Pszichiáter, pszichológus, coach és javasasszony

Pszichiáter, pszichológus, coach és javasasszony

Az emberi lélek gyógyítása bonyolult feladat. Nagyon bonyolult. Honnan tudjuk, hogy mikor, melyik szakembert keressük? Kihez, milyen bajjal fordulhatunk? És valóban mindenki érti-e s szakmáját vagy megélhetési módon a végtelenségig kezelnek minket? Mint a csodarabbi, akinek még annyi ötlete lett volna.pszi1.jpg

Induljunk a végéről: a javasasszony, ráolvasó, ezoterapeuta és még sorolhatnánk milyen nevekkel és címekkel illetik magukat azok a kuruzslók, aki

legtöbbször semmihez sem értenek,

de azt valamilyen áltudományos köntösbe bújtatják és jó pénzért csodát, gyógyulást ígérnek a hozzájuk fordulóknak. Honnan tudhatjuk, hogy nem értenek az emberi lélekhez? Először is nincs szakirányú végzettségük.

Egy tanfolyam arról, hogy a lila színnek mennyire jó hatása van a hangulata, még nem végzettség. Legalábbis nem valamire való. Még akkor sem, ha valakinek van egy humán alapképesítése hozzá, azaz egy magyartanár nem lesz pszichoterapeuta attól, mert elvégez néhány mesterkurzust. Mire figyeljünk? Arra, hogy a lehető legtávolabbról kerüljük az ilyen “szakembereket”.

Aztán ott van a manapság oly népszerű coach. Coachoz járni mégsem olyan kínos, mint pszichológushoz, mert az ismerősök nem gondolják azonnal, hogy valami bajunk van. Sőt, néha még menőnek is tűnik elmenni egy life coachoz, hogy inspirációt szerezzünk.

Meggyógyítani egyetlen coach sem fogja

azt, akinek valamilyen valódi lelki betegsége, komoly krízise van. Kérdez, tanácsot ad, mint egy profi barát, mondhatnánk. Miért nem biztos, hogy érdemes rá hallgatni? Mert annyi coach képzés van, hogy Dunát lehet vele rekeszteni, és a minőségük korántsem egyenletes. Arról nem is beszélve, hogy elvégezhet egy coachképzést egy pszichológus, de akár egy agrármérnök is. Nem ugyanaz a háttértudásuk lesz az igazi mélyen rejlő probléma megértésében. De legalább néhány szakszerű módszert elsajátítanak a képzésen.

Mire figyeljünk? Mielőtt fizetünk és elköteleződünk valaki mellett, bátran kérdezzünk rá az alapvégezettségére és arra, hogy hol tanult ki coachnak. Aztán a Google a barátunk, nézzük meg mit tanítottak ott neki? Ha azt hirdetik, hogy legyél te is coach 30 óra alatt, akkor inkább keressünk tovább. Vagy ha kedvet kaptunk egy ilyen könnyű hivatáshoz, tanuljuk ki magunk is a szakmát.pszi2.jpg

A pszichológust már bátrabban kereshetjük tanácsért vagy lelki betegségeinkkel. Nem mindegy azonban, hogy milyen specifikus végzettsége van a szakembernek, és laikusként nehéz előre megmondani, hogy vajon nekem egyéni vagy csoportterápiára van szükségem, vagy hogy a problémám kezelésére a pszichoanalízis vagy a Rogers-féle terápia a legmegfelelőbb. Mivel

a pszichológusok óradíja nem kevés,

ezeket a kérdéseket, a probléma rövid bemutatásával érdemes előre feltenni, hogy azonnal kiszűrjük, ha biztosan nem nekünk való a szakember módszere. Még ezután is kiderülhet az első találkozáson, hogy nem vagyunk egymásnak szimpatikusak, nem tudunk együtt dolgozni. Mire figyeljünk?

  • Először is arra, hogy legyen meg a mesterfokú pszichológus végzettsége, ami egy bölcsészdiploma.
  • Másrészt kicsit járjunk utána a módszernek, amivel dolgozik. A Google sok információt, leírást ad arról, hogy melyik munkaforma mit jelent.
  • Harmadrészt, mindig kössünk szerződést. Ez amolyan szóbeli dolog, amikor a kliens és a terapeuta megállapodik abban, hogy milyen kérdésen, kb. mennyi ideig dolgoznak együtt. Így előre megbizonyosodhatunk arról, hogy van egy záros határidő, amin belül a problémánkat meg lehet oldani. Ugyanez igaz akkor is, ha “csak” önismeretet szeretnénk szerezni a pszichológusnál, ehhez is érdemes egy időkeretet rendelni.

A pszichiáterhez leginkább azok az emberek fordulnak, akiknek olyan (súlyos) mentális vagy pszichés megbetegedése van, amit gyógyszerrel szükséges kezelni.

A pszichiáter orvos alapvégezettségű,

aki erre ráépülő szakképzettségként ismerte meg a lélek gyógyításának tudományát. Ez az orvosi háttér ad a pszichiáternek jogosultságot gyógyszer felírására. Egyik megelőző lélekgyógyász sem adhat gyógyszert a hozzá fordulónak. Ezen az alapon túl, legtöbbször a pszichiáterek ugyanúgy kitanulnak különböző terápiás módszereket, mint a pszichológusok-pszichoterapeuták. Mire figyeljünk? Itt is érdemes megtudakolni előre, hogy vajon az adott szakember módszere illik-e hozzánk.

Tehát, ne bízzuk magunkat akárkire, mert a pszichológus és a pszichiáter felesküszik arra, hogy ha már segíteni nem tud, legalább ártani se ártson. A kuruzslókat azonban nem köti semmilyen eskü, és jelenleg Magyarországon nincs semmilyen olyan fórum vagy szabályozás, ami lehetővé tenné ezeknek az embereknek a számonkérését azokért az anyagi vagy lelki károkért, amiket a klienseiknek okoznak.

(Képek: Pinterest)

Szerző, vendégblogger:

dr. Séllei Beatrix (pszichológus, egyetemi adjunktus)

Facebook Comments