Buszokkal szállítanak tömeget a határon túlról a Békemenetre

Buszokkal szállítanak tömeget a határon túlról a Békemenetre

Együtt vonul majd Morvai Krisztina és Szili Katalin.bm_3.jpg

Hihetetlenül fontos a Fidesznek, hogy ne bőgjenek le nagyon a március 15-ére szervezett pártfelvonuláson, az ún. Békemeneten. Igyekeznek minél nagyobbnak látszani, noha a menetelés nem fog bizonyítani semmi.

Az eredeti (a 6 évvel ezelőtti) Békemenetnek az volt a feladata, hogy mutassa, a Fidesz mellett még mindig tömegek vannak. Most ezt nem vonja kétségbe senki.

A hódmezővásárhelyi polgármesterválasztás is megmutatta, hogy a kormánypártok megőrizték eddig szavazótáborukat, ami országosan azt jelenti, hogy továbbra is kb. kétmillió ember áll mögöttük. Ám ugyanez a választás arra is rávilágított, hogy

többen vannak a Fidesz ellen, mint mellette,

és ezen tényen azt sem fog tudni változtatni, ha esetleg akár 100 ezren is átvonulnak a Bem térről a Kossuthra: tudjuk, hogy sokan vannak, de azt is, hogy ellenük még többen.

Ennek ellenére a Fidesz komoly energiákat fektet a szervezésben, ami viszont arra mutat rá, hogy ez a Békemenet is éppen annyira lesz spontán, mint eddigiek: a Fidesz szervezi a résztvevőket, és utaztatja fel őket buszokkal a fővárosba.

Kézenfekvőnek tűnt, hogy egy olyan csoportból is toborozzanak,

  • ahol a kormánypártok felülreprezentáltak,
  • ahol nem él a Fidesszel szembeni ellenszenv (mert nem élnek Magyarországon),
  • továbbá, akiknek kalandot is jelent egy kirándulás a magyar fővárosban.

A Fidesz romániai szatellitszervezete, a Tőkés László-féle Erdélyi Magyar Néppárt ennek a feladatnak tesz eleget, amikor Nagyvárad környékéről buszos utazást szervez a Békemenetre. A részvétel ingyenes, mindent a párt fizet, legalábbis költségekről nem írnak a felhívásukban. (Ami különös, hogy az erdélyiek a buszos kirándulás után levélben szavazhatnak az áprilisi választáson, azért már nem kell kimozdulniuk otthonról.)

szili-katalin-kover-laszlo.jpgA Békemeneten olyan illusztris résztvevők között vonulhatnak, mint a Jobbiktól a Fideszhez visszatért Morvai Krisztina vagy az MSZP-ből dezertált és Semjén Zsolt kitartottjává vált Szili Katalin. A volt házelnök a kormánylapban állt be a Békemenetet reklámozók közé:

A felvonulás igényt fejez ki arra, hogy Európa őrizze meg történelmi gyökereit, és álljon ellen a globalizációs törekvéseknek (…) A békemenet lehetőséget nyújt, hogy felhívja a figyelmet korunk egyik legnagyobb kihívására, a migrációs válságra.

Ez ahhoz képest új, hogy Szili a nevét adja egy párt-e és kampányrendezvényhez, hogy néhány hónapja még azt nyilatkozta: kiszállt  a pártpolitikából. A 168 órának adott interjúban azt is mondta, nem igaz, hogy az Orbán-kormánytól kizárólag az árulásáért cserébe kapna havonta több mint egymillió forintot

Megdolgozom a béremért.

És mint a Fidesz kampányeszközének reklámozásából látható, valóban.

Facebook Comments