Lévai Katalin: lendülettel a Fideszért

Lévai Katalin: lendülettel a Fideszért

Nyomoznak a volt miniszter és a Fidesz ellen is.lk_1.jpg

Zuglóban lefoglalta a rendőrség Lévai Katalin és a Fidesz ajánlóívet, mert azok 27 esetben részleges egyezést mutattak, azaz ugyanazok a személyi adatok más aláírás mellett szerepeltek rajta.

Kézenfekvőnek látszik a feltevés, hogy – mivel a Fidesznek van kampányszervezet, míg Lévai a semmiből hirtelen előbukkant nyugdíjaspártjának, a Lendülettel Magyarországért elnevezésűnek nincs – az adatok a Fidesz-ajánlóíveiről kerültek át Lévai íveire.

Azaz egyszerűen átmásolták őket. Ami a választás rendje ellen való bűncselekmény.

Ide tudott süllyedni 

egy korábbi szocialista kormánytag és európai parlamenti képviselő: valakik bűncselekményt követnek el az érdekében. Illetve az indulása érdekében, ami pedig a Fidesznek érdeke.

A elején még voltak olyan feltételezések, hogy Lévai csak a baloldalon akar valamilyen jobb alkupozíciót kiharcolni magának. Tagja volt például a V18-nak, az egyértelműen ellenzéki, változást akaró közéleti személyiségek szövetségének. Onnan azonban rapid módon rúgták ki, miután kiderült, hogy kamupártjával tovább akarja osztani a baloldali ellenzéket.

A Lendülettel nevű kamupárt tavaly ősszel bontott zászlót, de a jelöltállításig nem adott magáról további életjeleket, akkor viszont aktivizálta magát. 47 helyen próbáltak egyéni jelöltet állítani, zömében olyan körzetekben, ahol a baloldalnak esélye van nyerni, vagy legalább megszorítani a Fideszt.

Megirigyelte Szili Katalin karrierjét:

jó pénzért beállt a Fidesz szekerét tolni. A 47 jelölttel + országos listával 150 milliós állami támogatáshoz juthattak volna, 54 fölött már 300 millió járna.

Több körzetben is komoly költségvetésű kampányújságot adtak adtak ki. A politikai milf, a Medgyessy-kormány egykori, sikeresnek csak jelentős eufemizmussal nevezhető, a kompetenciáját meghaladó kormánytagságból egy év után eltávolított és Brüsszelbe buktatott minisztere mellett a párt másik arca az Móricz Eszter volt, aki a fővárosi XV. kerültben 4 éve az ellenzéki összefogás jelöltje volt, de a migrációs politika miatt (vagy legalább annak ürügyén) már 2016-ban szembefordult egykori pártjával, az MSZP-vel.

me.jpgMóricz 2014-ben még Bajnai mögött

Móricz szerepvállalásának kiderülése után már gondolható volt, hogy több van itt szó, mintsem csak Lévai akarna magának egy jobb helyet az MSZP-listáján (hiszen a már korábban kiderült árulása miatt oda a volt XV. kerületi alpolgármester semmiképpen kerülhetett volna fel).

Lévai és Móricz vállalkozása azonban megbukott:

a 47 jelöltjükből csak 17-et vett nyilvántartásba a választási bizottság. Egy visszalépett, 29-et elutasítottak, mert túl nyilvánvalóak voltak az egyezések a Lendülettel-jelöltek és a Fidesz ajánlóívei között.

  • Maga Lévai sem tudott például jelöltté válni, mert 27 ajánlást a Fideszéről másoltak át, annak hiányában pedig már nem volt meg a szükséges 500.
  • Erzsébetvárosban, ahol a DK-s Oláh Lajosnak jó esélye van legyőzni a Fideszt, még nyilvánvalóbb volt a választási csalás kísérlete: 341(!) esetben egyeznek az ajánlások, csak éppen más volt az aláírás. (Továbbá még 9 halott is ajánlotta a Lendülettel emberét.)
  • De Rákospalotán is felmerültek az egyezések Móricz ívei és a Fideszé között, ennek ellenére a kiugrott szocialistát nyilvántartásba vették.

Ami minden esetben közös: a Lendülettel-jelöltek és a Fidesz ívei közötti átfedés. Minden jel arra mutat, hogy Lévaiék indulása nemcsak a Fidesz érdekeit szolgálta volna, hanem a Fidesz kívánta ehhez hozzásegíteni őket.

Ami persze bűncselekmény. 

És most várhatjuk az Orbán által a választás utánra beígért pénzügyi, jogi, politikai elégtételt Lévaiék, illetve a kezük alá játszó Fidesz ellen. Mert ami Szilinek bejött, az Zuschlagnak például nagyon nem.

Facebook Comments