Így csodálkoztak rá az amerikás magyarok Budapest háborús romjaira

Így csodálkoztak rá az amerikás magyarok Budapest háborús romjaira

Mindössze egy évig játszhatták a mozik ezt a rövidfilmet.

672913951.jpg

A Magyar Nemzeti Filmarchívum tette közzé nemrég a Budapest tragédiája című rövidfilmet, amelyen amerikás magyarok szemével láthatjuk az ostrom utáni állapotokkal. A kerettörténet szerint egy Amerikából hazalátogató magyar férfi mutogatja kislányának a főváros romjait, miközben bepillanthatunk emlékeibe is: milyen pompás látványt nyújtott Budapest a háború előtt.

Gyuricza Jánosnak operatőr-rendezőnek az adhatta az alapötletet a filmhez, hogy volt jó pár felhasználatlan felvétele a háború előtti fővárosról. Kamerájával ezeket a helyszíneket járta végig újra az ostrom után, és így hatásosan kontrasztba állította a pusztulás mértékét.

Ezt a rövidfilmet azonban mindössze egy évig játszották a mozikban. 1947-ben betiltotta a cenzúra, valószínűleg pont az amerikás kerettörténet miatt. 

Ezután az érdekes képsorokat a filmgyári archívumban őrizték, ahol csak a dokumentumfilm készítők férhettek hozzá. A filmesek pedig alaposan megritkították az egyetlen kópiát: 90-es évekre csaknem az egyharmada hiányzott már. Ekkor azonban szerencsés módon Bodrossy Félix operatőr hagyatékából előkerült egy 16 mm-es kópia. Az itt látható teljes változat a kétféle forrásból összevágott, feljavított változat.

Forrás: Vimeo, Magyar Nemzeti Filmarchívum

Facebook Comments