. A polgármester azt is büszkén hirdeti a település honlapján, hogy Ágh Péter fidelitasos potentát segített kibulizni a forrást. A 444 felhívta a figyelmet: Vlasich onnan lehet ismerős, hogy ő az, aki fideszes polgármesterként felfüggesztettek, mert nem számolt el a város pénzével – majd újraindult függetlenként.

A térdeplés ötlete onnan jött, hogy az utcaátadásra két nappal Luca napja előtt került sor. Luca napjához számos népszokás kapcsolódik, ezek közül a városvezetők a kotyolást találták leginkább alkalomhoz illőbbnek. A kotyolás során a fiatal fiúk körbejárják a házakat, és lopott fán vagy szalmán térdepelve mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígérnek, amiért ajándékokat kapnak. Ezt elevenítette most fel Csepreg, a polgármester szerint a gyerekek kifejezetten élvezték, hogy szerepelhetnek az avatón, örömmel jöttek szüleikkel együtt, teát is kaptak,

„minden rendben volt”.

Sőt, a fideszes politikus még helyreigazítás-félét is közzétett a saját Facebook-oldalán, ahol azt írja, a gyerekek kicsivel később még egyszer térdepeltek, sőt, önként:

“A gyermekek örömmel vállalták, hogy az Alkotmány utca átadóján szerepelnek. Sem részükről, sem a szülők részéről nem érkezett panasz a Luca-napi műsor kapcsán, amit az óvodás csoport egy órával később a városi adventi gyertyagyújtás keretében szintén előadott.” 

A politikus a levelében azzal a nyilvánvaló hazugsággal próbálja kimagyarázni magát, hogy nem ő rendelte oda a gyerekeket az óvodából, hanem 

az óvodások „önként érkeztek az ünnepségre és képviseltették magukat”:  

 

A fideszes politikus vagy nagyon buta, vagy nagyon gonosz, ha úgy gondolja, hogy egy óvodás “képviselni tudja magát”, meg “önként” jelentkezik arra, hogy a hideg aszfalton térdepeljen. 

 

Esetleg mindenkit hülyének néz. Pedig úgy gondolja: 

„Csepreg Városában hagyomány, hogy a település életében egy-egy fontosabb eseményen képviseltetik magukat a nevelési közintézmények, iskolások, óvodások egyaránt. Ennek megfelelően a polgármester jelen esetben is csupán ezen helyi szokásnak megfelelően, az átadót a Luca naphoz kapcsolódó városjárás műsorsorozatába beemelve, beszélte meg az óvoda vezetésével a rövid műsort.”

A polgármester az ovisokkal együtt vágta át a szalagot is az utca átadásán, itt érezte Vlasich Krisztián , hogy ez már elég egyértelműen a gyerekek politikai célra való felhasználása. Tagadta is: 

„Különösen visszautasítandó az az állítás, hogy a gyermekeket politikai díszletnek használta volna bárki is. A gyermekek az átadón az előre egyeztetettek szerint egy másfélperces műsorral működtek közre.”

A polgármester szerint „a szalagátvágás pillanatához önként, örömmel álltak a gyermekek, szüleik részéről is jóleső érzést jelentett, hogy szerepelhetnek az ünnepi esemény részeseként.” 

Egy gyerekjogász egy nőknek szóló magazinban, a wmn.hu-n viszont alaposan kiosztotta a politikust:

„A legdurvább jogsértés, ami a gyerekekkel szemben elkövethető, amikor egy felnőtt a saját vágyaira és céljaira eszközül használja a gyereket”

írja gyerekjogász a wmn.hu-n, aki felháborodott történteken. Dr. Gyurkó Szilvia szerint ez egyszerűen nincs rendben. Bármelyik párt vagy önkormányzat képviseletében csinálja is bármelyik felnőtt. A gyerekeket ugyanis nem szabad biodíszletnek használni.

„Atyaég! Tényleg el kell mondani 2017-ben, hogy ez rohadtul nincs rendben? Hogy a gyerek nem biodíszlet? És nem is cuki sorminta a terem oldalában, az átadásra váró épület, úttest, szobor, stb… mellett?!

A gyereknek nem azért van keze, hogy átvágásra váró szalagokat fogjon. Egyetlen gyerek sem használható kampánycélra, vagy azért, mert jól mutat a fotókon. A gyerek nem használati tárgy, nem kellék és nem ingyen dekoráció.”

– írta a gyerekpszichológus.

Facebook Comments