A NAV negyedik éve nyomoz az Elios-ügyben – eddig egyetlen gyanúsítottat sem hallgattak ki

A NAV negyedik éve nyomoz az Elios-ügyben – eddig egyetlen gyanúsítottat sem hallgattak ki

szb20160228_5575_focuspoint_926x504.jpgA kormány eljátssza a tájékozatlant Orbán vejének, Tiborc István volt cégének ügyeiben zajló uniós vizsgálattal kapcsolatban. Valójában a NAV immár negyedik éve nyomoz közvilágítási ügyben, de eddig senkit nem hallgattak ki.

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF terjedelmes jelentést adott át a hetekben a kormánynak, amely Tiborcz István egykori cégének, az Eliosnak az ügyeit tárja fel. Korábban mi is megírtuk: a cég úgy nyerte el sorban a nagyvárosok közvilágításának modernizálásáról szóló pályázatokat, hogy Tiborcz egyik üzlettársa, Hamar Endre segédkezett a településeknek a pályázatok kiírásában.

Az OLAF-jelentés hírét a napokban Lázár János így kommentálta: Meggyőződésem, hogy ez az eljárásrend méltatlan. A Kormány minden együttműködési képessége és jóhiszeműsége ellenére nem tud nem arra gondolni, hogy az ügy hátterében politikai nyomásgyakorlás áll, amely befolyásolni kívánja a magyar választási kampányt.”

Vagyis Lázárt nem a csalás gyanúja, csupán annak kiderülése aggasztja.

Most azonban kiderült: nem csak az OLAF, de a NAV is foglalkozott az Elios-üggyel.

Az LMP-s Hadházy Ákos levelet írt Polt Péter legfőbb ügyésznek: “Dr. Schiffer András 2014. december 23-án tett feljelentést az Elios Innovatív Zrt. által elnyert, önkormányzatok által kiírt közbeszerzések kapcsán. A feljelentésben megjelölt négy önkormányzat a szekszárdi, a mezőhegyesi, a kalocsai és a hévízi. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2016. május 25-én kelt 29022144-220/201 5 bű. sz. nyomozást megszüntető határozata szerint: “A lefolytatott bizonyítás eredménye alapján Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2013. év október hó 31. napján megkötött, a közbeszerzési eljárások lebonyolítására vonatkozó megbízási szerződése kapcsán, hűtlen kezelés vétség elkövetésének gyanúja merült el, melynek tekintetében az eljárás elkülönítésre került.”

Magyarul: bár az Elios, vagyis Tiborcz ellen nem volt hajlandó vizsgálódni a rendőrség, de közbeszerzéssel kapcsolatban mégsem zárták le teljesen a nyomozást, minthogy hűtlen kezelés nyomaira bukkantak.

Erről a nyomozásról Polt válaszában kijelentette: “Az elkülönített ügyrészt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Nemzeti Adó- é s Vámhivatalhoz tette át. A nyomozó hatóság az eljárást a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Nemzeti Adó- é s Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztályán 60100-198/2015 . bü. számon folyamatban lévő bűnügyhöz egyesítette.”

Tehát a NAV-hoz került az Elios szekszárdi ügye, ahol immár negyedik éve folyik a nyomozás “különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette” miatt. A NAV elkötelezettségét a nyomozás sikeressége iránt mi sem jellemzi jobban, minthogy Polt beszámolója szerint: “gyanúsítotti felelősségre vonásra eddig nem került sor.” Vagyis mindeddig senkit nem hallgattak ki az ügyben gyanúsítottként.

Facebook Comments