Igazi, kafkai világban élünk: működésben az illiberális magyar állam

Igazi, kafkai világban élünk: működésben az illiberális magyar állam

image_7.jpegA demokrácia, a szabad választás alapja az egyenlő pályák, egyenlő esélyek. Ma Magyarországon ez nem csupán nem érvényesül, de már a látszatra sem ad a hatalom.

A jogállam alapja a törvény előtti egyenlőség. Ennek jegyében a Jobbikot ellehetetlenítette az Állami Számvevőszék, merthogy a piaci árnál jelentősen olcsóbban vett plakáthelyeket Simicska Lajostól 2017-ben. A Fideszt, amelyik még a Jobbiknak adott, kedvezményes árnál is sokkalta olcsóbban jutott plakáthelyekhez Simicska Lajostól 2014-ben, még csak nem is vizsgálta az Állami Számvevőszék.

Az Állami Számvevőszék azért rótt ki pénzbüntetést az Együttre, mert a párt adományként könyvelt el 62 ezer forintot, pedig az ÁSZ szerint az tagdíjbefizetés volt. Azt a mai napig nem tudni, honnan tudja az Állami Számvevőszék, hogy ki az Együtt tagja.

Tavaly december elején Rétvári Bence, a KDNP politikusa ingyen osztott szét Vácon több tonna krumplit. Az önkormányzatnak olyannyira nem volt kifogása az akció ellen, hogy maga a polgármester is odaállt sütkérezni a nagyember mellé. Azt is megtudhattuk, hogy nem adóforintból vásárolták a szétosztott zöldséget, hanem magánadományként kapták. Azt azonban nem volt hajlandó elárulni Rétvári, mégis ki volt ennyire nagylelkű az állampárttal. Noha a közel 5 tonna krumpli értéke meghaladja az 500 ezer forintot, vagyis az adományozó nevét nyilvánosságra kellene hozni, a titkolózás az Állami Számvevőszéket cseppet sem zavarja. Szerintük fel sem merül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja.

Idén januárban a Demokratikus Koalíció 150 adag babgulyást akart szét osztani Pécs legszegényebbnek tartott városrészében. A párt hivatalos kérvényt nyújtott be ehhez az önkormányzatnak, amely azonban, hivatkozva a jogszabályok megváltozására, nem engedte az ételosztást. Ugyanis az ilyen jellegű rendezvények megtartása iránti engedélyt csak elektronikus úton, az erre a célra szolgáló nyomtatványon lehet kérelmezni. Ilyen nyomtatvány azonban nem létezik. Az pedig bizonyosan csupán a véletlenek szerencsétlen összjátéka, hogy az engedélyeztetési eljárás ideje alatt az ételosztásra felajánlott babgulyás elkészítését vállaló étteremben megjelentek az önkormányzat két ellenőre, akik alaposan átvizsgálták az egész éttermet, majd jelezték: még visszajönnek.

Hát így működik a magyar jogállam.

Facebook Comments