Orbán aljas módon manipulálja a Szentírást, hogy karácsonykor migráncsozhasson és kampányolhasson

Orbán aljas módon manipulálja a Szentírást, hogy karácsonykor migráncsozhasson és kampányolhasson

A karácsonyi üzenetet arra fűzte fel, hogy aki keresztény és magyar, megvédi a hazáját a migráncsoktól, azaz a Fideszre szavaz. Kár, hogy az egész írás egy hatalmas logikai bukfenc és manipuláció. 

orban_karacsony.jpg

Karácsonyi publicisztikát tett közzé a Magyar Időkben Orbán Viktor. Az írás a Fidesz politikai kampányának alternatív valóságépítését folytatja: zombihordaként fenyegetik Magyarországot a migráncsok, támadás alatt áll a keresztény Európa, amit a magyarok védelmeznek, blablabla.  

A miniszterelnök az írása elején Antall Józseftől idéz: „Európában még az ateista is keresztény”. Majd Babitsra hivatkozva írja, hogy keletről hozott jellemünk és a keresztény nyugati kultúra találkozásából született a magyar szellem. Nem felejti el megjegyezni: „nemzetünk évezredes teljesítményével hozzájárultunk Európa fölemelkedéséhez”. 

A krisztusi parancs is előkerül az írásban, de hibásan: „Szeresd felebarátodat, mint magadat” – írja Orbán, aki erre alapozva mond teljesen ellen például Ferenc pápa karácsonyi üzenetének és a kereszténység elfogadó-befogadó szemléletének.  

Gábor György vallásfilozófus hívta fel a figyelmet a „tévedésre”, ami alapján Orbán az egész kicsavart érvrendszerét felállítja: hogy keresztényi kell elutasítanunk a modern kort és vívmányait, az idegenek befogadását, vagy azt, hogy két azonos nemű is élhet boldog párkapcsolatban. És persze, a Fideszre kell szavazni!

 

„Most két eset lehetséges: vagy cinikus és ócska módon hazudik Orbán, a kereszténység szent könyvét blaszfemizálva, saját ótvaros képére és piszkos céljaihoz törekedve alakítani azt, vagy totálisan meghibbant, és istenkirálynak gondolván önmagát már nem is értelmezi a Bibliát, hanem továbbírja, s a Magyar Időket Mózesnek, egyfajta közvetítőnek gondolván, istenkirályi mivoltában kinyilatkoztatva újabb parancsolatokat tesz közzé”

– írja Gábor György, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa a Facebookon.

A filozófus leszögezi: Orbán „aljas hülyeséget beszél”, minden bizonnyal Balog Zoltánnak köszönhetően. Jézus szövege görögül így hangzik: „Ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.”Magyarul: „Szeresd embertársadat, mint önmagadat!” (Lukács 12,31)

A valláskutató Jézust idézi, aki ezen a helyen a Leviticus (Mózes III. könyve) 19,18-at értelmezi: “Szeresd embertársadat, mint tenmagadat.”

Gábor György megállapítja:

Jézus az orbáni aljassággal és ostobasággal ellentétben semmilyen parancsolatot nem ad, amely az önszeretetre vonatkozna, ilyen parancsolat egyszerűen nincs!

„Nem az önszeretetre ad parancsot , hanem egy mindenki számára értelmezhető mértéket ad meg: úgy szeresd embertársadat, mint magadat. Vagyis nem azt mondja, hogy szeresd embertársadat, továbbá szeresd magadat, hanem az embertárs szeretetének mértékét határozza meg: úgy szeresd, ahogy magadat.”

– írja a vallásfilozófus a Facebookon.

Gábor György emlékeztet: Jézus mondata a Lukács-evangéliumban is elhangzik (10,27), s – aligha véletlenül – ennek a tételnek az igazolásául mondja el itt Jézus az irgalmas samaritánus történetét, mint az önzetlen embertársi szeretet legszebb és legvilágosabb példázatát.

„Orbán végtelenül cinikus és aljas. Hazudik. Az idézett szöveg előtt ugyanis ez áll: “Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erőddel.” (Lukács 12,30). Vagyis itt is a mértéket határozza meg Jézus: teljes szívből, teljes lelkedből, teljes elmédből, minden erőddel. Éppen így ad mértéket az embertársi szeretetre: mint tenmagad. Azaz az embertársi szeretetre és nem az önszeretetre.

Egyébként Jézus – mint erre már utaltam – Mózes harmadik könyvének 19,18-as részét értelmezi, magyarázza. Ám milyen érdekes, hogy éppen ezt követően, a 19,33-ban (Orbán és Balog Bibliájából ez a rész kimaradhatott) ezt olvashatjuk: “Ha idegen lakik veletek földeteken, ne bántsátok. A veletek lakó idegen olyan legyen számotokra, mint a közületek való, és szeresd úgy, mint saját magadat, hiszen ti is idegenek voltatok Egyiptom földjén.” Itt sem kimondottan az önszeretetről van szó!”

A filozófus azt írja: Orbán úgy hozakodik elő a Bibliáva, hogy közben a legaljasabb módon manipulálja a Szentírást, újra és megint és folyton-folyvást hülyének néz mindenkit. A valláskutató szerint a miniszterelnök belerondít a Bibliába, s azt gondolja, úgy tesz vele, ahogy csak akarja. Gábor György sajnálattal állapítja meg:  

„eddig még egyetlen pap vagy lelkész sem szólalt meg, s senki sem mondta azt, hogy Orbán úr, maga gazember módjára hazudik! Öblögessen, mosson szájat, mielőtt a Biblia értelmezésébe kezd, ugyanis jelen pillanatban Isten kinyilatkoztatott szavát rondítja tele, hamisítja meg, s csinál belőle szilveszteri bohózatot.”

Orbán ezek után tovább folytatja a kereszténységre alapuló érvelését, aminek a végén eljut oda:

ha valaki nem szavaz rá, vagy a Fideszre, akkor nem lesz karácsony, sőt, nem lesz húsvét sem.

Az európai élet fundamentumai támadás alatt állnak – kongatja meg a vészharangot.

„Nem akarjuk, hogy a szentestét csak behúzott függönyök mögött ünnepelhessük, nehogy megsértsük mások érzékenységét. Nem akarjuk, hogy a karácsonyi vásárainkat átnevezzék, azt meg végképp nem akarjuk, hogy betonkockák mögé kelljen hátrálni. Nem akarjuk, hogy megfosszák gyermekeinket a Mikulás- és angyalvárás örömeitől. Nem akarjuk, hogy elvegyék tőlünk a feltámadás ünnepét. Nem akarjuk, hogy aggodalom és félelem kísérje az ünnepi istentiszteleteinket. Nem akarjuk, hogy az újévet köszöntő tömegben zaklassák asszonyainkat, lányainkat”

– sorolja.

A jövő évre azt ígéri:

„amíg a nemzeti kormány áll az ország élén, addig okosan, szelíden, de megalkuvás nélkül dolgozunk azért, hogy hazánk keresztény kultúrájú és magyar ország maradjon. És mindent megteszünk annak érdekében, hogy Európa is megmaradjon európainak”.

Facebook Comments