Simicska sztorija olyan, mint az X-akták: az igazság odaát marad

Simicska sztorija olyan, mint az X-akták: az igazság odaát marad

3 éve történ a G-nap, amikor Simicska Lajos és Orbán Viktor konfliktusa ismertté vált ország-világ előtt.

simicska.jpg

Ha szeretne egy jó összefoglalót olvasni az egészről és az utóbbi három évben nem sokat nyitott ki újságot, akkor a HVG cikkét ajánljuk a témában.

 

Röviden?

„Az Orbán Viktor is geci. Az is geci. Azt is leírhatja.” 

(Simicska a 24.hu-nak.) 

„Orbán egy geci.”

(Simicska Lajos az Indexnek.)

 

Simicska Lajos 2015. február 2-án dühös és meglehetősen trágár nyilatkozatokat tett a sajtóban Orbán Viktorról és a pártsajtóról, kirúgta az Orbánhoz hű embereket az általa tulajdonolt médiából, azóta pedig hol gerillataktikával, hol kisebb-nagyobb ütközetekben próbálja Orbán hatalmát gyengíteni (megdönteni?).  A történteken a közvélemény egy része remekül szórakozik, a másik része csak a fejét csóválja, hiszen aligha egy ezüst páncélú Grál-lovag és a gonosz sárkány küzdelméről van szó; inkább az Alien vs. Predator című borzalmas sci-fi akciófilm juthat az eszünkbe, melynek alcíme ez volt: „Bármelyikük nyer, mi veszítünk.”

A G-napnak számos előzménye volt, a médiában is leginkább csak találgatások folynak arról, hogyan kezdte el kiszorítani Orbán Viktor Simicskát a hatalomból. Simicska maga is említette a reklámadót, de a találgatások szerint az lehetett a gond, hogy Orbán Simicska embereit sorban kipenderítette a fontos pozíciókból és megpróbálta a kiskirály hatalmát gyengíteni. Vannak, akik a földtörvényt is előveszik, amely Simicska földbérleteit nem újította meg. A konfliktus beindulását 2014 nyarától számítják a közéletet figyelők, akik a konfliktus elharapózását 2014 őszére-telére teszik.

Simicska sosem volt a „jók” oldalán: hiába hangsúlyozta az utóbbi interjúiban, hogy Orbánt megvették az oroszok, hazaáruló és neki elvei vannak, ezért szakított vele.

Mindenki tudja, hogy 2010 után 4 évig minden közbeszerzést a Közgép nyert el, Simicska pedig tudatosan segített Orbánnak kiépíteni a NER-t.

A harc kettejük között sosem arról szólt, ki a jobb politikus, aki többet tud tenni az országért, vagy ki a nagyobb államférfi. Egyszerűen pénzről és hatalomról van szó. Simicska pedig vesztésre áll: a cégei nem nyernek több közbeszerzést és azt suttogják, hogy médiabirodalma egy részét fel fogja számolni az áprilisi választás után, mert nem tudja tovább finanszírozni őket – ha a Fidesz nyer.

Mivel Simicska maga is építette a Fidesz hatalmát, valószínűleg sosem fog olyan kijelentéseket tenni, aminek igazi tétje lenne, hiszen ezzel saját magát is besározná. Sosem fog beszélni a gazdasági hátország kiépítéséről, hogy hogyan és miként osztották el az ország erőforrásait úgy, hogy az Orbánnak kedvező legyen. Nem fogjuk megtudni – hacsak nem egy rendőrségi vallomásból, valamikor a távoli jövőben –, hogy

  • miként kerülték meg a törvényeket a Közgép százmilliárdos közbeszerzéseivel,
  • hogyan ültették be a közigazgatásba Simicska embereit, vagy
  • milyen módon csorgatták át a Fidesz-kormány segítségével a közpénzt Fidesz-közeli szereplőkhöz.

A lényeg pedig ez lenne, de ezeket a dolgokat Simicska nem fogja elmondani, hiszen azzal saját magára is terhelő vallomást tenne. Így a játszma közte és Orbán között megmarad a vulgáris szavak hirdetőoszlopokra festésénél és az üzengetésnél. Meg persze folytatódik a kiszorítósdi: a Fidesz új oligarchái teszik rá a kezüket mindenre, ahonnan Simicska kivonul, vagy kiszorul.

A közvéleménynek megmarad a szórakoztatás: amikor a cirkuszban a kétfejű gnóm az óriásnőn gúnyolódik, a közönség pedig borzong. De közben a cirkuszigazgató félig észrevétlen mindenkit kizsebel a nézőtéren.

Facebook Comments