Komplett kastélyt sunyiztak el a Semjén vadászatait fizető vállalkozónak – gyerekek elől

Komplett kastélyt sunyiztak el a Semjén vadászatait fizető vállalkozónak – gyerekek elől

Ügyes: az állam kifizette a noszvaji kastély négymilliárdos felújítását, majd hátrányos helyzetű gyerekek helyett odaadta Farkas József egyik cégének, amelyik luxushotelt indított benne. Ő az a Farkas József, aki fizette Semjén vadászatait.

semjen_svedorszag_vadaszat1.jpg

A Népszava szerint

„feltűnően nagyvonalú”

volt az állam azzal a vállalkozóval, aki luxusvadászaton látta vendégül a kormányfő helyettesét. Farkas Józsefnek bizonyosan véletlenül óriási szerencséje volt:

az állam épp azután adta bérbe neki a létesítményt, hogy közpénzből végeztek a komplexum negyedmilliárdos felújításával.

Farkas egyik cége, a Szaktudás Kiadóház Zrt. ezek után, még 2016-ban megnyitotta a Tündérkert Hotelt, amelyet egy üvegfolyosó kapcsol össze a műemléki védettségű De La Motte kastéllyal.

Különös pikantériája az ügynek, hogy

mindezzel a machinációval nem csak az állam, hanem hátrányos helyzetű gyerekek is rosszul jártak.

A luxushotel helyén, a Heves megyei Noszvajon korábban évtizedekig oktatási és képzőközpontként működött, legutóbbi kezelője a kormány által két éve megszüntetett Türr István Képző és Kutató Intézet volt. A Népszava információi szerint a felújítás után hátrányos helyzetű gyerekek költöztek volna a felújított épületbe, ám ez végül nem valósult meg.

219 millió forintos uniós támogatásból 2015 áprilisában indult el az épület felújítása. Energiahatékonysági és hőtechnikai fejlesztéseket hajtottak végre, a tetőt és a födémet felújították, szigeteltek, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették az intézmény fűtését, vízrendszerét. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság honlapjáról kiderül, eredetileg azt tervezték, hogy a felújítás után főként hátrányos helyzetű felnőtteket, fiatalokat és velük foglalkozó tanárokat, mentorokat látnak vendégül az épületegyüttesben.

„Azokat, akik – a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia végrehajtásának elősegítése érdekében – helyi szinten döntő szerepet vállalnak a nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű, többségükben mentálisan terhelt emberek mindennapjainak megkönnyítésében és visszavezetésében a munka világába”

– írták.

A felújítással végeztek, a szép új épületbe azonban nem hátrányos helyzetű gyerekek és mentorok, tanárok, hanem jól fizető vendégek érkeztek. A Semjént vadásztató Farkas József Szaktudás Kiadóház Zrt. 20 évre kapta meg bérbe az államtól a felújított épületkomplexumot; Semjén barátja pedig az átvétel után szinte azonnal megnyitotta a Tündérkert Hotelt. Bónuszként pedig megkapta a magyar kastélyépítés miniatűr remekének, a copf stílusban épült De La Motte kastélynak a fenntartási jogát. A ma már múzeumként működő, hányattatott sorsú műemléképületet pár éve takarékosságból bezárták, majd újra kinyitották: felújítását az állam hosszú évek óta csak ígérgeti.

“Legyenek hercegei és hercegnői néhány napra a kastélynak. A Tündérkert Hotel hat különleges Isteni mini lakosztálya „mennyei élményekkel” a kastély mellett kapott helyet.”

– így kelleti magát a Noszvajon 2016-ban megnyitott luxusszálloda. A Népszavának Farkas József nem volt hajlandó nyilatkozni, lecsapta a telefont.

A másik csavar a történetben, hogy Farkas Józsefnek nem először van dolga a Türr István Képző és Kutató Intézettel:

  1. A Magyar Nemzet derítette ki korábban, hogy a vállalkozó egy másik cége bruttó 31 millió forintért egy körülbelül húszéves amerikai mezőgazdasági projekt tankönyveit másolta le, amelyet vadonatúj magyar könyvként adott ki a Türr István Képző- és Kutatóintézet az Eötvös-programba.
  2. Az Eötvös-program három képzési helyszíne közül kettő is Farkas József érdekeltsége: a ráckevei Kék Duna Wellness Hotel és a noszvaji Oxigén Hotel is hozzá tartozik. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesről a Magyar Nemzet és később a B1 blog is megírta, hogy ötször vett részt svédországi luxusvadászatokon, amelyek alkalmanként 4-5 millió forintba kerültek. Semjén össze-vissza beszélt, de nem tagadta, hogy ott vadászott volna. Sőt, még azt is bevallotta, hogy egy kihalás szélén álló faj, a jegesmedve levadászása is nagyon inspirálná. Később kiderült, a kirándulásokat Farkas József vállalakozó finanszírozta, aki több száz millió forintnyi állami és uniós pénzhez jutott 2010 óta. A vadászatok egyikén helikopterrel derítették fel a szarvasokat, ez több mint 750 ezer forintba került egy órára. Az vadászatok miatt a svéd rendőrség vizsgálatot indított, mert az egyik rénszarvas tulajdonosa állította: nem adott engedélyt az állat kilövésére.

Facebook Comments