Lázár Jánost azóta is pofozzák a bécsi videója miatt, pedig tudatosan csinált hülyét magából

Lázár Jánost azóta is pofozzák a bécsi videója miatt, pedig tudatosan csinált hülyét magából

Sokan azt gondolják, Lázár meghülyült, vagy Orbán így bünteti. Pedig a videója egy tudatosan felépített stratégiára épül. Egyszerű elterelés.

lazvid.jpg

Hosszasan írhatnánk arról, hogy

  • mekkora nemzetközi botrány robbant ki, a bécsiek és általában az osztrákok hogy ki vannak akadva Lázár videóján;
  • mekkora bődületes hazugságokat mond a miniszter a videóban, amiket egy egyszerű Google-kereséssel meg lehet cáfolni;
  • azon túl, hogy a videó tele van hazugságokkal, nettó fasiszta (azon sajnálkozni, hogy fogynak a keresztények és a fehérek, ez 5 évvel ezelőtt még a Jobbik műfaja volt);
  • hogy juthat ilyen valakinek az eszébe, hogy pont Bécsbe menjen ki a helyi viszonyokat fikázni, amikor Bécset választják rendre a világlegélhetőbb városává (vagy másodiknak).  

De vegyük csak górcső alá az utolsó kérdést: hogy jut valakinek az eszébe elmenni egy olyan városrészbe, amit bevándorlók építettek fel, ahol mindig is bevándorlók laktak, ami tele van magyarral, ráadásul egy olyan városba, hová mindenki szívesen látogat el, mert jó ott élni? Hogy jut az eszébe egy magyar miniszternek pont oda menni és hülyét csinálni magából?

Gondolhatnánk, hogy Orbán ezzel bünteti Lázárt – testhezálló feladat, kampányolni kell, a kampányban eddig is mondtak hülyeségeket, eddig is elég rasszista volt a Fidesz, folyamatosan mennek szélsőjobbra és nyomják az egyre ostobább dumáikat. De nem az a legfontosabb ok, amiért Lázárt Bécsbe küldték, ízekre pofoztatni magát.

A legfontosabb ok az elterelés.

A Fidesz népszerűsége két hónapja folyamatosan esik. Egyszerűen kifújt a Soros-kampány, már a leghithűbb fideszesek is unják. Nincsenek bevándorlók, akikkel ijesztegetni lehetne az országot. (Soros György egy idős, öreg bácsi, akitől – lássuk be – nehezen ijed meg bárki is.) Az ENSZ egy teljesen megfoghatatlan, szürke intézmény, amit már csak úgy dobtak be a finisben, ki kellett valakit találni Soros helyett, persze ezzel is megbuktak, mert azonnal kiderült, hogy Orbán az ENSZ-ben pár éve még világkvótát javasolt a menekültek befogadására.

Tehát ez is bukó.

Az esés oka nem csak az, hogy a Fidesz kommunikációs válságban van, nem tud magának új témát felépíteni. (korábban megírtuk, hogy nincs mivel dicsekednie.)

A másik ok az Elios-ügy és általában a korrupció. Mindenki tudja, hogy Orbán benne volt, ráégett ez az egész már.

Ő építette fel a korrupciónak ezt a sajátos fajtátját, a miben a hozzá közel állók gazdagodnak bődületesen. Az utóbbi hónapokban már nem is nagyon rejtegették, nyíltan vették a kastélyokat, földet, mindent.

Megpróbálták az Elios-ügyben Lázárra kenni egy kicsit a balhét, de a balhé mostanra akkora, hogy Lázár önmagában nem tudja elvinni. Ráadásul a hódmezővásárhelyi bukással egy darabig úgyis vége a karrierjének. Neki már aligha osztanak lapot egy jó darabig, hacsak nem nyeri meg a körzetét látványosan, de erre kevés esélyt látunk.

Tehát kellett valaki, aki eltereli a figyelmet a milliárdos korrupciós ügyekről. Mészáros Lőrinc zavarba ejtő gazdagodásáról. Tiborcz Istvánról. Az elsumákolt EU-s milliárdokról. Az összeomló egészségügyről, ahol majdnem minden nap történik valami botrányos eset. A szétzilált oktatásról, amiért évente tüntetnek a diákok. A stadionokról. És még sorolhatnánk.

Kellett egy troll. Lázárra osztották a szerepet.

Hadd röhögjön rajta a nép.

Mondja bele, gátlástalanul a hülyeséget a kamerába. (Hiszen ezt csinálja évek óta, Kormányinfónak hívják.) Szülessenek mémek róla. A hülyébb Fidesz-hívő úgyis elhiszi, amit mond, a többi pedig végre nem az Elios-üggyel foglalkozik, hanem röhög a vicceken.

De, ha belegondolunk a Fidesz-kormány kommunikációjába, rájöhetünk, hogy ezt csinálja a komplett kormány már évek óta. Egy cél lebeg a szemük előtt: hogy arról beszéljünk, amiről ők szeretnék. Orbán mindig is uralni akarta a pillanatot.

Ennek pedig egyszerű oka van: félnek. (Nem a migráncsoktól. Ha tőlük félnének, akkor nem engedtek volna be 20.000 embert ellenőrizetlenül a letelepedési kötvényekkel, amik után még kamatot is kell fizetnünk majd ennek a 20.000 embernek.) A Fideszben az igazságtól félnek. Hogy újabb ügyek kerülnek napvilágra. Hogy valaki megkérdezi, hogy hogyan gazdagodhat napi százmilliókkal Mészáros Lőrinc. Hogy hogyan rakhatták tele az országot túlárazott és gyenge minőségű ledlámpákkal a miniszterelnök rokonai.

Nézze csak meg Tiborcz Istvánt, ez az őszinte reakció, amikor felbukkan egy igazi újságíró:

Amitől a Fideszben félnek, az az, hogy az emberek elkezdenek a bűneikről beszélni. A bűncselekményeikről, amiket nap mint nap elkövetnek. A sikkasztásokról, a korrupcióról, a közös vagyon széthordásáról.

Ez az oka annak, hogy már minden mindegy, csak ne az Elios-ügyről szóljon a kampány.

Ezért mehet el egy bukott politikus a világ egyik legélhetőbb városába, hogy azt hazudja, hogy az ott élők szenvednek. Ezzel eltömítenek minden kommunikácós csatornát. Addig is az ostoba hazugságaikra figyelünk, nem a lényegre. Nem az igazságról beszélünk, hanem arról, amiről ők szeretnék.

Ne tegyük meg nekik ezt a szívességet, hogy rágjuk az elénk lökött gumicsontot. 

Facebook Comments