Gyomorforgató: Semjént „inspirálná”, ha lelőhetne egy kihalás szélén álló jegesmedvét

Gyomorforgató: Semjént „inspirálná”, ha lelőhetne egy kihalás szélén álló jegesmedvét

Nem csak gusztustalan, amit a miniszterelnök-helyettes művel, de az is nagyon érdekes, hogy a vadászatait egy olyan ismerőse fizette, aki dagadtra nyerte magát közbeszerzéseken.

jegesmedve.jpg

Magyarázkodásra kényszerült Semjén Zsolt a svédországi luxusvadászatai miatt. Korábban mi is megírtuk, hogy 4-5 millió forintnyi svéd koronába kerülő, helikopteres luxusvadászatokon vesz részt évek óta a KDNP elnöke.

Az ügynek azonban van két újabb, még gyomorforgatóbb folytatása: Semjén kijelentette, hogy

„inspirálná”, ha valaki meghívna jegesmedvére vadászni,

illetve kiderült, hogy egy vállalkozó ismerőse fizette a vadászatokat, aki rengeteg közbeszerzést nyert az utóbbi években. Nyilván, véletlenül.

A Hír Tv Püspökladányon járt, ahol a vadászatokról szóló fórumon a miniszterelnök-helyettes azt mondta: 

„A helyzet az, hogy soha életemben nem volt se alkalmam, se lehetőségem, se módom arra, hogy jegesmedvét ejtsek el. De ha bárki meghívna egy jegesmedvére, az az igazság, azért az inspirálna. Úgyhogy ha el tudják intézni, akkor egyetlen pont lesz, ami hálával fog kötni a Hír TV-hez, ha egy jegesmedve-vadászatot elintéz nekem.”

Majd azzal folytatta, hogy ő egy szerény ember, de most nagyon elégedett, mert ez a rágalomhadjárat azt mutatja, hogy nem tudnak érdemi fogást találni rajta.

 

 A jegesmedvéről tudni kell, hogy tíz évvel ezelőtt, 2008-ban kihalás szélén álló fajnak minősítették az Egyesült Államokban. Azóta a jegesmedvéből még csak kevesebb van; a kihalás szélén álló faj kategória a védettség legutolsó foka. A faj megmentéséhez a globális felmelegedés megállítására, a jégmezők megóvására lenne szükség – ami gyakorlatilag szinte lehetetlen feladat. 

Ha a medvék pusztulása hasonló ütemben folytatódik, a sarkvidék királya egyszerűen eltűnik

– mondta el annak idején Kiss Mónika, a WWF Magyarország éghajlatváltozási szakértője. Pusztulásukat egyértelműen a környezetszennyezés és a melegedő éghajlat okozza; a sarki jég olvadásával egyszerűen eltűnik az élőhelyük.

A klímaváltozással rohamosan csökken az Északi-sarkot borító jégtakaró, és évről évre csökken az úszó jégmezők kiterjedése, és a jegesmedvék életben maradása elválaszthatatlan a jégtől. Mintegy 90 százalékban ugyanis fókával táplálkoznak, de a nyílt vízben hiába erednének a fürge tengeri emlős nyomába, csak a jégen van esélyük. A fókák légzőnyílásainál állnak lesben: ahogy a zsákmány feje kibukkan a vízből, egy erős „merítő mozdulattal” kirántják a vízből, ahol már könnyedén megölik.

A második gusztustalan vonzata Semjén vadászatainak, hogy kiderült a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumokból:

az luxusvadászatokat egy állami pályázatokon is kifejezetten sikeres szállodai vállalkozó, Farkas József fizette be.

A vállalkozót természetesen felhívta a Magyar Nemzet, aki letagadta a lapnak az egészet, majd lerakta a telefont. Ahogy azt ezután több lap is megírta, Farkas sikeres szereplője az állami pályázatoknak, 2010 óta csak uniós forrásból több mint 530 millió forint jutott vállalkozásainak. 

Ha valóban nem Semjén fizetett az útjáért, akkor ezt fel kellett volna tüntetnie ajándékként a vagyonnyilatkozatában, ez azonban nem történt meg. A Jobbik kedden közölte, hogy vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez a miniszterelnök-helyettessel szemben.

Facebook Comments